Nyöppnade Neni högst upp i 25h Hotel har på kort tid blivit en av Berlins nya mötesplatser.
Nyöppnade Neni högst upp i 25h Hotel har på kort tid blivit en av Berlins nya mötesplatser.

Matstaden Berlin - mer än currywürst

ANNONS
|

Berlin är en stad som ständigt förändras och som alltid är värd att återvända till. Folk kommer hit för stämningen, historien, nattlivet, kulturen och många andra skäl.

Däremot är Berlin inte känd som någon matstad. Än i dag tänker många på wienerschnitzlar och kebaber som främsta alternativet till stadens signaturrätt currywürsten. Sant är att det är billigt att äta i Berlin. För fem, sex euro får man en måltid på många ställen i staden. Det är också en av världens bästa städer att äta frukost i, och bruncherna startar på några tior.

Billig gourmetmat

Gourmetstaden Berlin känner dock inte lika många till. De senaste åren har Tyskland liksom Skandinavien haft flera framstående kockar som gör verkligt spännande mat med råvaror från närområdet.

ANNONS

Det kan överraska somliga att staden har nitton stjärnor i Guide Michelin. Stjärnkrogarna har dessutom priser som jämfört med andra västländer är klart överkomliga.

Här presenteras några av de allra bästa och mest aktuella restaurangerna just nu, där såväl maten som lokalerna är värda ett besök under nästa Berlinvistelse.

Reinstoff

Relativt unge och okände Daniel Achilles var 31 år när han för fem år sedan satsade på en egen kreativ restaurang med endast tyska råvaror. Bara åtta månader senare fick han sin första Michelinstjärna. Nu har han två. Men så är också Achilles något av ett gastronomiskt geni med absolut smakgehör. Kombinationerna är ofta djärva och oväntade, som forell med färska svarta vinbär eller tunnskivade vildäpplen i mousserande secco-vin. Reinstoff betyder fritt översatt rena produkter och Daniel Achilles lägger mycket tid på att finna de allra bäst framställda råvarorna. Reinstoff ligger inne på de varsamt renoverade Edison-gårdarna i en lite avsides del av centrala stadsdelen Mitte. Menyer från 91 euro. Schlegelstraße 26c.

www.reinstoff.eu

Restaurant Tim Raue

Historien om mästerkocken Tim Raue är speciell. Efter en tuff uppväxt då han ofta blev slagen av sin styvfar blev han gängmedlem med usla betyg. Drömmen om att bli arkitekt var ouppnåelig. Tim Raue blev i stället kock och arbetade sig med sällsam talang ända till toppnivån på Hotel Adlon. En resa till Hong Kong förändrade sedan hans inställning till mat. Nu gör Tim Raue asiatisk mat som få andra kockar i Europa och hans egna restaurang har blivit en stor framgång. Två Michelinstjärnor indikerar förstås världsklass. Raues team lyckas också perfekt med vinerna, inte självklart vad gäller asiatiska kök. Lunchmeny från 38 euro. Rudi-Dutschke-Straße 26.

ANNONS

www.tim-raue.com

La Soupe Populaire

På La Soupe Populaire har Tim Raue (se ovan) och hans ständige medhjälpare Michael Jaeger gjort succé med versioner av mat de minns från sina barndomar. Läget och inredningen i det gamla Bötzow-bryggeriet med sin råa och slitna industrimiljö ger klassisk Berlin-känsla. Paradrätten Königberger Klopse - en tolkning av tyska köttbullar med potatismos - lagade Tim Raue åt paret Obama under statsbesöket 2013. Till dessert fick presidentparet Sting Bee Cake, karamelliserat mandelflarn över en kaka fylld med aprikosglass. Reservera för middag minst åtta veckor i förväg. För lunch är det lite enklare att få bord. Priserna får en att höja ögonbrynen - rätterna startar på endast 10 euro. Prenzlauer Allee 242.

www.lasoupepopulaire.de

Volt

Volt hittar man i en fantastisk lokal i ett före detta elverk intill Landwehrkanalen, ett av Berlins trevligaste promenadstråk. Här vidareutvecklar kände kocken Matthias Gleiss tyska mattraditioner på ett originellt och raffinerat vis. Volt serverar detaljrika och omsorgsfulla rätter som var och en lätt upplevs som små egna världar. Alla rätter går att beställa var för sig, men en hel meny rekommenderas. Bland höjdpunkterna finns kanin och plommon-ravioli, bräserat lamm på två vis och den fina avslutningen; ett urval tyska ostar serverad med chutney. Menyer från 48 euro. Paul-Lincke-Ufer 21.

ANNONS

www.restaurant-volt.de

Pauly Saal

Senaste stjärnskottet på Berlins restauranghimmel ryms i en gammal judisk flickskola på spännande gatan Auguststrasse. Man välkomnas i entrén av en elegant bar i 1920-talsstil, där proffsiga drinkar och livejazz ger det rätta anslaget. Mat och service i toppklass väntar sedan i skolans gymnastiksal som får karaktär av sirliga Murano-ljuskronor och en stor raket hängande över det öppna köket. Pauly Saal öppnade förra året men har redan fått sin första stjärna i Michelinguiden. Lunchmeny från mycket prisvärda 28 euro. Auguststraße 11-13.

www.paulysaal.com

Neni

Neni tronar högst upp på takterassen i nyöppnade 25h Hotel och lyckas tillsammans med Monkey Bar bredvid i sina ambitioner att vara den nya, partylätta och trendiga mötesplats som Västberlin behövt så länge. Man kan komma hit för bara vyerna. På ena sidan breder Tiergarten ut sig som ett grönt hav, på den andra sticker Kurfürstendamm upp sitt berömda bombskadade kyrktorn. Men maten är också en fest: den israelisk-libanesisk menyn uppmuntrar till att dela flera rätter i ett sällskap. Hummus x3 känns som en självklar start med några förrätter. Pröva också Jerusalem Chicken. Boka bord i tid. Rätter från 9 euro. 25h Hotel, Budapester Straße 40.

www.25hours-hotels.com/en/bikini/restaurant/neni-berlin.html

Allmänt

Berlin är Tysklands huvudstad sedan 1991.

Tidsskillnad: Ingen.

Antal invånare: cirka 3,5 miljoner.

Visum: Behövs ej.

Språk: Tyska. Men i kosmopolitiska Berlin kan de flesta tala bra engelska.

Valuta: Euro. 1 euro är cirka 9,50 kronor.

Prisnivå

En av Västeuropas billigaste huvudstäder.

Resa dit

Från Stockholm konkurrerar Norwegian och Air Berlin om de lägsta priserna medan SAS och Lufthansa ibland har bättre avgångstider.

Köpenhamn ger bra alternativ för södra Sverige med bolag som Norwegian, Easy Jet och Air Berlin.

Nattåg Malmö-Berlin kostar från 399 kronor enkel med Veolia.

Ta sig runt

Berlin är lätt att navigera i, tack vare ett utmärkt nät av tunnelbanor och lokaltåg tillsammans med flera bra bussar, som linjerna 100 och 200. Berlin Welcome Card ger dig bekvämt och rabatterat åkande i kollektivtrafiken. Taxi är relativt billigt, jämfört med Sverige.

Säsong

En utpräglad året-runt-stad som behåller sin charm alla årstider. Även om sommarhalvåret givetvis bjuder på behagligare temperaturer.

Info

www.visitberlin.de(TT)

ANNONS