En allvarlig knäskada betydde slutet på Carina Norbergs basketkarriär. Qigong hjälpte henne tillbaka efter läkarnas dom att hon aldrig mer skulle kunna springa. "Nu vet jag att kroppen är fantastisk på att vilja läka sig själv om den får rätt förutsättningar", säger Carina, som numera kan ge sig ut och springa igen.
En allvarlig knäskada betydde slutet på Carina Norbergs basketkarriär. Qigong hjälpte henne tillbaka efter läkarnas dom att hon aldrig mer skulle kunna springa. "Nu vet jag att kroppen är fantastisk på att vilja läka sig själv om den får rätt förutsättningar", säger Carina, som numera kan ge sig ut och springa igen. Bild: Jan Larsson

Qigong blev räddningen – nu har Carina hittat balansen

Qigong har hjälpt henne i livets med- och motgångar. För Carina Norberg handlar mycket i livet om balans, både kroppsligt och mentalt. Intresset för hälsa – och viljan att dela med sig av detta till andra – driver henne vidare.

ANNONS

Efter flytten från Askersund som 17-åring var siktet inställt på att spela elitbasket. En karriär som fick avslutas på grund av en knäskada och ett antal operationer.

– Från tio års ålder hade jag lagt all min fritid på basket. Så det var såklart ett stort avbräck att behöva sluta med den. Efter en lång rehab fick jag dessutom beskedet att jag inte skulle kunna springa mer. Det sägs ju att man ska acceptera livet som det är, men hade jag gjort det då så vet jag inte hur mitt liv hade sett ut, förklarar Carina.

Vande sig vid smärtan

Hon började prova sig fram med andra aktiviteter och att vänja sig vid smärtan.

ANNONS

– Idrotten var ju mitt liv, så jag ville hitta en lösning och provade det mesta inom sjukgymnastik och olika typer av träning, men kom inte vidare. Under många år fick jag nöja mig med kortare promenader, helst på platt mark.

Familj och småbarn med många aktiviteter, stress på jobbet och brist på egen träning gjorde att hon efter ett tips provade på qigong. Carina märkte att qigongen inte bara var bra för kroppen, utan också mildrade stressen i läraryrket och allt hon hade omkring sig under denna tid.

– Det var något med de flödande rörelserna i långsamt tempo som gjorde att jag kunde börja andas igen. För mig blev det ett sätt att vrida om strömbrytaren från stress till lugn och en början till läkning. Nu vet jag att kroppen är fantastisk på att vilja läka sig själv om den får rätt förutsättningar. Att få igång cirkulationen, höja energin och återupprätta det som egentligen är naturligt i andning, kroppshållning och rörelsemönster mår hela människan bra av, menar Carina.

Utbildade sig till qigonglärare

Intresset blev så stort att hon utbildade sig till qigonglärare 2006 och under den perioden började även hennes man Per träna qigong. Livet gick vidare, tills sommaren 2007 då maken drabbades av en allvarlig stroke och till följd av en obalans i hjärtat fick genomgå flera hjärtoperationer.

ANNONS

Carina blir tyst en stund och säger att det fortfarande är kämpigt att prata om den tiden.

– Samtidigt har jag tänkt, att det kanske var just det som var meningen med qigongen, att den var ett redskap som hjälpte, inte bara fysiskt utan även att kunna hålla ett mentalt lugn.

Bild: Jan Larsson

Själv hade Carina känt sig trött en längre tid, men inte haft tid att fundera så mycket på det utan trodde att det berodde på all stress. I januari 2009 visade det sig att hon hade bröstcancer.

– Det året var ett år som jag så här efteråt inte förstår hur vi tog oss igenom. Vi varvade hjärtoperationer, canceroperation, strålning och nya hjärtoperationer.

Under samma år fortsatte Carina qigongutbildningen i Stockholm, vilket hon menar hjälpte både henne och maken under perioden.

– Jag tog till mig det kinesiska perspektivet att se det som en obalans i stället för sjukdom. Sjukdom blir så negativt. Min inställning blev att operera det som behövs och samtidigt stärka resten av kroppen, det friska med hjälp av exempelvis qigong. Det blev ett nytt förhållningssätt som kändes självklart för oss. En cancersjuk och en hjärtsjuk, det finns egentligen bara en väg framåt, det var min tanke.

ANNONS

Kan springa igen

I dag är hennes man helt återställd och Carina har lämnat sin egen sjukdom bakom sig.

Hennes knä har läkt så att hon till och med kan ge sig ut och springa igen.

Hälsobryggan som hon startade redan 2006, driver hon vidare med qigongkurser. Qigongmetoden som Carina arbetar med kallas Zhineng Qigong. En utbildning som ges på Qigongakademien i Stockholm, där hon just nu går ett Avancerat Årsprogram.

– Qigong och qigongterapi vill jag gärna lägga mer fokus på framöver. Jag ser ett allt större behov och ökat intresse för träningen och av egen erfarenhet har jag lärt mig hur mycket positiva förändringar det kan bli av qigong. Det stärker och gläder mig också att se hur andra blir hjälpta och mår bättre av den.

Carina Norberg

Ålder: 57 år.

Familj: Man, tre egna barn, två fosterbarn och tre barnbarn.

Yrke: Lärare på SFI.

Bor: Kinna.

Intressen: Umgås med familj och vänner. Hälsofrågor. Naturen. Träning. Fixa med hus och trädgård.

Fakta: Qigong

Metoden består av mental koncentration, enkla rörelser och andning för att förbättra cirkulationen av energi i kroppen.

Qigong utvecklades i Kina som en av fem huvudmetoderna inom traditionell kinesisk medicin med syfte att förebygga och behandla sjukdomar.

Källa: Wikipedia

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS