Sebatu-templet är ett av över tusen större tempel på Bali, Gudarnas ö.
Sebatu-templet är ett av över tusen större tempel på Bali, Gudarnas ö.

Bali från cykelsadeln

ANNONS
|

- Vad kul det var att cykla här!

En av mina medresenärer utropar dessa ord innan hon vänder sig om i sadeln och fortsätter att trampa. En krumbuktig och nästan bilfri landsväg på centrala Bali ligger framför oss. Höjden över havet är 300 meter, vilket gör att solen värmer lagom skönt. Snart bär det utför. Vi sveper ned på rad längs den långa vindlande backen. Man kan i princip släppa pedalerna och bara njuta. Som i en film glider den täta djungeln förbi i ögonvrårna, tillsammans med de små byarna med sina tempeltorn och risterasser.

Vi är en grupp på sju cyklister som anlitat en lokal cykeltursarrangör. Vår balinesiske guide Ari leder gruppen. Hans medhjälpare cyklar sist för att göra eventuella eftersläntrare sällskap.

ANNONS

- Vill någon göra ett fotostopp så säg till oss, manar Ari.

Vulkanlandskap

Från cykelsadeln får man direktkontakt med Balis fascinerande landskap. Några av de mest intressanta vyerna syns inte från bilvägen utan avslöjas först när vi svänger in på stigar där bara cyklar kan ta sig fram. Platt kan inte Bali beskyllas för att vara. Vulkanerna bestämmer geografin och allt på Bali lutar uppför mot dem. Ändå upplever vi Bali som relativt lättcyklat tack vare turens smarta upplägg. Vi började dagen med att åka bil till en startpunkt högt ovanför staden Ubud, vilket betyder nedförsbacke tillbaka större delen av tiden.

Intrycken väntar på rad längs vår rutt. Vid Sebatu-templet ser vi kvinnor förbereda färgstarka offergåvor till morgondagens ceremonier. Vi passerar den ålderdomliga byn Pakuduwi och de berömda risfälten vid Tegallalang, som i direkt solljus antar nästan neongröna nyanser.

Dyraste kaffet

Balis påtagligt estetiska kultur gör sig gällande överallt. Pedantiskt välskötta tempelträdgårdar med blommor och tropiska prydnadsväxter tillhör de mest typiska hemmen här. Det finns minst tusen större tempel på Gudarnas ö, men varje balinesisk familj har dessutom alltid ett familjetempel på sin innergård.

Framåt lunchtid svänger vi in till Bali Pulina. Denna balinesiska motsvarighet till en handelsträdgård rymmer odlingar av papaya, kakao och ananas samt ett kafé där man skymtar vulkanen Gunung Agung, 3 142 meter hög. Här framställs också Kopi Luwak - världens dyraste kaffe.

ANNONS

Framställningsprocessen är minst sagt unik och kan låta som ett skämt. Infångade exemplar av arten indisk palmmård matas med kaffebönor vilka kommer ut i djurets spillning. Bönorna tvättas sedan noggrant i flera omgångar innan de rostas. Den särskilda aromen skattas mycket högt av världens kaffekännare.

Testaren kopp

Kopi Luwak omnämns i Hollywoodfilmen "The bucket list" med Jack Nicholson och Morgan Freeman. Den handlar om två dödssjuka män som vill hinna med sina "bucket lists", listor på vad de hoppas göra innan de dör. I filmens avslutning konstaterar Jack Nicholson i en omtalad replik att han ännu inte hunnit med att smaka Luwak-kaffe.

Det har däremot vi. Hur det smakar? En i vårt sällskap sitter inne med det självklara svaret:

- Detta kaffe var ju skitgott!

Djurorganisationer som WWF menar dock att palmmårdarna får betala ett högt pris för kaffet.

Kungastad

På de sista svagt sluttande nedförsbackarna rullar vi till Ubud, där vi startade på morgonen. Ubud är Balis gamla kungastad och ett centrum för konsthantverk och yoga. Staden ger en glimt av en genuin balinesisk kultur som inte lika enkelt går att erfara nere vid den tättbebyggda sydkusten.

Även i Ubud kommer en cykel väl till pass. Här finns en rad olika utflyktsmål på lagom avstånd, som Monkey Forest där stora flockar av apor befolkar två tempel som byggts till deras ära. Scener ur "Djungelboken" kommer lätt på näthinnan.

ANNONS

- Om du bär med dig något att äta, var försiktig med att visa det, manar en av vakterna. Aporna kan råna dig snabbt.

Hälsoinriktat

Bali är ett resmål som ligger i tiden. I år sällar sig Fritidsresor till Apollo som svenska charterarrangörer till Bali. Den indonesiska ön har en exklusiv och hälsoinriktad profil där yoga, spa och matlagningskurser lockar många. Även aktiviteter som surfing, paragliding och dykning finns det ett förstklassigt utbud av.

Trots den snabbt ökande turismen lyckas Bali än så länge behålla sina traditioner förvånansvärt intakta. Inga höghus eller skyskrapehotell har tillåtits på ön. I byarna pågår livet på många sätt som det alltid gjort. Dock blir de helt orörda stränderna på Bali färre.-

- Det är klart man är lite orolig, medger taxichauffören Lopu som bor i Ubud.

Allmänt

Bali tillhör Indonesien och är det muslimska örikets enda ö med hinduism som dominerande religion. Regionshuvudstad heter Denpasar.

Tidsskillnad: sommartid: + 6 timmar, vintertid: + 7 timmar.

Folkmängd: 3,1 miljoner invånare. (Hela Indonesien 206 miljoner.)

Språk: Indonesiska. Engelska fungerar utmärkt på alla turistorter och hjälpligt ute på landsbygden.

Valuta: Indonesisk Rupie. Uttagsautomater finns i alla större samhällen.

Prisnivå

Den som rest tidigare i sydostasien känner igen sig; den lokala prisnivån är mycket låg men åker upp rejält på ställen riktade till turister. Ändå äter man mycket bra för några tior.

Säsong

Tiden utanför monsunen, maj-september, har minst regn och mest sol. Men då regnen brukar vara kortvariga varar turistsäsongen hela året. Mest regn faller i januari.

Resa dit

Reguljärflyg med många bolag från flera orter. Prisexempel: Stockholm - Bali: 6 250 kronor (Cathay Pacific via London och Hong Kong).

Fritidsresor lanserar Bali inför vintern 2014-15 från Arlanda och Köpenhamn. Frånpris 11 648 kronor för två veckor. Även Apollo har Bali sedan tidigare. Vill man göra en Baliresa med fördjupat innehåll har Tema-resor alternativ med rundresor.

Ta sig runt

Hyrbil ger största frihet, var dock beredd på påfrestande trafik kring Kuta. Enklast är oftast att hyra en taxi för både kortare eller längre sträckor. Lokala bussar är annars billigast, men trånga.

Missa inte

Balinesiskt spa. Bali har utvecklats till Asiens främsta spa-destination. Spa finns överallt och man häpnar över variationsbredden i utbudet. Behandlingarna håller vanligen mycket hög nivå samtidigt som priserna relativt sett är låga.

www.balispaguide.com

Exempel på cykeltursarrangörer på Bali

www.balibike.com

www.baligobike.com

www.bali-rides.com

ANNONS