Madridexperten svarar

ANNONS
|

Varför ska man åka till Madrid?

– På grund av att staden fortfarande är ganska okänd för många och har mycket att erbjuda. Från otroliga konstmuseer till atmosfären som stadens olika kvarter lyckats behålla, en slags småstadskänsla. Sammanfattningsvis för maten, människorna och ljuset.

Vad vill du som guide förmedla?

– Jag vill gärna slå hål på många förutfattade meningar att staden för att den ligger mitt inne i landet och inte skulle ha något vatten och ingen natur. Själva namnet betyder vattenkälla och Madrid räknas som Europas grönaste storstad.

– Sedan vill jag förmedla vad jag tycker att Spanien verkligen är, hur Madrid har blivit den stad den är, att ge svenska turister och besökare en inblick i kulturella skillnader. Att utöver basfakta berätta varför man äter tapas, varför man äter middag vid midnatt, varför barnen är med överallt, varför man kör som galningar och tutar fast det är förbjudet…

ANNONS

Vad gillar du med staden?

– Ljuset, vi har enormt häftiga himlar här. Att det är mycket sol. Och att det aldrig blir pretentiöst, jag tycker att det är avslappnat. Vad jag gärna gör är att promenera runt, och njuter av att hattaffärer från sent 1800-tal ligger sida vid sida med mer moderna ställen.

Vilka är favoritställena?

– Kvarteren La Latina och Malasaña för att just promenera runt, de ligger lite bortanför centrumdistriktet och har mindre butiker och trevliga caféer, barer, restauranger. Den nyrenoverade och nyligen återöppnade saluhallen San Miguel vid Plaza Mayor med sina många kringliggande tapasbarer. Att se riktig flamenco på Casa Patas.

Vad ska man inte missa som förstagångsbesökare?

– Det typiska som Pradomuseet ska man inte missa, oavsett om man är konstintresserad eller inte är det så mäktigt. Eller att se Picassos Guernica på det moderna konstmuseet Centro Cultural Reina Sofía. En söndagsförmiddag ska man absolut äta tapas och canas (öl) i La Latina, efter att man varit på den stora gatumarknaden El Rastro (men man ska akta sig för ficktjuvar).

ANNONS