I februari fyller Joop le Comte 84 år men inget kan hindra honom från att fortfarande titta till träningarna med flera av Partille IF:s yngre årskullar. För egen del håller han formen med promenader och simpass.
I februari fyller Joop le Comte 84 år men inget kan hindra honom från att fortfarande titta till träningarna med flera av Partille IF:s yngre årskullar. För egen del håller han formen med promenader och simpass. Bild: Lars Hjertberg

Prisade Joop är Partilles egen fotbollsgreve

Landslagsstjärnan Kim Källström hyllar honom. Författaren Viveca Lärn inspireras av honom, och landshövdingen Anders Danielsson har skickat middagsinbjudan.
– Fast att bli invald i Hall of Fame är störst hittills, säger fotbollsgreven av Partille IF: Joop le Comte.

ANNONS
|

Hösten 2020 blev inte riktigt som Joop le Comte i Björndammen utanför Partille tänkt sig.

Det här var ju stunden när han skulle uppvaktas som nyinvald i Göteborgsfotbollens Hall of Fame, men också tillfället när självaste landshövdingen inviterat honom till en middag ”för eldsjälar, vardagshjältar och andra goda medborgare i Västra Götaland”, som det stod i inbjudan.

Båda matcherna blev uppskjutna, för att tala fotbollsspråk. Och det blir ju lätt så i den 83-årige fotbollsgrevens sällskap.

– Ja, för du vet väl att le Comte betyder greve på franska, säger Joop och ler lite lömskt.

Vital och smidig

Snart 84 år, fortfarande vital och smidig, men sällan de stora gesternas man.

ANNONS

I över halva sitt liv har han tränat fotbollsungdomar i Partille IF.

Inte nödvändigtvis för att de skulle bli bäst.

– Jag tyckte bara att vi borde ha en ny årskull varje säsong så att vi på sikt kunde bygga upp en riktig ungdomsförening, säger greven som räknar med att han genom åren haft 30-talet lag i träning.

– Om vi räknar med mellan 15 och 30 spelare i varje trupp så kanske det handlar om 600-700 spelare.

Kim Källström, före detta landslagsstjärna och numera hyllad expertkommentator, hade Joop som tränare en gång i tiden.
Kim Källström, före detta landslagsstjärna och numera hyllad expertkommentator, hade Joop som tränare en gång i tiden. Bild: Anders Wiklund

Han minns namnen på de allra flesta, och de allra flesta minns Joop. Landslagsstjärnan Kim Källström har till exempel sällan missat en möjlighet att lyfta fram sin första tränares betydelse:

”Joop var duktig på att drilla oss unga i tålamod, han lärde mig att man måste nöta teknik för att verkligen lära sig.”

– Jag tror Kim var sju år han första gången kom ner till vår träning vid Skultorpsskolan och frågade om han fick vara med. Han var rätt liten, men kunde ta för sig – det såg man direkt.

Joop har varit förebilden till tränaren Hugo i Viveca Lärns populära barnböcker om Ludde.
Joop har varit förebilden till tränaren Hugo i Viveca Lärns populära barnböcker om Ludde. Bild: Anna-Lena Lundqvist

Författaren Viveca Lärn har skrivit en hel rad barnböcker om Liraren Ludde, inspirerad av livet som fotbollsmorsa medan sonen Staffan tränade och spelade med Partille IF.

– Visst är det Joop som är förebild för tränaren Hugo, bekräftar Viveca Lärn och fortsätter:

ANNONS

– Joop var noga med att alla skulle vara justa mot varandra, och så fick man inte svära. Jaså, Invald i Hall of Fame? Det är han verkligen väl värd!

Född i Rotterdam

Det som möjligen tycker att det klingar lite holländskt över namnet Joop le Comte har förstås alldeles rätt. Joop föddes i södra Rotterdam ett par år innan andra världskriget bröt ut.

– Jag minns en massa soldater. Två av mina äldre bröder deporterades till Tyskland, men till slut överlevde ändå hela familjen kriget. När freden kom skickades jag med Rädda Barnens hjälp till Sverige. Tanken var att jag efter åtta månader skulle återvända hem, men mina fosterföräldrar på Hisingen ville gärna att jag stannade hos dem – och så blev det.

Bild: Lars Hjertberg

För Feyenoordsupportern från södra Rotterdam kom fotbollen att visa vägen till nya kompisar både på skolgården och bland hyreskasernerna.

– Vi hade ett kvarterslag med killar som bodde på Rambergsvägen. Två av dem var bröderna Hysén – Kurt och Morgan. Jag tror det var Morgan som frågade mig om jag inte ville följa med och träna med IFK Göteborg. Sedan bildade Morgan och jag högerving i IFK:s pojk- och juniorlag. Morgan var inner och jag ytter.

Lirade med blivande VM-spelare

Halva juniorlaget skulle så småningom få chansen i allsvenskan, och Owe Ohlsson från Hälsö blev till och med uttagen i VM-truppen 1958.

ANNONS

– Själv hade jag inte alls några tankar på A-laget. Jag var väl bara 14 när jag träffade Siv, och efter skolan började jag ett rätt slitsamt jobb som plåtslagarlärling.

Joop rundade av sin egen aktiva karriär med några säsonger hos Hisingsklubbarna BK Häcken och BK Fyren, sedan fick det vara bra.

Långt liv i fotbollens tjänst

Den här hösten har han haft tid att börja inreda ett eget klubbrum i lägenheten som han och Siv flyttade in i för snart 50 år sedan.

Där finns alla klippärmarna som berättar om ett långt liv i fotbollens tjänst. Där är minnessaker, lagbilder och en hel uppsättning matchtröjor. Kim Källströms signerade landslagströja med tack till sin första tränare ligger nog bra till för en hedersplats. Och någonstans ska väl landshövdingens diplom också platsa.

– Fast att bli invald i Göteborgsfotbollens Hall of Fame smäller trots allt högst. Då får man en bricka med sitt namn uppsatt på Idrottsmuseet. Jag brukar skoja med mina barn och säga:

– Nu kan holländarna komma hit och se vad jag åstadkommit här i Göteborg.

Fotnot 1: Göteborgs Fotbollförbund har sedan 2018 valt in medlemmar i Göteborgsfotbollens Hall of Fame. Ceremonin för att hylla 2020 års nya medlemmar har skjutits fram till maj 2021.

ANNONS

Fotnot 2: Morgan Hysén är mångfaldige landslagsmannen och utlandsproffset Glenn Hyséns farbror. Kurt Hysén är Glenns far.

Joop le Comte

Ålder: 83 år.

Yrke: Före detta plåtslagare.

Bor: Lägenhet i Björndammen, Partille.

Familj: Änkeman, tre barn (varav två i livet) och sex barnbarn.

Fritidsintressen: Fotboll.

Favoritmusik: Bruce Springsteen.

Senast lästa bok: ”1001 fotbollsminnen” av Sam Pilger med flera.

ANNONS