Spanien är det mest populära landet att resa till för svenskar.
Spanien är det mest populära landet att resa till för svenskar.

Spanien populäraste resmålet

ANNONS
|

Förra året gjorde svenskarna nästan 13 miljoner resor utomlands, en ökning med 6 procent jämfört med året innan. Och landet vi aldrig tröttnar på att resa till är Spanien, det visar Vagabonds resebarometer för 2013. Redan 2002 var det destinationen vi reste till mest, då gjordes 1,2 miljoner resor dit. Förra året var det totala antalet Spanienresor hela 1,9 miljoner, vilket är en ökning med 70 procent.

- Glöm snacket om att Solkusten, Mallorca och Kanarieöarna är ute - ser man till antalet resor dominerar Spanien lika mycket idag som för 10 år sedan, säger Per J Andersson, redaktör på tidningen.

ANNONS

Däremot skippar vi charterbolagen när vi tar oss till det spanska fastlandet, enligt rapporten.

De andra medelhavsländerna fortsätter också att vara populära. Krisen avskräcker inte från resor till varken Grekland, Portugal eller Italien.

Fler vill till USA

USA är ett av de resmål som tydligt ökar, med 18 procent. Dels beror det på nya flyglinjer, billigare flygpriser och en stark krona vilket gör dollarn billig. New York reser flest till, följt av Florida. Men störst ökning av alla topp-femtio-länder står Indien för. Dit gjorde vi 70 000 resor under 2012, vilket är dubbelt så många som året innan.

Thailand backar däremot en hel del i popularitet, och hamnar nu på tolfte plats. När svenskarnas Thailandresande var som mest intensivt 2010 gick 443 000 resor dit. Förra året var siffran nere på 323 000.

- Ett skäl är troligtvis en mättnad. Många svenskar har rest till Thailand i flera år och är nu nyfikna på annat, till exempel Karibien och USA som resebolagen satsat stort på senaste åren, säger Per J Andersson.

En annan anledning är också att många tycker att landet börjar kännas för exploaterat.

Inte alla har råd

Svenskar lägger i snitt 7 800 kronor per person på sin semester. Och de som framförallt reser kommer från hushåll som tjänar 50 procent mer än medelsvensken.

ANNONS

- Även om det blivit billigare att resa kostar en sol-bad-vecka vid Medelhavet för en tvåbarnsfamilj minst 30 000 inklusive alla utgifter. Lever man på marginalerna, på sjukbidrag eller a-kassa får utlandssemestern förbli en dröm, säger Per J Andersson.

Vagabonds resebarometer bygger på 24 000 intervjuer som Rese- och Turistdatabasen gör varje år.

Länderna vi reser mest till:

1. Spanien

2. Danmark

3. Finland

4. Tyskland

5. Norge

6. Storbritannien

7. Italien

8. Turkiet

9. Grekland

10. USA

11. Frankrike

12. Thailand

13. Kroatien

14. Österrike

15. Polen

ANNONS