Vacker strand på Ramberg, Lofoten.
Vacker strand på Ramberg, Lofoten.

Natursköna öar hemma i Norden

ANNONS
|

Bornholm

Bornholm är en smått makalös del av Danmark. Ön utanför Skånes kust bjuder på en sällsam kombination av natur, kultur och historia. På en liten yta, bara fyra gånger tre mil, ryms dramatiska klipplandskap, böljande ängar, medeltida borgar, fina stränder och idylliska småstäder.

Jag anländer som de flesta andra till Rønne, Bornholms största stad som välkomnar båtresenären med sina rader av korsvirkeshus. I Rønne hyr jag cykel, vilket är det bästa sättet att uppleva Bornholm. Ön är utomordentligt väl anpassad för cykelturisten. Tydligt markerade cykelleder finns över hela ön, nästan alltid avskilda från bilvägen. Ön är inte stor och man kan cykla runt den på ett par dagar, även om Bornholm är värd mer tid än så.

ANNONS

I den lilla hamnstaden Hasle rullar jag fram till resans första "rögeri", en bornholmsk specialitet. Rökerierna finns överallt på ön och känns igen på de karaktäristiskt smala och höga skorstenarna med stadig bas. Här äter jag nyfångad rökt makrill med kartofelsalat och sköljer ned med en välförtjänt Tuborg.

Nästa längre stopp blir Hammerhus, Nordens största borg från medeltiden och Bornholms främsta sevärdhet. Läget är minst lika imponerande som själva ruinerna. Utsikten från toppen är milsvid. Norrut syns naturreservatet Hammeren och vid horisonten skymtar Sverige.

I de små charmiga kuststäderna finner man bra inkvartering och många trevliga restauranger. En övernattning i Gudhjem ger mig möjlighet att känna in atmosfären i denna lilla livliga semesterstad.

Nästa dags väg mot Österlars bär på nya sceniska höjdpunkter. Korsvirkesgårdarna ligger utslängda lite överallt i de böljande rågfälten. I Österlars står en av Bornholms unika rundkyrkor, vilkas cirkelrunda konstruktioner från tidig medeltid har konfunderat forskarna.

Jag glider sedan ned mot pittoreska Svaneke, ännu en stad som hämtad ur en barnbok. Även Svaneke har ett ståtligt rögeri vid havet och många fina omgivningar. Med fördel kan man stanna här ett par dagar och göra utflykter.

Sista anhalt för mig blir Dueodde, Bornholms stora badstrand längs sydkusten som är över en mil lång och kritvit. Gott om plats och långgrunt är det. Jag badar vid västra änden som nästan är folktom. Bakom mig finns ett fascinerande klintlandskap med upp till femton meter höga sanddyner.

ANNONS

Därefter trampar jag tillbaka till Rønne och har därmed gjort ett helt varv runt Bornholm. Att besöka Christiansö, den lilla intressanta ön som är Danmarks östligaste punkt, blev det inte tid till denna gång.

Lofoten

Lofoten är ögruppen i Nordnorge som dukar upp det ena hisnande landskapet efter det andra. Sylvassa berg reser sig rätt ur havet, kritvita sandstränder klär in ensliga bukter, ålderdomliga fiskebyar klamrar sig fast i fjordarnas skuggor. Raden av dramatiska öar förbinds av en sagolik väg som har använts flera gånger i reklamfilmer för bilmärken.

Ute på Lofoten måste man pröva att äta stockfisk, lufttorkad torsk, och bo i Roruer, modernt ombyggda traditionella fiskestugor. Kommer man till Lofoten under sommaren får man midnattssolen på köpet.

Det finns mycket att göra för den aktivt nyfikna, som valsafari, vandring, cykling, surfning och forsränning. Speciella utflyktsmål saknas inte heller. Längst ut i Atlanten ligger Røst, en lite mystisk vindpinad ö där en fjärdedel av hela Norges sjöfågelbestånd häckar. Man bör inte heller missa det historiska välbevarade fiskeläget Nusfjord på ön Flakstad.

Fårö

Till Fårö kan man anlända för första eller tionde gången och ändå alltid känna sig överraskad av landskapet och stämningen på Sveriges åttonde största ö. De ödsliga vidderna med sina säregna klippformationer verkar inte höra ihop med Sverige utan tycks ha flutit hit från en annan världsdel. Andra ställen på ön, som området kring Ava-gården, motsäger den gängse bilden av Fårö med sin gröna och tilltalande frodighet.

ANNONS

Raukområdena vid Langhammars, Digerhuvud och Gamle hamn är några av Fårös populäraste utflyktsmål. Fina badstränder finns också. Långa Sudersand är mest känd, medan Norsta Auren, en vidsträckt udde inpackad i vit sand och mäktiga sanddyner, gömmer sig bortom tallskogarna längst norrut.

Fårös magi hittar man hur som helst lite överallt på ön. En cykeltur som innefattar en saffranspannkaka på Lauters eller en öl på Kutens Bensin, en av landets mest personliga barer, kan inte misslyckas, och det nybyggda Bergmancenter är ett måste för kulturintresserade.

Åbo skärgård

Historiskt anrika Åbo kallas ofta Finlands kulturcentrum. Åbo är också den självklara utgångspunkten för att utforska sydvästra Finlands skärgård.

I Åbo skärgård är det lite lättare än i Stockholms dito att nå ut till områden av vild och karg havsbandskaraktär. Omtalad är också Skärgårdens ringväg, den led av busslinjer, färjerutter och vandringsstigar som utgör en cirkel som passerar bland annat öarna Iniö, Houtskär, Korpo och Nauvo. Längs vägen finns gott om övernattningsmöjligheter, men man bör boka i förväg under sommartid.

Söder om Skärgårdens ringväg finns ett väldigt område med kobbar och skär som blivit Europas första marina nationalpark. Båtutflykter går här bland annat till Jungfruskär och Bengtsskär, båda kända för sagolikt vackra klipphällar och imponerande vidder.

ANNONS

Så reser du till öarna

+ Bornholm: Svenska färjor från Ystad och Simrishamn. Det går även färjor från Köpenhamn, Køge och Sassnitz. Danish Air Transport flyger till Bornholm via Köpenhamn.

+ Lofoten: Leknes och Evenes är närmaste orterna med flygplatser, dit man kommer med SAS, Norwegian och Widerøe via Oslo. Därifrån finns hyrbil och buss.

+ Fårö är Gotlands grannö, 5,5 mil norr om Visby. Med buss eller bil når du Fårö via gratisfärjan vid Fårösund. Till Visby kör Destination Gotland färjor från Nynäshamn och Oskarshamn. Det går också att flyga till Visby med flera bolag, som Gotlandsflyg, SAS och Malmö Aviation.

+ Åbo skärgård: Viking Line och Silja Line kör reguljära färjor till Åbo från Stockholm. Finnair och SAS flyger till Åbo från Stockholm, Göteborg och Malmö antingen direkt eller via Stockholm.

ANNONS