1/16

Sevärdheter i Väst du inte visste fanns

Liseberg, Borås djurpark och Ullared i all ära, men det finns andra stället att upptäcka på semestern i Västsverige. Eller vad sägs om ett väldigt gammalt hus i Skövde, döden i Falköping och en sten i Slottsskogen.

Turismen har vuxit till en av världens största ekonomiska verksamheter och varje ort i Sverige försöker locka med sin unika sevärdhet för att få sin del av tårtan, den ena sevärdheten galnare än den andra.

Fredrik Kullberg listar i sin bok de 100 märkligaste sevärdheter i Sverige. Förutom de mindre märkvärdiga Andra Långgatan, fiskeauktionen och Feskekörkan återfinns bland annat Halmhuset i Bengtsfors. Hem för Nordens största utställning om just halm.

Utanför Falköping finns ett av landets mest udda boenden. Eller vad sägs om 18 kvadratmeter i trädkronan på en ek. Huset, som har fyra bäddar och får frukosten upphissad med rep, sägs vara en perfekt plats för fågelskådaren. Gillar man istället kistor, gravstenar och dödsrunor så finns det något dystra begravningsmuseet ett par kilometer bort, vägg i vägg med Fonus stora kistfabrik.

Två världsarv

Unesco har upphöjt två platser i Västsverige till världsarv. Hällristningarna i Tanum och Grimeton i Halland. Radiostationen från 1925 sägs vara den enda i världen som är bevarad i ursprungligt skick. Masterna användes så sent som på 90-talet av försvaret för att kommunicera med ubåtar. Man bör tillägga att Sverige har mer än dubbelt så många världsarv som Egypten. Burma har inga alls.

Historiska sevärdheter finns det gott om i Västergötland. Sveriges högsta runsten står utanför Vara. En gång i tiden inmurad i Stora Levenes kyrka - nu 4,6 meter hög med texten: × he(r)lfR × risþi × stin : eftiR × sunu × sina × uar × auk × þurgut × kuþ × halbi × selu × þiRa × uel þi.

Utanför Falkenberg i Halland finns Sveriges motsvarighet till Stonehenge. Fyra bautastenar längs väg 673. De tros vara från bronsåldern och har fått sitt namn efter kärlekssägnen mellan vikingen Hagbard och kung Sigvards dotter Signe. De två kunde inte få varandra och när Hagbard dömdes till döden av Sigvard brände Signe sig själv.

Båda sevärdheterna uppmärksammas av Johan Tell i hans bok Trista sevärdheter - 121 platser ovärda en omväg.

Det kunde ha varit värre

Göteborg bidrar också med några sevärdheter i Tells bok. I Slottsskogen står Scoutmonumentet - en 500 kilo tung sten placerad där för att hylla Ebbe Lieberath. Går man igång på den så finns även scoutkläder, lägermaterial samt tusentalet scoutböcker i källaren i ett av SJ: s gamla kontor i Utby där Scoutmuseet huserar.

Men Västsverige behöver inte skämmas över sina sevärdheter. Det finns gott om annorlunda utflyktsmål runt om i Sverige. Vad sägs om Hornberga i Dalarna. Där finns Europas största bestånd av ormgranar - ni vet de som ser halvdöda ut. I Skåne finns nog bottennoteringen när det gäller sevärdheter, 2,41 meter under havsnivån - Sveriges lägsta markpunkt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.