Hej!
Jag efterlyser goda recept på vegansk mat. Inte bara vegetariska utan rena veganska rätter.
Med vänlig hälsning,
Henny Larsen i Halmstad
Hej Henny,
Jag är inte vegan själv men uppskattar den veganska matkulturen och lagar gärna en helt växtbaserad måltid.
Det finns mycket gott man kan göra. När det gäller måltider är utbudet av grönsaker och veganska råvaror idag stort och förhållandevis lättillgängligt, och det är enkelt att laga till en pasta, en gryta eller ugnsrostade rotfrukter.
Mitt knep är att ha färdiglagade såser i frysen. Det gör det enkelt att smaksätta en rätt. Några förslag på såser är tomatsås, pesto (ostfri), hummus, baba ganoush, paprikasås och långkokt vitlökssås. Jag har alltid flera sorters baljväxter hemma för att hålla näringsvärdet av måltiderna på en bra nivå. Även nötter och bär bör ingå i en vegansk kost.
LÄS MER:”Är det farligt att ha disktrasor hemma i köket?”
En utmaning för mig är att få till vissa desserter och bakverk. Det är lättare att baka kakor och tårtor med ägg än utan. Här kommer ett par recept som jag hoppas kan inspirera. En vitlökskräm eller bas som är otroligt god till mycket, på bröd eller till pasta, att vända ihop med rotfrukter och rosta i ugn. Men även som smaksättare till starta grytor eller till att toppa soppor. Man kan enkelt göra en mildare sås genom att blanda med vegansk crème fraiche eller yoghurt.
Delar även med mig av receptet på en maräng dessert utan ägg.
Smaklig spis!
Långkokt vitlökskräm
En stor sats att frysa in
- 6-7 hela vitlökar
- 3 dl olja (blanda gärna olivolja och rapsolja)
- 3 dl tomatpuré (i burk)
- 2 msk torkad rosmarin
- 2 msk torkad oregano
- 2-3 msk paprikapulver
- 2-3 chilifrukter (styrka efter smak)
- 2 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 burk hela, skalade tomater
- 6-8 stjälkar persilja
- 2 msk vinäger
- Smaka av med salt och peppar
Gör gärna så här:
- Skala vitlökarna och lägg i kastrull med oljan. Låt sjuda på låg värme i 1,5-2 timmar utan att de får färg.
- Mixa samman övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
- Såsen kan även smaksättas med exempelvis korianderfrön eller spiskummin. Den kan förvaras i kylskåp 1-2 veckor, annars i frysen.
Vegansk marängtårta
- 1 dryg dl kikärtsspad (tag tillvara på spadet från kikärtorna på burk och frys in)
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl hackade valnötskärnor
Fyllning
- 1,5 dl vispbar vegansk grädde
- 2 dl hallon (från fryst går bra)
- 1 dl citrusmarmelad
- 0,5 dl vegansk choklad, gärna minst 60 procent
- Hallon eller jordgubbar att dekorera med
Gör gärna så här:
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Sila kikärtsspadet och vispa med elvisp. Häll i citron lite i taget och vispa tills det bildas vitt hårt skum.
- Fortsätt att vispa i sockret, långsamt och lite i taget så att sockret försvunnit innan du har i mer.
- Ha i vaniljsockret sist. Vispa länge tills du får en fin maräng.
- Klicka ut på bakplåtspapper (försiktigt så att du inte tappar luften i marängen) och bred ut till tre jämnstora bottnar. Försök att hålla bottnarna på en plåt eftersom gräddningen blir bättre då. Ett tips är att lägga marängsmeten i en spritspåse, rita tre runda cirklar på bakplåtspappret och spritsa ut bottnarna.
- Strö över valnötsbitarna jämnt.
- Grädda i mitten av ugnen i 75 minuter. Tag ut och låt svalna.
- Vispa grädden och vänd i hallonen. Hacka chokladen.
- Montera tårtan precis innan den ska serveras genom att försiktigt bre marmelad på varje botten. Om marmeladen är för hård, spä ut med lite varmt vatten. Även här kan man använda spritspåse.
- Klicka på bärgrädde och varva. Avsluta med grädde, färska bär och hackad choklad.