Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen Tobias Ericsson tar grillning på blodigt allvar. Som medlem i landslaget i grillning delar han med sig av sina bästa knep.
Polisen Tobias Ericsson tar grillning på blodigt allvar. Som medlem i landslaget i grillning delar han med sig av sina bästa knep.

Polisen som inte släckte grillen på två veckor

På verandan utanför villan hemma i Vallda står flera stora grillar. Både gasol och kolgrillar. Några är specialbyggda för att även kunna varmröka lite av varje. Jag räknar till totalt sex stycken om man inkluderar de som huserar i vedboden.

– Det står en på vinden också. När det var eldningsförbud för något år sedan så tyckte kompisarna att jag borde ha en elgrill och skramlade ihop till en, säger Tobias Ericsson.

Karamelliserad yta

Tobias jobbar till vardags som polis. Vanligtvis på ledningscentralen i Göteborg men just nu patrullerar han i Mölndal. Han trivdes bra på sin ordinarie tjänst men kände att han ville ut en sväng bland folk och har nu ett vikariat där han åker radiobil och får jobba mycket med ungdomar.

Grillandet är på ett sätt en hobby men man behöver inte prata länge med Tobias innan man inser att det är på en lite annan nivå än när man själv grillar på semestern. Han börjar direkt engagerat prata om saker som karamelliserad yta och proteinkärnor som sakta smälter. En lite mer vetenskaplig hållning jämfört med när gemene man försöker se till att fläskkarrén eller kycklingfilén inte blir för blodig.

VM i grillning

– Allt började egentligen med att vi fick en grill i samband med att vi flyttade hit till villan i Vallda. Det blev både lunch och middag och jag tror att vi inte släckte grillen på två veckor.

Sedan var han fast. Tobias beskriver sig som en som oftast inte gör saker halvdant. Blir han intresserad för något går han “all in” som det heter nu för tiden. Av en slump fick han 2013 frågan om han vill vara med i ett gäng som tänkte ställa upp i en deltävling i grill-SM. Vänner och släkt var allt lite fundersamma över vad han hade i ett svenskt mästerskap att göra men laget gick vidare och tog sig hela vägen till final. Sedan dess har tävlandet i grillandets ädla konst gjort att han fått representera Sverige i VM på Heden och även fått vara med på utlandsäventyr som EM i tyska Bremen och VM i irländska Limerick. De senaste åren har han inte tävlat så mycket utan mer varit inblandad som organisatör.

Tobias växte upp i Kungsbacka. Han var själv inte med så mycket i köket när han var yngre, hockey- och fotbollsträningarna tog all tid, men han har alltid gillat vällagad mat och nämner mammas husmanskost med ett leende.

– Det är något som är kul att kunna föra vidare. Barnen älskar vällagad mat och gillar att prova nya smaker.

Tobias har ett företag på sidan om, som sysslar med olika event med fokus på grillad mat. Han har dock inga planer på att sluta som polis, ett yrke som han haft i 13 år. Polis var förstavalet, annars hade han nog blivit brandman eller ambulanssjukvårdare.

– Det som lockade från början var nog något med att hjälpa och ta hand om folk i svåra situationer. Jag trivs jättebra som polis. Du vet aldrig hur din dag kommer att bli.

Hantverket och råvarorna

Eftersom det handlar om stora grillar är det lätt att tro att det är viktigt med dyra prylar för att bli en riktigt bra grillmästare. Så är det inte. Tobias menar att själva kärnan trots allt är hantverket och råvarorna. Det är det som i slutändan avgör hur det smakar. Han berättar om ett roligt minne från EM-grillningen på Heden för ett par år sedan som illustrerar det på ett bra sätt.

– Alla tävlande nationer kom med sin utrustning och stora grillar. Argentinarna skrapade bort lite grus på Heden och tände en brasa. Sedan hade de en enkel järnställning för köttet som de flyttade runt elden, en traditionell asadogrillning. Sedan satt de där vid sin brasa mitt på Heden när alla runt om höll på med sina moderna stora grillar. Det var rätt fräckt, och det smakade fantastiskt.

Även om det handlar om att tävla så beskriver Tobias stämningen på grilltävlingarna som väldigt kamratlig. Man är mer som en stor familj än konkurrenter. Har man glömt någon ingrediens brukar det gå bra att fråga.

Hemma hos familjen Ericsson grillas det som bekant en hel del men inte bara kött

– Jag gillar kött men tycker det är en självklarhet med ett tänk kring hållbarhet och det finns mycket grönsaker som går bra att lägga på grillen. Paprika, olika kålsorter till exempelvis broccoli är jättegott. Olja in och grilla och på det bara salt, magiskt gott.

Tobias har tre enkla tips för att stundande sommargrillen ska bli mer lyckad för oss vanliga grillare.

– Ha bra råvaror, våga experimentera och sänk temperaturen. Ofta grillas det på för hög värme, när det är bråttom och alla är hungriga. Låt det istället ta lite mer tid.

LÄS MER: Grillmästarens bästa tips – så lyckas du med maten

Tobias Ericsson

Ålder: 41 år

Gör: Jobbar som polis, grillfantast

Bor: Vallda, Kungsbacka

Familj: Fru Jessica, barnen Herman och Hilding

Intressen: Grillning, friluftsliv, mountainbike och fotbollstränare för ett pojklag, Lerkils IF, där äldste sonen Herman spelar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.