Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionerade sjuksköterskan Rose-Marie Sjöholm från Kållered har bosatt sig högt uppe i bergen med utsikt över orten Graniti på Sicilien. Där stortrivs hon med lugnet, även om det också är mycket arbete med gården. Den senaste tidens fokus har legat på att få in druvorna. Bild: Maria Hellström
Pensionerade sjuksköterskan Rose-Marie Sjöholm från Kållered har bosatt sig högt uppe i bergen med utsikt över orten Graniti på Sicilien. Där stortrivs hon med lugnet, även om det också är mycket arbete med gården. Den senaste tidens fokus har legat på att få in druvorna. Bild: Maria Hellström

Rose-Marie förverkligade sin dröm – och hittade paradiset

Efter 35 år som sjuksköterska gick Rose-Marie Sjöholm i pension. Då sålde hon radhuset i Kållered och flyttade till en vingård på Sicilien – för gott.
– Jag har aldrig sett svårigheter i livet. Det är ingen annan som öppnar dörrar för en.

Det är början av oktober och Rose-Marie har precis skördat sina druvor. Förra året fick hon 150 liter rött vin och 100 liter vitt vin. Hur det blir det här året återstår att se, men Rose-Marie tror att volymen kan bli något mindre.

Hon är fortfarande i startfasen av sin vinproduktion och håller på att lära sig tekniken. Både sockerhalt och temperatur ska mätas i tunnorna och registreras på papper. Förra årets vin sålde hon lokalt och förhoppningen är att kunna fortsätta med det.

Älskar Medelhavs-klimatet

Rose-Marie har alltid älskat klimatet vid Medelhavet, och länge drömt om att flytta utomlands efter pensionen. Drömmen blev verklighet när hon köpte gården 2016, och signerade papperen hos borgmästaren.

– Jag tycker om värmen och mår bra i värmen. Men jag hade tänkt mig en lägenhet med utsikt, inte en gård.

Förutom värmen uppskattar hon kulturen på Sicilien, med de romerska, grekiska och arabiska influenserna som finns på ön.

Semestrade i Taormina

Under 80-talet tillbringade Rose-Marie, som då var ensamstående mamma, ofta sina semestrar tillsammans med dottern i kuststaden Taormina. Rose-Marie lärde känna några svenska kvinnor som hade flyttat till Sicilien. Samtidigt började hon läsa italienska. En av kvinnorna är nu granne med Rose-Marie och var den som hjälpte henne att hitta gården.

Hon betalade 55 000 euro och på marken stod ett hus på 60 kvadratmeter som nu är totalrenoverat och nästan dubbelt så stort. Rose-Marie har bott här i drygt två år.

Bild: Maria Hellström
Bild: Maria Hellström

Gården ligger högt uppe i bergen. Rose-Marie möter upp med sin jeep vid en upptorkad flodfåra i staden Gaggi ett par mil utanför Taormina på östra Sicilien. Vägen är slingrig, stenig och bitvis mycket brant. I hagarna intill betar kor och får. Landskapet går från jordigt, stenigt och färgfattigt till lummigt och kompakt grönt. Uppe hos Rose-Marie har växtligheten exploderat. Det är lugnt och stilla och utsikten ner mot staden och kringliggande kullar är vidunderlig.

– Det är underbart. Jag har slutat med klocka och tittar på himlen i stället. Jag lever så nära naturen.

Vildvuxen mark

Storleken på marken är ett hektar och när Rose-Marie flyttade in var det mer eller mindre vildvuxet. Hon har fått hjälp att röja bland olivträden och vindruvsrankorna och arbetar själv i trädgården varje dag. Det håller henne i form och ger henne fysisk aktivitet. Hon trivs och har allt hon behöver på den här platsen. Hon har lärt sig mer italienska och blivit vän med flera personer i närområdet, men har ännu inte nått upp till samma nivå i språket som hon har i engelskan. Hon saknar att ha ordentliga dialoger med folk och funderar på att anmäla sig till en fortsättningskurs i italienska för att utvecklas vidare.

– Människor här där jag bor är mycket jordnära, vänliga och ärliga.

Färdig sjuksköterska 1981

Rose-Marie har varit aktiv och engagerad i hela sitt liv. Hon blev färdig sjuksköterska 1981 och utbildade sig sedan vidare för att arbeta med barn. Sista åren innan pensionen jobbade hon som BVC- och skolsköterska i Majorna. Tidigare har hon arbetat med cancersjuka barn på Östra sjukhuset, som forskningssköterska, med bemanning och utbildning i hjärt- och lungräddning. Under sex år bodde hon i USA med sin dåvarande amerikanska make och arbetade som sjuksköterska i flera olika delstater. Tillsammans med sin första make bodde hon i Dubai och Saudiarabien i två år. Hon har också varit politiskt aktiv i Mölndal.

– Man måste våga leva i nuet och i stunden. Att ta till vara på det man har.

Bild: Maria Hellström
Bild: Maria Hellström

Rose-Marie ser möjligheter i livet. Hon uttrycker att hon har tillit till sig själv, till andra människor och även har en stark Gudstro, vilket hon tror hjälper henne.

Rose-Marie besöker Sverige varje vår och höst och bor då hos familj eller vänner. Pappan som är 92 år bor i Onsala. Hon saknar sina närmaste, men en efter en kommer och hälsar på. I övrigt längtar Rose-Marie inte mycket till Sverige. Och hon har inga planer på att flytta tillbaka.

Planerar en biodling

I trädgården är både sharonfrukterna, fikonen och de stora, blå plommonen mogna. De rosa liljorna har precis slagit ut medan kiwin och citrusfrukterna väntar på att mogna. Oliverna skördas senare under hösten och av dem producerar Rose-Marie olja. Längre fram planerar hon en biodling för att öka pollineringen i området och börja producera honung.

Hon har nyligen startat en bed and breakfast-verksamhet i sitt hem. Och vid sidan av jobbet på gården håller hon utbildningar i hjärt- och lungräddning för sicilianarna.

– Jag gillar att vara igång och att ha projekt. Jag är ingen person som sitter och rullar tummarna.

Rose-Marie Sjöholm

Ålder: 67 år.

Familj: Dotter Maria, 44, och hennes barn, sonen Michael, 29, pappa och syskon.

Intressen: Litteratur, musik, dans, språk och kultur.

Bor: Högt upp i bergen på östra Sicilien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.