Efter genombrottet med debutdeckaren ”Röd död” för snart 25 år sedan har Göteborgsförfattaren Peter Gissy varit extremt produktiv. Faktum är att han inte ens själv vet hur många böcker han skrivit, men över 50 är det i alla fall.
Efter genombrottet med debutdeckaren ”Röd död” för snart 25 år sedan har Göteborgsförfattaren Peter Gissy varit extremt produktiv. Faktum är att han inte ens själv vet hur många böcker han skrivit, men över 50 är det i alla fall. Bild: Lars Hjertberg

Peter la ut kursen som banade väg för Läckberg

Vem kunde på sextiotalet ana att Landskronabandet Len and the Poisoners kompgitarrist skulle skriva 50 böcker? Och vem kunde tro att han skulle kickstarta Camilla Läckbergs karriär? Eller att han skulle bli etta på svensktoppen, och sent i livet få en ny pappa och bror? Möt Göteborgsförfattaren Peter Gissy som nu påstår att han inte har mer att berätta.

ANNONS
|

Året var 1992. Frilansskribenten Peter Gissy i Åkered tyckte att hans verksamhet började gå lite i stå. Reportagen för läkemedelsbranschens glassiga magasin tenderade att stöpas i samma form, och nu hade han dessutom hunnit fylla 45 – det var hög tid att skaka om vardagslunken.

– Jag la nästan en hel månadslön på en liten bärbar dator, och köpte sedan en restresa ner till Gran Canaria. Min fru Lena var inte särskilt imponerad:

”Jaha, inga större inkomster, och nu ska du resa iväg…”.

– I Puerto de la Cruz stängde jag in mig på hotellrummet och började dra upp riktlinjerna för min första deckare. När veckan gått hade jag fått ihop ungefär 40 sidor av det som skulle komma att bli ”Röd död”.

ANNONS

– Jag minns exakt stunden när en kvinna från Prisma förlag i Stockholm ringde och sa att dom var intresserade av att ge ut boken. ”Tack då”, sa jag, la på luren och började gråta av glädje.

Bild: Lars Hjertberg

Efter drygt 50 böcker i olika genrer – inte ens författaren själv vet exakt hur många det blivit – säger Peter Gissy att han nu kommit till vägs ände.

– Gunilla Leining håller just på att läsa in ”En avgörande ledtråd” för Storytel, och i mars finns min elfte och sista deckare i bokhandeln.

Men varför ska du lägga av ?

– Idéerna börjar nog ärligt tala tryta lite grann.

Deckare i Göteborgsmiljö

För den vuxna publiken är den mångsidige 73-åringen sannolikt mest känd för sina deckare i Göteborgsmiljö, men genrerna har annars varierat på ett både spretigt och oförutsägbart sätt.

– Det har liksom bara blivit så. När förlagen hört av sig med en idé har jag velat ge det en chans. Det var till exempel på en sådan förfrågan Bellman-böckerna med vitsar för barn kom till. Inga av mina böcker har sålt så bra som just dom!

Den författargärning som en gång började med en kortspelsbok för barn har sedan fortsatt med deckare för alla åldrar, vitsböcker och dessutom en hel rad titlar med historisk inriktning.

ANNONS

Flera strängar på lyran

Men även om flödet av böcker fortsatt i en strid ström alltsedan genombrottet 1996, har den gamla kompgitarristen från Landskronabandet Len and the Poisoners tvingats ha flera strängar på sin lyra för att få balans i ekonomin.

Bibliotek och skolor har engagerat honom flitigt, men mer spännande blir det förstås när Peter Gissy bekräftar att det var han som höll i Camilla Läckbergs allra första skrivarkurs.

– Det var 1999, och jag hade väl gett ut tre egna deckare när jag fick frågan om jag kunde hålla i en kurs för 16 kvinnor med temat: Så skriver man kriminallitteratur.

– Camilla stack egentligen inte ut på något särskilt sätt, men hon hade drivet. Man kunde se i hennes ögon att hon bestämt sig.

Camilla Läckbergs karriär startade med att hon gick en skrivarkurs som Peter Gissy höll i. Resten är, som det brukar heta, modern svensk deckarhistoria.
Camilla Läckbergs karriär startade med att hon gick en skrivarkurs som Peter Gissy höll i. Resten är, som det brukar heta, modern svensk deckarhistoria. Bild: Henrik Montgomery

Och en dag fick kursledare Gissy den närmast litteraturhistoriska frågan:

”Du, kan man ha en historia som utspelar sig i Fjällbacka?”

– Vid den tiden visste jag ärligt talat inte riktigt var det låg, men sa ändå lite lagom kaxigt: ”Jaja, det kan man väl…”.

Det dröjde några år men sedan var Camilla Läckbergs fundamentala genombrott ett faktum, och i både tv-soffor och Sommar-program var hon noga med att berätta vem det var som lärt henne hantverket.

ANNONS

Svåger med Torgny Söderberg

Och Peter Gissy vet av egen erfarenhet hur det är att ligga på topp. Låt oss backa bandet till våren 1978:

– På den tiden var Torgny Söderberg (välkänd musikproducent och låtskrivare) och jag gift med var sin tvillingsyster. En dag sa Torgny att han satt illa till; han hade en melodi, men behövde en text. Och det var bråttom.

I Peter Gissys huvud och händer föddes den helgen texten till ”Älskar älskar inte”.

– Dansbandet von Belts inspelning blev etta på svensktoppen, men det var först när Vikingarna tog med låten på en LP som det gav bra pengar för mig, säger han.

Hittade sin äldre bror

Och just som jag trodde att jag fått med mig allt berättar den i dag 73-årige Gissy att han på mammans dödsbädd fick veta att hans pappa inte var hans riktiga pappa.

– Långt senare hittade jag en ett år äldre bror i Tyskland. Vi har samma pappa, men är ändå ganska olika, slutar författaren som vill få oss att tro att han berättat färdigt.

– Skriv det. Jag tror inte att det blir mer nu.

Peter Gissy

Ålder: 73 år.

Yrke: Författare.

Bor: Lägenhet i Linnéstaden, Göteborg.

Familj: Fru Lena, fyra barn, sex barnbarn.

Fritidsintressen: Att läsa och skriva, spela gitarr, titta på fotboll och att greja med fritidshuset.

Favoritmusik: Rockiga låtar från förr. Exempelvis med: Creedence Clearwater Revival, Dr Hook, Tommy Körberg, Van Morrison, Elvis Presley, Björn Skifs, Tina Turner eller Robbie Williams.

Senast lästa bok: ”Där kräftorna sjunger” av Delia Owens och ”Hitlers död” av Luke Daly-Groves. (Läser alltid två böcker parallellt.)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS