Det goda livet i Warszawa

ANNONS
|

Warszawas rykte om att vara en tråkig stad börjar blekna. Den polska huvudstaden har de senaste åren fått ett allt bredare och trendigare kulturutbud och en allmän kvalitetshöjning på mat och shopping.

Staden är därmed ingen dålig plats för ett par dagars hederlig livsnjutning, samtidigt som guldkanten på tillvaron fortfarande kostar förvånansvärt lite. Genom att ta en promenad genom stadens överblickbara centrum kan man lätt uppleva en stor del av gräddan av Warszawas begivenheter.

Fin frukost

En bra start på dagen är viktigt. I Warszawa börjar den inte mycket bättre än på Victoria Sofitel vars strålande frukostbuffé radar upp både internationella och polska delikatesser. Detta centralt liggande hotell byggdes under kommunisttiden, men har genomgått omfattande renovationer och framstår som ett fynd inom kategorin prisvärd lyx.

ANNONS

Härifrån är det bara några steg till långa gatan Nowy Swiat som kantas av mondäna kaféer, bland annat det franska bageriet Café Vincent. Man kan bara beklaga att frukostbuffén var så mättande när man känner dofterna från olika bakverken och pierogi z jagodami och pierogi z truskawkami - piroger fyllda med blåbär respektive jordgubbar.

Polens högsta byggnad

Efter kaffet är det dags för lite sightseeing. Ska man bara hinna med en enda sevärdhet i Warszawa måste det trots allt bli det gigantiska Kulturpalatset, Polens högsta byggnad. Detta omdiskuterade och av polackerna måttligt älskade schabrak var "en vänskapsgåva" från Sovjetunionen när det uppfördes 1953.

Oavsett vad man tycker om den stalinistiska arktekturen håller de flesta med om att de imponerande vyerna från Kulturpalatsets topp är värda besöket. Polsk folkhumor har utsett utsikten till stans bästa eftersom det är den enda plats i staden där man inte ser Kulturpalatset självt.

Vi vänder tillbaka och kommer via Nowy Swiat och Krakowskie Przedmiescie fram till Hotel Bristols klassiska vinbar som är en utmärkt anhalt för att summera intrycken hittills. Hotel Bristol brukar räknas som stadens främsta adress och den pampiga utsidan motsvaras inuti av en lika elegant art nouveau-inspirerad inredning.

Förstördes under kriget

Därefter går vi vidare till Warszawas gamla stad. Det kungliga slottet i tegel och torget utanför med sina brokiga husfasader markerar att vi är framme. Kanske är detta den mest rofyllda stadskärna som någon europeisk storstad har. Så gott som helt fri från bilar och annan motortrafik.

ANNONS

Det är nästan omöjligt att fatta att denna till synes medeltida samling kvarter med sina slitna väggar, spruckna fönsterlister och tidsenliga muralmålningar bara är 50 år gammal.

Framför oss har vi världens största och mest noggranna rekonstruktion av en historisk stadskärna. Warszawa förstördes till cirka 90 procent under andra världskriget när ett polskt uppror 1944 slagits ned av den nazistiska ockupationsmakten. Då beordrade Hitler att Warszawa skulle jämnas med marken som hämnd, vilket också skedde. Efter kriget togs beslutet att gamla stan och kungapalatset skulle byggas upp igen utifrån fotografier och gamla ritningar.

Historisk atmosfär

Detta sorgliga förflutna gör inte gamla stan i Warszawa mindre vacker och imponerande att vandra genom i dag. Råkar man vara förälskad är dessa kvarter tvärtom en mycket lämplig dekor.

Vi passerar förbi antikvitetsaffärer och designbutiker ut genom stadsmurarna och når Fretagatan och Nya stadstorget, fortfarande inom den återuppbyggda historiska stadskärnan.

Här erbjuder finsmakarrestaurangen Fret a Porter pålitliga menyer medan Café Galeria Freta väcker de gamla tiderna till liv med utsirade paneler i mörkt trä och en atmosfär från förra sekelskiftet.

Slutligen slår vi oss ned för en sen lunch eller tidig middag under arkaderna på boutiquehotellet Le Reginas brasserie, en krog av högsta klass. På menyn finns svåremotståndliga rätter som rödbetssoppa med panerade jätteräkor och anka med körsbär och svartpepparsås. Priserna är med svenska mått mätt mycket överkomliga.

ANNONS

Mysiga bokkaféer

För en enklare avrundning går vi bara runt hörnet och några steg tillbaka på Freta till den avslappnade baren Polyester som har en drinklista tjock som ett kompendium med billiga och välgjorda cocktails.

När dagen gått över till kväll väntar ett spännande nattliv. Nya barer och nattklubbar dyker upp lite varstans i Warszawa just nu. De flesta barer är öppna till sista gästen går, vilket gör det svårt att ange öppettider här. På gatan Mazowiecka ligger några roliga klubbar i rad och även det legendariska jazzstället Tygmont.

Warszawa är värd betydligt mer tid än en enda dag. Mycket finns att upptäcka. Ta bara de mysiga bokkaféerna, där polackernas relativt nya kärlek till kaffe förenas med deras gamla kärlek för litteratur. Två exempel är Kafka och Chlodna 25.

Kultur står över huvud taget högt i kurs i staden. Trendkänsliga pekar gärna ut stadsdelar som Powisle och Praga där kreativiteten börjat blomstra tack vare billiga hyror och inflyttade konstnärer. Ibland utnämns Warszawa till ett kommande nytt Berlin. En stad för det goda livet är den hur som helst redan nu.

Allmänt

Polens huvudstad har anor sedan tidig medeltid men stadskärnan totalförstördes 1944 av nazisterna under andra världskriget. Floden Wisla flyter genom Warszawa och på andra sidan floden finns stadsdelar, bland annat Praga, där originalbebyggelsen står kvar.

Ta sig runt

Taxi är billigt. Vill man ändå spara pengar finns ett bra nät av bussar, spårvagnar och tunnelbanor.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

Antal invånare

Cirka 1,7 miljoner i Warszawa, hela Polen 38 miljoner.

Visum

Behövs ej.

Språk

Polska. De flesta talar engelska, men långtifrån alla.

Valuta

Zloty. 1 PLN= 2,20 SEK

Prisnivå

Mycket billigt för att vara ett europeiskt land. Forex semesterindex för Polen är 47 (Sverige 100).

Resa dit

Direktflyg med LOT från Stockholm och Köpenhamn, Wizzair från Malmö, Skavsta och Göteborg/Säve samt Ryanair från Skavsta. Prisexempel: 1 093 kronor från Stockholm med SAS och Wizzair i september.

Säsong

Som storstad är Warszawa ett året runt-resmål. Mest behaglig tid är ändå april till oktober. Vintrarna kan vara mycket kalla.

Mer information

www.polen.travel/sv

www.warsawtour.pl/en

ANNONS