Rörelser på vatten och ödmjuk inför vinden

För Pontus Ny i Onsala är ståpaddling den optimala vattensporten. Det är enkelt att ta sig ut på vattnet och upplevelserna varierar med vinden och naturens växlingar. Dessutom får både kroppen och själen sitt.

ANNONS
|

Pontus Ny
Pontus Ny
Pontus Ny
Pontus Ny

När det blåser från söder i Kungsbackafjorden fångar Pontus Ny vågor på diagonalen tio kilometer i vindens riktning. Lugnare dagar njuter han av naturen mellan Röda holme och Malön eller tar en träningsrunda runt öarna i fjorden, eller möter upp med ett gäng andra paddlare i Aspen. Fattighusån i Göteborg är en annan favorit. Om väderprognosen lovar surfingvågor hittar man honom i Varberg eller Åsa.

– Det enda du behöver är en hyfsad bräda och en paddel. Man behöver inte vänta på vinden för att sticka ut. Om man ramlar i är det enkelt att ta sig upp och fortsätta. Jag älskar havet men ser även charmen med att paddla på insjöar, älvar och åar. Innanför vallgraven blir det otroliga kontraster när en spårvagn kör förbi, säger Pontus, en stund innan han glider iväg från bryggan i Gottskär.

ANNONS

Förutsatt att det är isfritt tar han en tur på vattnet varje dag året runt. Eftersom han jobbar som instruktör både på nybörjarkurser och instruktörsutbildningar, paddlar han ibland hela dagar mellan april och oktober. Före varje kurs sticker han ut själv och tränar. Samtidigt kontrollerar han om vindens styrka och riktning stämmer med väderleksrapporten.

– På vintern när det är kallt kan man likna ståpaddling med längdskidåkning. Vissa dagar växlar jag, kanske paddlar jag på förmiddagen och åker skidor på eftermiddagen. Det blir liksom två rörelser på vatten, fast vatten i olika former, flytande och fruset.

Redan som liten gillade Pontus att simma, särskilt att åka med vågorna eller simma under dem. Fascinerad av havets rörelser blev han under tonåren en hängiven vindsurfare. Så småningom blev det också en hel del paddling med havskajak. Men sedan tio-femton år tillbaka kallar han ståpaddlingen för sin huvudsport, även om han fortfarande emellanåt riggar sin vindsurfingbräda.

Öringar och sälar runt brädan

På de lugna naturpaddlingarna upptäcker han alltid något nytt, till och med på hemmafjorden. Kanske hoppar en öring upp precis framför brädan eller så sticker en säl upp huvudet alldeles bredvid.

– När man paddlar ensam blir man en del av naturen och upplever att den kommunicerar med en. På grunda ställen ser man vad som rör sig på havsbotten och eftersom man står upp har man väldigt bra sikt.

ANNONS

Vädrets växlingar, särskilt vindens, är en betydelsefull del av Pontus naturupplevelse. Ibland när han paddlar ut kan det vara kallt och krispigt i luften, men sedan förändras upplevelsen när han fått upp värmen i kroppen. Kanske är det regn i luften när han sticker ut, men plötsligt spricker solen upp. Kontrasterna skapar dynamik och glädje.

– Jag älskar när det är mycket vind, gärna kuling. Att läsa vågsystemet och paddla medvind från fjordens inlopp och flera kilometer in i viken är som att åka utför en bergsluttning på mountainbike eller slalomskidor, säger Pontus och skrattar.

När förhållandena ser ut att bli fina för downwind (medvindspaddling) ingår han i ett gäng som snabbt bildar telefonkedja. De möts och paddlar igenom hela viken för att sedan lasta brädorna på en släpkärra, köra tillbaka till startpunkten och börja om igen. Pontus har inget emot att ställa upp på tävlingar då och då, men tycker att det är minst lika roligt, om inte ännu roligare, att ”tävla” där den som kommer i mål med störst leende och haft den bästa surfen ”vinner.”

Bort från sitt trånga sinne

– Frihetskänslan efter en sådan tur är svårslagen. Du har ett stort spelrum omkring dig, man blir ödmjuk inför vinden och vågornas kraft och liten i någon mening. På samma gång blir man större, man kommer bort från sitt trånga sinne efter en dag på kontoret.

ANNONS

Samtidigt som paddlingen främjar det mentala välbefinnandet, är Pontus även nöjd med hur den förbättrar kroppskontrollen och även konditionen om man som han paddlar i kraftiga vågor.

– Stabiliteten i musklerna på bålen, ryggen och magen är helt centralt. Dessutom tränar man upp sin rörlighet och smidighet. Via fötterna känner man av brädans mikrosignaler, som fortplantar sig upp genom kroppen.

Även om Pontus paddlar ensam en hel del, tycker han egentligen att tur paddling eller downwind med en grupp är allra roligast. Om några vill köra snabbare eller långsammare kan gruppen dela upp sig i mindre grupper. I skärgården finns många fina ställen att gå iland och kanske ta en promenad tillsammans. Då finns tillfälle att snacka teknik och kanske testa någon annans bräda på tillbakavägen.

– Det är en väldigt inkluderande sport på det sättet. Så gott som alla kan vara med.

Pontus Ny

Ålder: 51 år

Bor: Onsala

Familj: Sambon Maria Cerboni och hunden Rumi

Yrke: Instruktör i ståpaddling samt produktdesigner

Intressen: ståpaddling, vindsurfing, längdskidåkning, natur och design

Tips till nybörjaren: Kontrollera alltid väderprognosen och berätta för någon var du tänker paddla. Använd alltid flytväst och leash (säkerhetskoppel) när du turpaddlar. Klä dig rätt beroende på vädret. Ta eventuellt med dig mobilen.

ANNONS