Till vardags tjänstgör Tobias Hadin som präst i Kortedala församling, men kopplar efter jobbet gärna av med att spela rollspel. Nu har han skapat ett eget. I ”Skjut dom i huvudet”, som släpps nu i mars, utkämpar göteborgarna en ojämn strid mot hungriga zombier.
Till vardags tjänstgör Tobias Hadin som präst i Kortedala församling, men kopplar efter jobbet gärna av med att spela rollspel. Nu har han skapat ett eget. I ”Skjut dom i huvudet”, som släpps nu i mars, utkämpar göteborgarna en ojämn strid mot hungriga zombier. Bild: Lars Hjertberg

Pastor Tobias har skapat ett spel – om Göteborgs zombier

Kortedalaprästen Tobias Hadin har genom åren skrivit över 300 predikningar. En utmaning som utöver teologisk kunskap också kräver eftertanke och pedagogisk fingertoppskänsla. Nu presenteras hans kreativitet i ett nytt överraskande format: zombierollspelet ”Skjut dom i huvudet” – med Göteborg som bas.

ANNONS

När Tobias Hadin prästvigdes 2009 bestämde han sig för att markera den stora dagen med att låta göra sin första tatuering: Symbolen för det segrande offerlammet. Sedan dess har hans hud prytts av många fler dekorationer, men när han nu bockar av ännu en stor händelse i sitt 37-åriga liv stannar det kreativa avtrycket inom ett videofodral i klassiskt VHS-format, med en bild av en spårvagn som kapats av zombier.

Döda kroppar får nytt liv

Normalt är det just fyrans linje som tar Tobias hem till lägenheten i Hammarkullen, men i hans nya zombierollspel ”Skjut dom i huvudet” intas Kortedalaprästens hemstad av döda kroppar som fått nytt liv – zombier med en enda drivkraft och målsättning: att sätta tänderna i de göteborgare som ännu finns kvar.

ANNONS

– Jag tänker mig att klimatförändringarna lett till okontrollerbara översvämningar. Ett virus drar in över Göteborg. Till en början verkar det handla om en helt vanlig influensa, men allt eftersom de smittade dör och förvandlas till zombier, blir de överlevande allt mer pressade, beskriver Tobias Hadin dramatiken och fortsätter:

– Några går ihop för att tillsammans organisera ett motstånd, samtidigt finns det individer som försöker sko sig på andra.

Bild: Lars Hjertberg

Låt oss nöja oss med de grundförutsättningarna, vi vill ju ogärna förta överrasknings- och spänningsmomentet för alla de som redan lärt sig att uppskatta rollspelets kreativa utmaningar.

Pappa hittade på hyss

För Tobias egen del har den fria tanken, fabeln och fantasin satt guldkant på tillvaron ända sedan barndomsåren i Uddevalla.

– Det var alltid mycket berättelser och lekar hemma. Särskilt pappa tyckte att det var kul att luras lite, hitta på hyss.

Kusinerna introducerade Tobias för rollspel, och när han sedan i tioårsåldern läste Tolkiens "Sagan om Ringen" var han fast.

– Jag blev helt tagen av den där världen, och upptäckte snart att det dessutom fanns ett Sagan-om-ringen-rollspel.

För den oinvigde tarvas här möjligen ett förtydligande. Ett rollspel utspelas stillasittande runt ett bord. En spelledare ger förutsättningarna via spelets instruktioner, men slumpen kan – till exempel via tärningsslag – också erbjuda överraskande vändningar och ställa deltagarnas kreativitet på prov.

ANNONS

– Rollspelandet har lärt mig att förstå olika tankesätt. Man skapar det tillsammans i stunden, på så sätt påminner det väl en del om att spela i ett punkband.

Just det vet nämligen den här prästen också en del om. Nu är hans kamrater i Svarteskerm spridda över landet, men så sent som för ett par år sedan släpptes nya låtar.

Rolig avkoppling

Med växande familj och heltidsjobb i Kortedala församling kom rollspelsförfattandet att fungera som en rolig avkoppling. Men hade det inte varit för en tuff sjukskrivningsperiod kanske spelet ändå inte fullföljts.

– När jag var utbränd orkade jag inte riktigt tänka på teologi, men jag behövde ju ändå få skriva. Det var då jag började leka med det här spelet, och jag har ju alltid älskat skräckgenren: The Walking Dead, the Blob, Alien…

– Efter ett tag förstod jag att det här kanske faktiskt skulle kunna bli något konkret. Jag gjorde en så kallad ”kickstarter” – vanlig i spelsammanhang – och bjöd in folk att satsa en peng för förverkliga projektet.

Bild: Lars Hjertberg

I maj förra året hade 178 personer bidragit med närmare 130 000 kronor och Tobias insåg att det var skarpt läge. I oktober väntade han och Johanna sitt andra barn, innan dess måste skrivprocessen vara överstökad.

ANNONS

När spelet nu lanseras är det också en comeback för zombier i Göteborgsmiljö.

– Det enda jag känner till tidigare är en gammal B-skräckis som heter "Die Zombiejäger". Riktigt dålig, men också fantastiskt rolig. Och för mig är steget mellan skräck och komik inte särskilt långt. Fast det är ju hela tiden en balansgång, det får inte bli ren slapstick.

Nästa mål: Donsö

Redan i april planeras för ett första supplement till originalspelet.

Då ligger skärgården illa till. I synnerhet finns det anledning att se upp för zombier på Donsö.

Tobias Hadin

Ålder: 37 år.

Yrke: Präst i Allhelgonakyrkan, Kortedala församling.

Bor: Hyresrätt i Hammarkullen.

Familj: Gift med Johanna, sönerna Otto, 4 år och Henok, 4 månader.

Fritidsintressen: Att skriva och läsa, göra rekvisita till rollspel och film, umgås med vänner.

Favoritmusik: Allt som har lite känsla, just nu oftast hiphop och reggae.

Senast lästa bok: ”Spåren till det fördolda” av Peter Halldorf.

ANNONS