Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Eldstaf är chef för Poseidons trygghetsvärdar i Hjällbo och Lövgärdet. Tack vare stöttande lärare hittade han stabiliteten i sitt liv och har senare själv varit kontaktperson för flera ungdomar.
Christian Eldstaf är chef för Poseidons trygghetsvärdar i Hjällbo och Lövgärdet. Tack vare stöttande lärare hittade han stabiliteten i sitt liv och har senare själv varit kontaktperson för flera ungdomar. "Den hjälpen jag fick vill jag gärna erbjuda någon annan. Många gånger kan det räcka med att bara finnas där och lyssna", säger han. Bild: Lars Hjertberg

Så ska Christian skapa trygghet i Hjällbo

Christian Eldstaf fick en tuff start i livet, och tackar uppmärksamma lärare för att de såg honom när han behövde det som bäst.
Nu för han deras arv vidare i jobbet som chef för Poseidons trygghetsvärdar i Hjällbo.

Redan under fotbollsåren hade Christian Eldstaf bra överblick.

Mittbacken i Götaholms BK och Utbynäs SK visste självkritiskt med sig att tekniken brast, men tack vare sin snabbhet kunde han ändå försvara en plats i laget. Och överblicken, det strategiska sättet att tänka, tog han med sig till sitt nya liv vid sidan av fotbollsplanen.

Till Sverige för 20 år sedan

I höst är det 20 år sedan Hussein kom till Sverige. Flykten från det krigshärjade Irak, och den tillfälliga asylen i Syrien, förde honom hösten 1999 till en lägenhet på Galileis gata i Bergsjön.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

När vi en småregnig tisdagsförmiddag möts på Poseidons kontor i Hjällbo centrum kan det kännas som väldigt länge sedan den Hussein, som så småningom bytte namn till Christian, första gången mötte det svenska höstmörkret.

Men minnena från krigets Irak bär han med sig, och kanske är det just dem som gör att han känner så starkt för att hjälpa Hjällbo att hitta en trygg vardagstillvaro i en miljö som är hel, ren och snygg.

Lämnade polisjobbet i Trollhättan

Drygt ett år har passerat sedan han lämnade polisjobbet i Trollhättan för att axla rollen som chef för bostadsbolaget Poseidons trygghetsvärdar i Hjällbo och Lövgärdet.

Tillsammans med sex medarbetare lägger Christian ett schema som täcker in årets alla dagar. Mellan klockan 16 och 23 rör de sig på torg och parkeringar, i kvarter och uppgångar.

– Jag vill att de som bor här ska se – och tro på – att vi bryr oss. Ju fler människor som exponeras för slitna miljöer, trasiga lampor och nedklottrade väggar, desto svårare är det att skapa tillit till bostadsbolaget, säger Christian och fortsätter:

– När vi går runt om kvällarna för att kolla så att alla belysningar fungerar, att dörrar är låsta och att det är lugnt i tvättstugorna, då tänker vi förstås ständigt på vad vi kan förbättra. Till exempel vill vi gärna vara med i skolan och skapa relationer med ungdomarna. Det är ju dom som är vår framtid.

Positiva signaler

Christian och hans kollegor har redan fått positiva signaler om att deras insatser uppskattas, men det finns också en del ljusskygga individer som oroas över nyordningen.

– I ett sånt här uppdrag är det lätt hänt att man bara fokuserar på problem, därför är det extra skönt när man får positiv energi tillbaka, säger Christian och berättar om en dag när han skulle gå hem och mötte ett gäng misstänksamma ungdomar som fått reda på att han hade en bakgrund som polis.

– Då berättade jag om mitt uppdrag och att jag inte tycker det är okej med klotter, nedsmutsning och narkotikaförsäljning här i området. Innan vi skildes åt skakade vi hand och dom sa att det var bra att vi kunde snacka. Då kände jag verkligen att jag hade landat rätt.

Bild: Lars Hjertberg
Bild: Lars Hjertberg

Några i gänget lär han kanske snart känna närmare som arbetskamrater, för från och med nästa år tar trygghetsgruppen över ansvaret för de ungdomar som ska sommarjobba hos Poseidon.

– Som bostadsbolag har vi ju ett socialt ansvar också, säger Christian och sätter ord på det som flera av hans gamla lärare gav uttryck för.

– Jag hade aldrig blivit den person jag är i dag utan dem. Lärare som Pia Andersson, Gunnel Idemark och Bo Pemer. Bo på Vinga gymnasium var kanske den viktigaste av dem alla. När jag 17 år gammal ville byta bort mitt gamla namn, få en egen identitet för att lättare accepteras av det svenska samhället, hjälpte han mig. Han till och med erbjöd mig att jag skulle kunna få ta hans efternamn. Men Eldstaf hittade jag själv med hjälp av patent- och registreringsverket.

– Under några var jag rätt bråkig. Jag kände mig ensam och hade lätt kunnat hamna i kriminalitet, men då fanns dom där och stöttade mig.

"Någon måste se helheten"

Gymnasieexamen, militärtjänst i Karlsborg, Polishögskola i Växjö och nu också hustru och barn. Christian har gjort en lång resa, men är fortfarande bara 32 år.

Överblicken skaffade han sig tidigt. Och nu vill han att den också ska komma Hjällbo till del:

– Någon måste se helheten här. Det är inte bara bostadsbolagens uppdrag, men tillsammans med andra kan vi bidra.

Christian Eldstaf

Ålder: 32 år.

Familj: Hustrun Haneen, sonen Adam 1 år och chihuahuahunden Rex.

Bor: Lägenhet i Trollhättan.

Yrke: Chef för Poseidons trygghetsvärdar i Hjällbo och Lövgärdet.

Arbetsplats: Poseidon, Hjällbo.

Fritidsintressen: Friluftsliv och byggnadsvård.

Favoritmusik: Arabisk och spansk musik.

Senast lästa bok: ”Det är inte stenarna som gör ont” av Per Olof Hallin, Alban Jashari, Carina Listerborn och Margareta Popoola.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.