Danspedagogen Petra Johansson producerar tillsammans med ett 30-tal ungdomar en show om hur det är att vara tonåring.
Danspedagogen Petra Johansson producerar tillsammans med ett 30-tal ungdomar en show om hur det är att vara tonåring.

Petra fixar en show om tonårstiden

Tonåren kan vara en spännande och förväntansfull tid, men också kravfylld och stormig. Petra Johansson är danspedagogen som tillsammans med ett 30-tal ungdomar producerar en show om hur det är att vara tonåring.

ANNONS
|

Showen, GoBaow, handlar om att våga ta plats och skapa sin egen verklighet. Med dansen som redskap vill Petra ge ungdomarna bästa förutsättningarna att klara av sin tonårstid.

– I dag är det tufft att vara ung. Man ska vara duktig, se bra ut och ha skinn på näsan. Många tycker att det är jobbigt att gå upp på scen, men jag vill inspirera dem till att våga. Det handlar inte om att bli dansproffs, utan om att hitta sitt eget sätt att uttrycka sig på.

Gruppen består av 28 tjejer i åldrarna 12-16 år och hela showen är en känslobyggnad, en resa genomde känslor som kan vara särskilt starka under tonåren. Det kan handla om förväntningar, bekräftelse, sorg eller frustration.

ANNONS

– Vi pratar mycket om känslor. Till premiären har vi sammanställt ett kompendium med ungdomarnas egna tankar om hur det känns att vara tonåring. Det är allt från dikter till längre texter.

Petra menar att dagens samhälle, och speciellt dansvärlden, ofta är förknippad med prestation. Då blir det lätt att man jämför sig med andra och tycker att man själv inte är bra nog. Med showen vill hon uppmuntra tjejerna till att vara sig själva.

– Alla gör samma danssteg, men på sitt eget unika sätt. Är man rädd för vad andra ska tycka – eller att man ska se fånig ut om man rör sig på ett visst sätt – då blir man väldigt begränsad som människa.

Petra önskar att någon hade gjort samma sak för henne när hon var tonåring. Att någon hade fångat upp hennes tankar och behov under uppväxten i det lilla samhället Boxholm i Östergötland.

– Tonåren var en stormig period och jag hade behövt någon som lärde mig att handskas med alla de känslor jag bar inom mig.

För Petra var det inte tillräckligt att "bara" duga. Hon ville vara bäst på allt, från skolarbetet till att vara den perfekta flickvännen.

ANNONS

I 14-årsåldern gjorde hon revolt mot all präktighet, eftersom hon inte längre orkade vara fröken duktig. Det blev mycket festande med kompisar och test av gränser gentemot de vuxna. Speciellt pappan blev prövad till det yttersta.

– Vi bråkade mycket. När han kom för att försonas kunde jag be honom dra åt skogen, fastän jag mest av allt behövde och ville ha en kram.

Petra upplever att hennes egen tonårstid är en förlorad tid. Samtidigt inser hon att det är dessa upplevelser som gjort henne till den hon är i dag. Hon har alltid varit en driven person som haft tusen saker på gång.

– Jag tror att nyckeln till att jag lyckas genomföra mina idéer är att jag har ett stort engagemang, att jag lägger hela min själ i det jag gör. Men det gäller att inte bli sedd för sin prestation, utan för den person man är.

För Petra har dansen varit följeslagaren genom livet. Redan som sexåring började hon på dansskola för att sedan gå vidare till estetisk linje med inriktning dans på gymnasiet. Det var både jazz, streetdance, klassiskt och modernt.

Efter gymnasiet hade hon danspass på gymmet parallellt med arbete som administratör. Men sedan 2010 försörjer hon sig helt som danspedagog och personlig tränare. Hon vill inspirera folk till att röra på sig och därför händer det att hon ibland också rycker in som diskjockey.

ANNONS

– Det blir mest privata fester och bröllop. Sena nätter på stimmiga klubbar är inget för mig, eftersom jag har ett väldigt aktivt liv och behöver min sömn, säger Petra.

Under årens lopp har hon jobbat med både barn, vuxna och ungdomar i olika danssammanhang, men det är i arbetet med ungdomarna som hon hamnat rätt.

– Det är kul att stå vid sidan av och se hur de utvecklas. Och arbetet med GoBaow är otroligt spännande.


    26 november har Petras show premiär på Konserthuset. Bild: Anders Hofgren
26 november har Petras show premiär på Konserthuset. Bild: Anders Hofgren

Showen har premiär den 26 november på Konserthuset på Götaplatsen. Att det blev just Konserthuset är för Petra en symbolisk handling:

– Konserthuset ligger centralt i Göteborg med utrymme för en stor publik. Showen handlar ju om att våga ta plats och då vill jag visa mina tjejer att även jag vågar göra det.

Fakta: Petra Johansson

Ålder: 28 år.

Bor: Johanneberg.

Familj: Sambo och treårig son.

Yrke: Personlig tränare, danspedagog.

Intressen: Dans, musik, jobbet, fotboll (hejar på IFK Göteborg).

Aktuell: Med dansshowen GoBaow som har premiär om exakt två månader: 26 november på Konserthuset. Showen produceras i samarbete med Sanna Nordlund och Christoffer Westrin.

ANNONS