Så känner du igen en riktig psykopat

Stalin, Hitler, Jack the Ripper – det fattar nog alla att de var psykopater. Men majoriteten av alla psykopater mördar inte massor av människor utan finns mitt ibland oss. Lär dig känna igen tecknen så att du kan skydda dig.

ANNONS
|

"Han är en riktig psykopat."

Säkert har du hört någon säga det. Psykopat har blivit ett skällsord, en etikett bland många andra. Ofta används ordet slarvigt för att smutskasta någon man inte gillar.

Men det är inte det vi ska tala om här. För psykopater finns på riktigt, det visar tonvis med forskning. Och för att bara göra en sak klar. En psykopat är inte psykotisk eller psykiskt sjuk utan har en personlighetsstörning som oftast är medfödd.

En människa med en psykisk sjukdom lider mest själv. En psykopat tillfogar framför allt andra människor lidande. Själv känner han – för det handlar för det mesta om en man – ingenting.

ANNONS

En psykopat har alltid en hemlig agenda som bara gagnar honom själv. Han vill ha någonting av dig och kan göra vad som helst för att få det, oavsett om det handlar om makt och status, sex eller pengar.

Expert på personkemi

Översatt till djurens värld kan man beskriva psykopaten som en mix mellan en kameleont och en hyena.

Kameleont därför att han inte har någon utpräglad egen personlighet men är expert på snabb personkemi och på att spegla dig. När han väl har kartlagt dig och dina svagheter börjar han ändra spelplanen och testa dina gränser tills du sitter i hans garn.

Hyena därför att en psykopat inte känner någonting när han sliter din tillvaro i stycken. Han förför och bedrar, ljuger och stjäl, manipulerar och parasiterar med samma hänsynslöshet.

Han saknar de moraliska spärrar som får normala människor att vrida sig av olust vid blotta tanken på hemskheterna. Skuld, skam, samvete och ånger existerar inte i hans värld.

Men hur är det möjligt, tänker du, att sådana monster går omkring mitt ibland oss? Varför blir de inte avslöjade om de nu beter sig på detta omänskliga sätt?

Svaret är enkelt. Psykopaten gömmer sig bakom en mask av normalitet, och en sällsynt charmerande sådan. På ytan är han exceptionellt trevlig och utåtriktad, åtminstone till en början. Han kan prata omkull vem som helst och utstrålar ett orubbligt självförtroende. En kvinna som träffar en sådan man faller ofta pladask för hans kärleksfulla uppvaktning. En chef med en psykopatisk medarbetare imponeras av hans sociala förmåga, hans oräddhet och stresstålighet.

ANNONS

Många drabbas

Experterna tror att psykopaterna utgör två till fyra procent av befolkningen, men kanadensaren Robert D. Hare – en av världens mest ansedda forskare på området – har börjat misstänka att de är betydligt fler. Och eftersom de dras till yrken och sysselsättningar som ger dem mycket makt är det många som drabbas av hans framfart.

Robert D. Hare har sammanställt en checklista på psykopati som återges i författaren, föreläsaren och konsulten Thomas Eriksons nya bok Omgiven av psykopater – så undviker du att bli utnyttjad av andra. Den boken är en uppföljare till storsäljaren Omgiven av idioter – hur man förstår dem som inte går att förstå som Thomas Erikson skrev därför att han tvingades inse att det faktiskt finns människor man inte kan begripa.

– Efter min förra bok fick jag en hel del frågor från personer som ville veta hur de kunde utnyttja kunskaperna om kommunikation till sin fördel. Det var så jag kom in på ämnet manipulation, säger Thomas Erikson.

Först ville han inte tro sina öron men ju mer han läste om ämnet desto mer fascinerad – och skrämd – blev han av fenomenet psykopati. Han förstod också att han själv hade haft ett par psykopater i sin omedelbara närhet.

ANNONS

– Både du och jag kan ju bocka av flera punkter på checklistan. Impulsivitet och ansvarslöshet till exempel. Och vi har väl alla småljugit någon gång. Men en riktig psykopat får en väldigt hög sammanlagd poäng. Kanske kan man tala om ren ondska. Psykopater är ofta utstuderat elaka, även mot djur, säger han.

Som samtida exempel nämner Thomas Erikson några uppmärksammade rättsfall där han är övertygad om att förövarna är psykopater. Den hyllade dansken som misstänks för att ha mördat och styckat en svensk journalist är ett exempel. Ett annat är den jämställdhetsivrande polischefen som i media kom att kallas Kapten Klänning och som dömdes till sex års fängelse för ett antal grova sexualbrott.

– Det var typiskt att han gömde sig mitt i det offentliga där han var oantastlig och omöjlig att ifrågasätta. Sedan har vi ju Arbogakvinnan som ljög om högt och lågt i tio olika varianter, och som till och med försökte förmå sina egna barn att ta på sig skulden, säger han.

Alla tre uppvisade samma iskalla beteende när de konfronterades med sin skuld. De varken bröt samman eller ångrade sig och tycktes inte följa några logiska modeller.

I psykopatin ingår en extrem riskbenägenhet, ett patologiskt ljugande, ett promiskuöst beteende samt en så kallad grandios personlighet. Eftersom psykopater betraktar sig själva som överlägsna alla andra tycker de sig stå över normala sociala spelregler.

ANNONS

– I miljöer som förutsätter ett fungerande kollektiv sticker psykopaten ut, men i dagens samhälle – där ett egocentriskt beteende ofta uppmuntras – får man se upp, säger Thomas Erikson.

Bufflig i stället

Men du behöver inte bli misstänksam bara för att du tycker att din chef är aggressiv och kör över folk, ställer orimliga krav och aldrig delar ut beröm.

Om han själv jobbar hårt, är resultatinriktad och inte är omotiverat charmig är han sannolikt ingen psykopat utan bara en bufflig person med hög arbetsmoral.

För att en oskuldsfull person ska kunna stå emot en ondskefull psykopat krävs självinsikt, vaksamhet och kunskap, menar Thomas Erikson.

– Våga lita på din magkänsla. Lyssna inte så mycket på vad de här människorna säger utan titta på vad de gör. Och om det handlar om din partner – gå därifrån, säger han och fortsätter:

– När den här boken kom ut regnade det in mejl till mig. Det var fruktansvärda berättelser. Människor skrev att de nu äntligen förstod varför deras senaste tjugo år hade varit ett helvete. Psykopater skapar förvirring, kaos och katastrofer överallt där de drar fram.

Så känner du igen en psykopat

 1. Talför/ytligt charmig
 2. Grandiositet
 3. Saknar ånger och skuldkänslor
 4. Bristande empatisk förmåga
 5. Patologiskt lögnaktig
 6. Bedräglig/manipulativ
 7. Flackt känsloliv
 8. Impulsiv
 9. Bristande kontroll över sitt beteende
 10. Behov av spänning/blir lätt uttråkad
 11. Parasiterande livsstil
 12. Promiskuitet

Källa: Robert D. Hares checklista (12 av 20 punkter).

Medfött

Enligt många forskare är psykopatin en medfödd personlighetsstörning som orsakas av en abnormitet i hjärnan. Den sitter troligen i amygdala. Psykopati kan inte botas, varken terapi eller medicinering hjälper. Terapi kan tvärtom ge psykopaten ännu fler redskap för manipulation.

Den brittiske psykologen Kevin Dutton har identifierat tio yrken där psykopater är överrepresenterade, bland andra vd, jurist, journalist, säljare, kirurg och polis.

Läs mer

Psykologen Sigvard Lingh har bland annat skrivit boken Vardagspsykopateroch förra året gav Christina Davidsson Har du en psykopat på jobbet? – Så avslöjar du deras taktik.

ANNONS