Under fotografutbildningen märkte Patricia Mellin att det hon gillade allra mest var att fotografera människor. Då lade hon också grunden till fotoprojektet ”Kvinnlig essens”, en utställning om kvinnors styrka och mjukhet.
Under fotografutbildningen märkte Patricia Mellin att det hon gillade allra mest var att fotografera människor. Då lade hon också grunden till fotoprojektet ”Kvinnlig essens”, en utställning om kvinnors styrka och mjukhet. Bild: Jessika Devert

Patricia fångar kvinnlig essens med sin kamera

När Patricia Mellin utbildade sig till fotograf insåg hon att hon älskade att fotografera människor, att det var lätt för henne att komma dem nära. Det blev upptakten till projektet ”Kvinnlig essens”, en utställning om kvinnors styrka och mjukhet.

ANNONS

– Många av oss kvinnor har glömt bort hur vi kan visa vår kvinnlighet, eller så vet vi helt enkelt inte hur man gör. Vi blir också ofta rädda för att visa vår kvinnlighet för att inte bli missförstådda och utnyttjas. Vi har inte fått lära oss att vara kvinnliga på ett sunt och kraftfullt sätt, säger Patricia.

I en fotostudio fotograferar hon kvinnor insvepta i ett tyg. Bara ett fem meter långt tyg. Kvinnorna får själv ta med ett tyg som de tycker om eller så väljer de ett som Patricia har, i den färgen de själva vill.

– Användningen av tyget är symbolisk, den symboliserar kvinnans jag, den nakna själen, vad hon känner och vad hon vill förmedla utan en ”mask” i form av kläder eller smycken. Det är din egen sanning, säger Patricia.

ANNONS

Idén kom till Patricia under utbildningen på Art College i Göteborg. Hon upptäckte att hon älskade att fotografera människor. Andra studenter på kursen tyckte det var svårt att komma nära människor för att få de där speciella bilderna, men Patricia hade inga problem med det.

– Jag fotograferade alla! Mina väninnor, mina barn såklart, till och med min tandläkare. Jag fick alltid ett fint bemötande och det var så roligt. Det var då jag kom på att jag ville fotografera kvinnor, säger Patricia.

Men nu ville hon hitta den innersta kärnan hos kvinnorna, den kvinnliga essensen. Men vad är det då?

– Jag läste på om hur kvinnor uppfattas och jag kunde själv känna att jag uppfattades fel, speciellt av män. Ofta tyckte de att jag var flirtig fast jag bara var glad, öppen och klädde mig kvinnligt. Jag ville hitta kvinnan inuti, se den innersta skönheten och styrkan, berättar hon och menar att det handlar om att kvinnor i alla tider har anpassat sig till en form som kanske inte är deras.

Bild: Jessika Devert

Patricia vill visa att kvinnor kan styra och vara starka, men med en kvinnlighet som är till en fördel.

– Om vi vill ta steget ut ur den stereotypa och falska bilden av kvinnan och dess kvinnlighet, om vi vill skapa en fantastisk relation med oss själva, om vi vill vara passionerade och målmedvetna, fyllda av liv, om vi vill känna oss trygga i vem vi är, måste vi börja föra tillbaka den kvinnliga essensen i vår värld, förklarar Patricia.

ANNONS

Några som sett bilderna har påpekat att kvinnorna visar mycket naken hud, men det handlar inte om sex. Det handlar om att ta makten över sig själv och sin kropp utan att ha en påklistrad mask av hårdhet, menar Patricia. Och alla kvinnor i projektet bestämmer själva hur de vill använda tyget.

– Vi tar fram en hård och tuff attityd för att vi inte tror att man som kvinna kan vara både stark och leda i sin mjukhet. Ändå känner vi oss otillfredsställda för att vi vet att det finns mycket mer än så, Vi har bara skrapat på ytan av vilka vi verkligen är. När vi vet vilka vi verkligen är då kan vi ta fram det kvinnliga inom oss. Att vara kvinnlig handlar inte om att vara sexig, utan om att vara stark, säger Patricia bestämt.

Bild: Jessika Devert

De kvinnor som ska vara med i projektet har frivilligt gått med på det efter en efterlysning av Patricia. Många är i en utvecklingskurva i livet och vill fortsätta ta steget ut ur något gammalt och in i något nytt, andra har gått igenom stora svårigheter som cancer och skilsmässa och vill pånyttfödas.

– Vi är i studion i tre timmar och det är som att få komma in i kvinnornas sovrum. De berättar om sig själva och vad som är kvinnlig essens för dem utan att bli påverkad av något utifrån, de har bara tyget. Jag finns där som en samtalspartner och jag kan ge dem tips på hur de kan röra sig för att få till en estetiskt fin bild. Det är väldigt fina samtal och både skratt och gråt blandas, säger Patricia.

ANNONS

– Jag tycker att det är viktigt att vi kvinnor får vara kvinnor och får vara starka, men vad det är olika för varje kvinna. Jag vill att de ska komma in i min studio och få vara sig själva en stund. Jag brukar säga att nu kan du slappna av och andas. Det är som att gå på foto-spa, skrattar Patricia.

Patricia Mellin

Ålder: 60 år.

Bor: Mölndal.

Gör: Fotograf.

Familj: två vuxna barn och ett barnbarn.

Aktuell: Utställningen ”Kvinnlig essens” har vernissage på Södra Porten i Mölndal lördag 23 november mellan klockan 12 och 17.

ANNONS