Efter över fyra decenniers tjänstgöring för Public Service – mest radio, men även några år på TV – varvar Peo Wenander ner i Alingsås.
Efter över fyra decenniers tjänstgöring för Public Service – mest radio, men även några år på TV – varvar Peo Wenander ner i Alingsås.

Peo har stängt av mikrofonen och känner sig nyfiken på livet

När radiomannen Peo Wenander skulle göra sin sista sändning blev det tydligt för honom vilka starka band som vävts via mikrofonen.
– Det var massor av hälsningar, blommor och choklad, selfies och autografer. Visst känns det lite vemodigt, men mest spännande.

ANNONS

Radiojournalisten Peo Wenander vet allt om regelbundna rutiner. Kanske är det därför han är så nyfiken på vad pensionärslivet ska föra med sig. Vilka möjligheter uppenbarar sig när man inte längre behöver gå upp klockan fyra, för att två timmar senare köra igång en ny morgonsändning?

– Du vet, jag har ju haft ett närmast militäriskt schema. Bio eller teater en vardagskväll? Uteslutet. Redan på kvällen började förberedelserna: Jag duschade, lade fram kläder, gjorde i ordning morgon-smoothien, kollade att cykeln var OK, såg Rapport och skrollade igenom det sista i nyhetsflödet innan jag släckte sänglampan vid kvart i nio.

Läget under kontroll

– Det tog precis 13 minuter att cykla från vår lägenhet i Gårda till radiohuset på Norra Älvstranden - då ville jag känna att jag hade läget under kontroll och var beredd att berätta vad som hänt under natten och morgonen.

ANNONS

När vi träffas på ett av Alingsås många caféer har det ännu inte gått en vecka sedan Peo Wenander gjorde sin sista arbetsdag på P4 Göteborg. Flyttlasset är just på väg från Göteborg till den nya lägenheten i centrala Alingsås, och långsamt håller beskedet på att sjunka in; arbetslivet är faktiskt över.

– Egentligen tycker jag att jag bäddat det rätt bra för mig. Min hustru Carina gick i pension för ett år sedan, jag har barn och barnbarn och dessutom en sommarstuga i Viken mellan Höganäs och Helsingborg. Men det är samtidigt så att jag haft fyra nära vänner som gått bort under ganska kort tid. Det har gett mig den tunga insikten att allt också kan ta slut väldigt fort.

Operation övertalning inleddes

I slutet av förra sommaren lät Peo Wenander meddela ledningen att han ville runda av sin långa radiokarriär. Operation övertalning inleddes snart: Kunde han möjligen tänka sig att stanna ett tag till - åtminstone över valet i september?

– Men nej, jag var mätt, kände att jag inte hade ork för ännu en valrörelse, säger 63-åringen med den skorrande skånskan vars rullande R hittat hela vägen in till göteborgarnas hjärtan.

– Jag växte upp i Höllviken och tyckte förstås att det var fantastiskt att komma till den stora staden Göteborg med sitt utbud av skivbutiker och annat kul. Då var jag 15 år men behöll min dialekt, och kanske har det rent av varit en fördel i lokalradion att låta lite annorlunda.

ANNONS

– Det händer ju faktiskt rätt ofta att folk känner igen min röst ute på stan i olika sammanhang. ”Jag som trodde du var mörk, kort och knubbig”, var det någon som sa, och jag har ju förstått att många lyssnat på mig så ofta att de ser mig som en vän. Över frukosten, i bilen på väg till jobbet och kanske i fikarummet på arbetsplatsen. Man ingår i deras morgonrutin och det har utvecklats ett slags kompisskap.

Det var egentligen mest en sinkadus att den unge Wenander från Höllviken gled in på radion i Göteborg 1978. Ett tillfälligt sommarjobb som tekniker förvandlades efter något år till en fast tjänst och tillsammans med kompisen Stefan Livh lanserades idén om ett program för ungdomar som skulle heta Rockronden.

– Vi ville spegla den lokala musiken och bad folk att skicka in band. Ibland åkte vi till och med ut med radions ljudbuss och spelade in live, men det visste inte våra chefer om. Inte förrän nu.

Hittade tillbaka till studion och mikrofonen

Efter några korta utflykter - den första till Volvo, senare till TV - har Peo Wenander alltid hittat tillbaka till studion och mikrofonen, men utmaningarna har varierat även under det paraplyet. Åren som grävande reporter gav till exempel honom och kollegan Lars-Göran Svensson den prestigefyllda utmärkelsen Guldspaden 1996.

ANNONS

– Sedan blev jag alltmer nyfiken på det här med att vara programledare, och det kom att bli drygt 20 år med morgonsändningarna.

Men tro för allt i världen inte att den här radiomannen slutat att vara nyfiken bara för att han inte längre hörs i radion.

– Nu flyttar jag och Carina till en lägenhet i centrala Alingsås och det ska bli spännande att se vad som ligger framför oss. Jag har ju gamla kompisar här och efter sommaren ska jag hitta ett gym. Men en sak är säker: Jag ska i alla fall inte ägna mig åt någon form av journalistik. Det har jag bestämt mig för.

Peo Wenander

Ålder: 63 år.

Yrke: Programledare och reporter, P4 Göteborg.

Familj: Gift med Carina, två vuxna barn och fyra barnbarn.

Bostad: Lägenhet i centrala Alingsås.

Fritidsintressen: Gym-träning, cykling och promenader.

Favoritmusik: Gubbrock som t ex Van Morrison och Eric Clapton.

Senast lästa bok: ”Brev till mannen” av Bianca Kronlöf.

ANNONS