Leif GW Perssons dotter Malin Persson Giolito är utbildad jurist och specialiserad på Europarättsfrågor. Hon är bosatt i Bryssel och numera författare på heltid. Nu fyller hon 50 år.
Leif GW Perssons dotter Malin Persson Giolito är utbildad jurist och specialiserad på Europarättsfrågor. Hon är bosatt i Bryssel och numera författare på heltid. Nu fyller hon 50 år. Bild: Anna-Lena Ahlström

Persson Giolitos rättegångsdrama gör succé över hela världen

Hon är juristen som sadlade om och blev bästsäljande författare. Hon gläds åt succén ”Störst av allt” – men mest av allt drömmer Malin Persson Giolito om lite skrivro.

ANNONS

Tre år har gått sedan ”Störst av allt” landade på bokdiskarna. Det var Malin Persson Giolitos fjärde roman, men hennes första riktiga bästsäljare. Romanen, som är något för svensk litteratur så ovanligt som ett rättegångsdrama – på köpet en historia om en skolskjutning i överklassens Djursholm – tycks befinna sig på ett segertåg utan ände och är nu utgiven i drygt 30 länder.

Hanna Ardéhn och Felix Sandman med priset för Årets tv-drama för "Störst av allt" vid årets Kristallen-gala på Cirkus i Stockholm. Hanna och Felix spelade huvudrollerna Maja respektive Sebastian.
Hanna Ardéhn och Felix Sandman med priset för Årets tv-drama för "Störst av allt" vid årets Kristallen-gala på Cirkus i Stockholm. Hanna och Felix spelade huvudrollerna Maja respektive Sebastian. Bild: Jonas Ekströmer

Netflixfilmatiseringen vann i år tv-priset Kristallen för bästa drama och i februari 2020 har berättelsen teaterpremiär i monologform med Nour El-Refai på Rival i Stockholm. I varje nytt projekt kring boken har Malin Persson Giolito ett finger med. Det är roligt men också viktigt, för historien är hennes och hon vill inte släppa taget om den.

ANNONS

– Min berättelse har jag tänkt igenom så pass många gånger att jag vet varför händelser och personer ser ut på ett visst sätt och inte på ett annat. I det är jag ganska självsäker och då är det extremt svårt att inte säga ifrån när man tycker att någon är på väg att fatta fel beslut.

Dotter till Leif GW

Att hon själv har vuxit upp i Djursholm är ingen hemlighet. Pappa Leif GW Perssons klassresa tog familjen dit när Malin var sju år, och efter föräldrarnas skilsmässa blev mor och dotter kvar i villan. I överklassmiljön stack det ut en smula med en ensamstående mamma som försörjde familjen med en sjuksköterskelön. Men inte så mycket som det antagligen skulle göra i dag, tror Malin.

– Vi var ju några stycken. Min bästa kompis mamma var också ensamstående, förskolelärare, och bodde i lägenhet, säger Malin och konstaterar att hon hade allt hon behövde under uppväxten och att hon fortfarande har ett stort kompisgäng från den tiden.

– Och jag tror att det är tuffare nu rent generellt för alla ungdomar. För även om det var mycket yta när vi växte upp så var det inte tillnärmelsevis så mycket som det är nu.

Det är i Djursholm, där Malin Persson Giolito själv vuxit upp, som rättegångsthrillern 'Störst av allt' utspelar sig.
Det är i Djursholm, där Malin Persson Giolito själv vuxit upp, som rättegångsthrillern 'Störst av allt' utspelar sig. Bild: Sören Andersson

Är inte Maja

Det är mot den bländande ytan ”Störst av allt” utspelar sig, en historia om rika men trasiga människor, berättad i första person av 18-åriga Maja. Som de flesta författare hämtar hon stoff ur egna erfarenheter, men hon är inte Maja, poängterar Malin.

ANNONS

– Jag var en sådan där arg tonåring, men jag hamnade aldrig i sådana problem som Maja i boken. Och då är det klart att man inte blir som hon. För jag tror ju på att våra personligheter styrs väldigt mycket av vad vi utsätts för och vad vi tvingas hantera.

Blir misstänksam

Den uppfattningen är en drivkraft i skrivandet för Malin Persson Giolito, som kallar tron på rättssäkerheten och grundläggande mänskliga rättigheter för sin religion. När hon hör om rättsfall där allt verkar klart och enkelt blir hon misstänksam, funderar på vad som egentligen kan ha hänt.

– Och människovärde i all ära, men hur funkar det i praktiken, i ett land som har fler miljardärer än USA per capita – det vill säga Sverige.

Malin Persson Giolito ser sig som styrd i sitt tankesätt av sin bakgrund som jurist. ”Min religion är rättssäkerheten”, säger hon.
Malin Persson Giolito ser sig som styrd i sitt tankesätt av sin bakgrund som jurist. ”Min religion är rättssäkerheten”, säger hon. Bild: Anna-Lena Ahlström

Hon ser sig som ganska styrd i sitt tankesätt av sin bakgrund som jurist. För det är vad hon blev, genom studier i Sverige, Frankrike och Belgien, även om skrivardrömmarna fanns där från början.

Författare på heltid

Hon är specialiserad på Europarättsfrågor och har arbetat på både advokatbyrå och på Europeiska kommissionen i Bryssel. Men det var på sitt första jobb efter juristexamen, på EG-domstolen i Luxemburg som hon träffade sin man, Christophe.

– Han hade kontoret bredvid mitt och jag är en väldigt lat människa, skojar hon och tillägger:

ANNONS

– Det har gått någorlunda bra, vi har varit gifta 20 år i år.

Dagjobbet har hon lämnat för att vara författare på heltid. Men Bryssel är fortfarande hemma och det är dit hon längtar för att få lugn och ro att skriva på sin nästa bok.

– När jag är i Sverige så blir det ju väldigt, väldigt intensivt, säger hon. När jag är i Bryssel, då är det lugnt och skönt. Då är det barnen, hunden, maten, sömnen – punkt slut.

Malin Persson Giolito

Ålder: Fyller 50 år den 25 september.

Gör: Författare och jurist, tidningskrönikör och kolumnist.

Bor: Bryssel.

Familj: Gift med Christophe, döttrarna Elsa, 19, Nora, 16, och Bea, 13. Hunden Lily Potter (döpt efter Harry Potters mamma).

Så firar jag födelsedagen: "Jag ska ha stor fest. Men just själva födelsedagen firar jag bara med familjen."

Om att fylla 50: ”Det ger ett tillfälle att tänka efter. Det är klart att det är jobbigt de där dagarna när man inte mår bra utan frågar sig, var det verkligen det här jag hade tänkt mig? Men jag mår fantastiskt bra nu. Det är viktigt att ta hand om sig själv lite mer när man blir äldre."

Läser: Elin Olofssons ”Herravälde”.

Gör mig arg: ”Jag blir arg när jag är stressad, tyvärr, eller om jag blir behandlad som en idiot. Annars är jag nog en ganska flegmatisk person. Men folk som är mer intresserade av att framhäva sig själva än att få något gjort, sådana är det svårt att inte irritera sig på, förstås.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS