I sin nya roll som diplomerad hypnoscoach strävar Robert Thelén bland annat efter att avdramatisera fenomenet hypnos. "Det är klienterna själva som gör jobbet. Alla kan lära sig att göra detta", menar han.
I sin nya roll som diplomerad hypnoscoach strävar Robert Thelén bland annat efter att avdramatisera fenomenet hypnos. "Det är klienterna själva som gör jobbet. Alla kan lära sig att göra detta", menar han. Bild: Nicklas Elmrin

Robert vill få människor att må bra – med hjälp av hypnos

Ett youtube-klipp väckte hans nyfikenhet och ledde till en otippad karriär.
– Det är klienterna som gör jobbet. Jag bara vägleder, säger hypnoscoachen Robert Thelén.

ANNONS
|

Föreställ dig att du är ute och kör bil. Plötsligt upptäcker du att du inte har en aning om hur du hamnade där du just nu befinner dig. På något konstigt sätt har du kört rätt, utan att vara medveten om hur det gått till. Det som hänt, påminner om det tillstånd som kännetecknar hypnos.

– All hypnos är egentligen självhypnos och kan liknas vid dagdrömmeri; ett tillstånd som vi är i flera gånger per dag utan att reflektera över det, säger Robert Thelén, som just gått färdigt sin grundutbildning till hypnoscoach.

Fascinerad av magi och trolleri

Han har alltid varit fascinerad av magi och trolleri. För tre år sedan såg han ett klipp på youtube om hypnos och frågade sig ”fungerar detta på riktigt eller är det bara hokus pokus?”

ANNONS

– Jag ville också ta reda på om detta var något som jag skulle kunna använda i jobbet, med tanke på att alla ledarskapskurser har nästan samma innehåll, säger Robert.

Bild: Nicklas Elmrin

Han erkänner att han var skeptisk i början, eftersom han är ”en kritiskt tänkande människa”. Samtidigt ville han hitta sin egen väg. För att ta reda på om hypnos var fejk eller faktiskt fungerade, anmälde sig Robert till en endagskurs.

– Där fick jag en aha-upplevelse, säger han och beskriver en övning som övertygade honom.

Han fick samarbeta med en kvinna, vars uppgift var att visualisera att hennes ena arm låg i ett rör fyllt med sand. Robert, som ju egentligen var mycket starkare än kvinnan, skulle sedan försöka böja hennes arm.

– Det gick inte; jag kunde inte rubba den. Sedan fick en annan person göra samma sak med mig och han lyckades inte heller böja min arm, säger Robert.

Svärmor slutade röka

Han fick blodad tand och bestämde sig för att gå en ettårig utbildning till hypnoscoach i Stockholm. Den bestod av flera praktiska kurser, där eleverna testade olika saker på varandra. Dessutom tränade de sig på släkt och vänner.

– Min svärmor hade rökt sedan hon var 14 och försökt lägga av flera gånger utan att lyckas. Men med hypnos klarade hon det! Två tillfällen räckte i hennes fall och nu har hon varit rökfri i snart ett år, säger Robert.

ANNONS

För att hypnos ska fungera, måste klienten vilja bli hypnotiserad och vilja förändra ett ”dåligt” beteende eller eliminera en fobi.

– Att hypnotisera någon mot dess vilja är omöjligt, säger Robert.

Bild: Nicklas Elmrin

Hypnos handlar mycket om kommunikation; om vad och hur man säger något. Att kunna läsa av kroppsspråk är också viktigt för en hypnoscoach. Det första Robert gör när han träffar en klient, är att försöka ta reda på vilka intryck hen styrs av, genom att ställa öppna frågor typ ”hur tänker du kring detta” och ”hur upplever du situationen”. Svaren ”jag ser vad du menar” eller ”jag hör vad du säger”, avgör om klienten är visuell eller auditiv.

Fantasin spelar viktig roll

Att använda samma språk för att skapa förtroende och undvika missförstånd, är A och O. Genom att säga vissa saker blir klienten lugn, trygg och avslappnad och får kontakt med sin fantasi, som spelar en viktig roll i hypnos.

– Det undermedvetna kan inte riktigt skilja på fantasi och verklighet. Jag guidar en person till att använda sin fantasi, så att hen kan sudda ut sitt ”dåliga” beteende, säger Robert och tillägger att han alltid tänkt på sig själv som ”världens minst fantasifulla person”. Därför var det så häftigt att upptäcka att jag inte bara är rationell, utan besitter den andra delen också.

ANNONS

Som diplomerad hypnoscoach får Robert utföra komplementärvård; exempelvis hjälpa klienter att sluta röka eller snusa, bli av med fobier, samt slippa flygrädsla och tandläkarskräck. Däremot får han inte bota eller behandla sjukdomar. En sak som han själv fått hjälp med, är att tala inför publik.

– Mitt hjärta bultade något fruktansvärt varje gång jag skulle göra det. Jag funderade på hur jag ville att det skulle kännas i stället. Jo, lugnt och fokuserat. Så vid varje sådant tillfälle trycker jag ihop fingrarna så här, säger han och visar, och så är den känslan av lugn som infann sig under hypnosen tillbaka.

Vill avdramatisera fenomenet

Robert vill gärna avdramatisera fenomenet hypnos.

– Allt är egentligen självhypnos. Det är klienterna själva som gör jobbet. Jag ska hålla mig ur vägen och bara coacha dem. Alla kan lära sig att göra detta. Det är inte rocket science. Folk vet bara inte hur.

Han hade förväntat sig större skepsis från kolleger och vänner, eftersom hypnos är ett ”lite känsligt ämne”.

– Jag tänkte ”vad ska de tycka om mig, jag är ju ändå en ganska reko kille”. Men de flesta säger att det verkar spännande och intressant. Och min fru har stöttat och peppat mig från första stund. Jag hade inte vågat annars!

ANNONS

Precis som han hoppades, så har han fått stor nytta av hypnosutbildningen i sitt IT-jobb.

– Den har gett mig en ökad förståelse för hur jag beter mig och vad jag utstrålar, vilket påverkar andras beteenden. Det innebär färre konflikter. Dessutom är jag mindre stressad nu och kan lugna mig när det behövs. Men det allra viktigaste är att jag fått möjlighet att hjälpa andra må lite bättre med hjälp av hypnos. Det ger mig glädje och energi, säger Robert.

Robert Thelén

Ålder: 36 år.

Bor: Gråbo.

Familj: Fru och två döttrar, sex och åtta år.

Yrke: Diplomerad hypnoscoach och chef på utvecklingsavdelningen på ett IT-bolag.

Intressen: Familjen i första hand. Tidigare golf. Numera litteratur med fokus på forskning om mental träning. ”Under det senaste halvåret har jag läst cirka 20 böcker om hur vi fungerar mentalt, om våra beteenden och vårt kroppsspråk.”

Hemsida: www.thelen.se

Hypnos

Hypnos kan användas för att:

Minska smärta

Eliminera fobier

Hantera stress

Lindra PTSD

Källa: Wikipedia

ANNONS