Lugnt vardagsliv i pittoreska Parga.
Lugnt vardagsliv i pittoreska Parga.

Parga - fridfull favorit i Grekland

ANNONS
|

Redan när jag kliver ut ur bussen och tar mina första steg i nordgrekiska Parga känner jag den trötta resenärens speciella lättnad: nu har jag bestämt hamnat helt rätt. En känsla jag knappast är ensam om här. Till den lilla kuststaden Parga på fastlandet sydost om Korfu kommer många besökare tillbaka år efter år.

För att förstå varför just Parga har blivit en favorit i repris räcker det med att strosa längs kajen i hamnområdet och lyfta blicken. Färggranna hus klättrar på varandra kring den skålformade hamnen. På höjden ovanför syns en tusenårig venetiansk riddarborg. I hamninloppet tronar Panagia, en klippö försedd med pinjeskog och ett litet vitmejat kapell. Alltsammans inramat av de gröna och höga bergen som är typiska för regionen Eprius.

ANNONS

Många småstränder

Det är dock mycket mer än utseendet som lockar besökare till att gång på gång återvända till Parga. Här finns en särskild sorts stämning, lågmäld och vilsam. Med ett leende i mungipan tycks Pargas invånare ha accepterat att deras stad har blivit ett turistmål. Staden är den sorts plats där man lätt får vänner bland lokalbefolkningen.

Givetvis är stränderna en annan del av förklaringen. Parga har ett uppbåd av dem. En fin sandstrand ligger mitt i staden intill hamnen och ståtliga Valtos Beach hittar man på andra sidan bergsryggen på vilken Pargas bebyggelse klättrar.

Många fler väntar i närheten. Till Lichnos beach, tre kilometer från Parga, går badbåtar i skytteltrafik. En verklig skönhet är annars finkorniga stranden vid Ammounia cirka 20 minuter från Parga, där det finns både hotell och tavernor. Båtföraren Alexis Panagakos säger:

- Om du vill hitta småstränder att vara ensam på hyr du bara en bil eller en båt. Det finns allmänna stränder lite överallt. Du vet, här runt Parga har man inte byggt så mycket än.

Fridfulla öar

På kvällen hänger dofterna av nygrillat tungt över Pargas hamn. Tavernorna trängs med varandra och konkurrensen håller lägstanivån på maten hög. Jag fastnar för Symposion, en krog vars mat känns ovanligt äkta och vällagad.

ANNONS

Alla restauranger ligger för övrigt inte nere vid hamnen. Några av de bästa hittar man om man går uppför de branta grändernas trappor nära borgen.

Parga har dock mer än så att bjuda på. Vad man än gör i Parga bör man inte missa att ta en av utflyktsbåtarna till Paxos och Antipaxos, de två öar som skymtar vid horisonten utanför.

Jag väljer en lång heldagstur till öarna, ett beslut jag inte ångrar. Först anländer vi till Antipaxos, en nästintill obebodd ö där det finns två fina och tomma stränder med bara varsitt hotell och taverna. Kort sagt en ö för nyförälskade och fridsökare.

Den större ön Paxos har en vild och otämjd klippkust med väldiga stenformationer och spännande havsgrottor som är så stora att de två däck höga turbåtarna faktiskt kör in i dem.

Närliggande utflykter

Resten av dagen ägnas åt ett besök i Gaios, huvudort på Paxos. Gaios består av ett charmigt sammelsurium av småskalig och ålderdomlig bebyggelse som blandar grekiska och italienska arkitekturstilar. I gränderna råkar man ständigt på små intima kaféer och barer under blomstrande bougainvillea-hängen. Detta är ett Grekland som jag trodde mest fanns i mina fantasier.

Med allt som Parga bjuder på dröjer det innan man vill ha vidare vyer. Och då finns möjligheter till några utflykter i toppklass.

ANNONS

Inte minst ligger södra Albanien inte långt bort. Landet är oexploaterat, prisvärt och annorlunda från Grekland. En trevlig dagstur kan gå till Saranda, nyblivet svenskt charterresmål och största badort längs denna del av den albanska kusten.

Söder om Saranda gör jag ett stopp i byn Ksamili. Här väntar en hel liten skärgård med småöar, Ksamiliöarna, med hotell och strandbarer. Nära Ksamili går jag på upptäcktsfärd i Butrint, en 3 000 år gammal ruinstad med intressanta lämningar från romartiden.

Sagolika kloster

Det bästa till sist. Pargas läge i norra Grekland gör det nämligen fullt möjligt att besöka de smått fantastiska klippklostren i Meteora över dagen. Då resan till Meteora är fyra timmar lång kan man överväga en övernattning här. Det är hur som helst definitivt värt besväret att åka hit.

De sex medeltida och världsarvsskyddade klostren i Meteora är byggda på säregna jätteklippor av sandsten, lodräta och upptill fyrahundra meter höga. Tillsammans ger klostren intryck av en overklig sagovärld som känns hämtad ur "Sagan om ringen". Ett besök i Meteora blir för de flesta ett minne för livet.

Allmänt

Parga är en stad i nordvästra Grekland i regionen Eprius, inte långt från gränsen till Albanien.

Tidsskillnad: + 1 timme.

Antal invånare: Cirka 3 000.

Visum: Behövs ej.

Språk: Grekiska. Invånarna är vana vid turister och nästan alla kan en del engelska.

Valuta

Euro.

Prisnivå

Som turistort betraktat tillhör Parga de mer prisvärda grekiska destinationerna. Räkna med cirka 160 kronor för en middag med vin.

Resa dit

Närmaste flygplats är Preveza, cirka 60 kilometer söderut. Reguljärflyg Stockholm - Preveza, prisexempel 5 629 kronor tur och retur med Air Berlin. Flygtid 3,5 timmar. Transfer till Parga 1 timme, 15 minuter.

Apollo, Ving och Airtours är svenska charterarrangörer till Parga och flyger från Stockholm och Köpenhamn.

Ta sig runt

Bil, moped och cykel går att hyra. Prisexempel hyrbil: 720 kronor per dygn. Bra bussförbindelser till större städer i Grekland, inklusive Aten. Båtar till Korfu från grannstaden Igoumenitsa.

Säsong

Från april till och med oktober är vädret stadigt och övervägande soligt. Mitt i sommaren kan det bli mycket hett i Parga, upp till 35 grader.

ANNONS