Det mesta i tillvaron kretsar kring hundar för Robert och Carina Jönsson i Ljungskile. De bedriver avel och utbildning av hundar. "Vi har hållit på med detta hela vårt yrkesverksamma liv och det är lika roligt än i dag", säger Robert som började träna hundar redan i tonåren.
Det mesta i tillvaron kretsar kring hundar för Robert och Carina Jönsson i Ljungskile. De bedriver avel och utbildning av hundar. "Vi har hållit på med detta hela vårt yrkesverksamma liv och det är lika roligt än i dag", säger Robert som började träna hundar redan i tonåren. Bild: Kjell Flodin

Paret Jönsson älskar livet som ledarhundarnas ledare

Hunden är människans bästa vän, sägs det. Och för vissa är hunden också den viktigaste vännen av alla. En ledarhund hjälper en funktionsnedsatt person till ett bättre och mer självständigt liv. För hunden är en dörröppnare ute i samhället rent socialt. Robert Jönsson har utbildat och tränat ledarhundar i snart 30 år och vet vilken betydelse en ledarhund har.

ANNONS

Tillsammans med livskamraten Carina driver Robert ett serviceföretag som arbetar med avel och dressyr av samhällsnyttiga hundar. När staten lade ner Hundskolan i Sollefteå, där förresten Robert och Carina träffades, kände de ett behov av att fortsätta med ledarhundsutbildningen själva. Kompetensen och kunnandet hade de redan så det var bara att sätta igång.

1993 startade de sin verksamhet i Sollefteå men eftersom Robert började längta hem till Göteborg och Västkusten flyttades verksamheten hit. I Ljungskile hittade de vad de sökte och vågade slå till.

Carina ute på promenad med en blivande ledarhund.
Carina ute på promenad med en blivande ledarhund. Bild: Kjell Flodin

I dag har de en fantastiskt fin anläggning på 800 kvadratmeter som är helt handikappanpassad med plats för att träna hundarna från en rullstol och ett stall för hundarna med allt som rör deras skötsel. Förutom utrymmen för gemensamma aktiviteter finns även elevrum för gymnasielärlingarna som tidvis bor på anläggningen. Och givetvis fina utomhusbanor att träna på. Speciellt viktig är gångbanan med olika hinder som ledarhunden lär sig väja för.

ANNONS

– Man måste ju våga satsa även om man är så unga som vi var. Men det har vi aldrig ångrat. Vi har hållit på med detta hela vårt yrkesverksamma liv och det är lika roligt än i dag, säger Robert som började träna hundar redan i tonåren.

Robert och Carina Jönsson hade praktiskt nog samma efternamn redan innan de gifte sig.
Robert och Carina Jönsson hade praktiskt nog samma efternamn redan innan de gifte sig. Bild: Kjell Flodin

Att Robert och Carina träffades var en lyckträff. Inte nog med att de råkade ha samma efternamn, de var båda lika engagerade och hade samma inställning till dressyr från början. Tillsammans har dessa eldsjälar lagt grunden till den avel på labrador som producerar flest ledarhundar i Sverige. Även ledarhundar som är anpassade för dövblindförare. Aveln på rätt individer är A och O för ett lyckat resultat. Det är ett pussel att matcha rätt och kräver en långsiktig och noggrann planering. Robert och Carina föder även upp storpudel och schäfer till ledarhundar och skyddshundar.

– Storpudel använder vi till de funktionsnedsatta som är allergiker. Det fungerar utmärkt och många av våra schäfrar blir polishundar både i Sverige och utomlands vilket vi förstås är väldigt stolta över.

Har vunnit nio SM

Både Robert och Carina ägnar all fritid åt sina hundar. Bägge är tävlingsmänniskor och tycker om att träna och tävla sina privata schäfrar i kategorin skyddshundar. Och deltar de inte själva ställer de upp som domare. Även internationellt. Robert har vunnit SM nio gånger med tre olika hundar och Carina är snäppet efter. Så mer kompetenta och mångsidiga hundutbildare får man nog leta efter.

ANNONS

– Tyvärr är det ett yrke på utdöende. De flesta har ett annat yrke vid sidan om i dag och det tycker jag är synd. Den kunskap som fanns förr försvinner mer och mer och det är trist. Man måste våga uppfostra sina hundar och reagera när hunden gör fel. Alltid vara rak och tydlig. Det är inte att vara dum mot hunden. Den behöver en ledare för att känna sig trygg, säger Robert.

Att aveln mest är inriktad på labrador har sin förklaring. Labradorer är de hundar som lämpar sig bäst för att bli bra ledarhundar. De är lugnare till sin läggning och inte lika intresserade av sin omgivning eller andra hundar. De har också lätt för att koppla av vilket är viktigt eftersom en ledarhund alltid är med sin husse eller matte överallt och det inte alltid händer så mycket.

– En ledarhund ska kunna släcka ner och bara vara passiv. Och en ledarhund är privilegierad för den får alltid vara med. Så snart hunden får på sig sin vita sele vet den vad som gäller och den vill alltid vara till lags och göra rätt. Då känner den sig behövd och mår som bäst.

Pinglan är signalen

När selen tas av utomhus sätter ledarhundens matte eller husse på hunden en pingla innan hunden släpps lös. Då vet den att den får springa fritt. En ledarhund brukar som sagt följa med överallt. Ibland händer det dock att butiks- eller restaurangägare säger nej eftersom de inte riktigt vet vad som gäller. Men Livsmedelsverket har inga restriktioner mot att ta med hunden in. Det finns ingen lag som tvingar en restaurangägare att släppa in ledarhunden och dess förare heller. Det gör det däremot i våra grannländer.

ANNONS

– Mest handlar det om okunskap och så småningom brukar det lösa sig. Men det är ju frustrerande att som blind behöva utsättas för denna diskriminering. Som om det inte vore nog att vara blind. Där tycker jag att samhället kan bli bättre. Att neka en blind person tillträde eftersom det möjligen kan finnas allergiska personer i närheten är djupt kränkande.

Vill göra skillnad

Att kunna hjälpa till och göra skillnad för blinda och dövblinda personer är vad som driver Robert och Carina. Och även deras medhjälpare. Förutom fem anställda som har hand om fem hundar var hjälper även gymnasieungdomarna som utbildas på anläggningen till.

Utbildningen till färdigutbildad ledarhund tar två år. Det första arbetet gör fodervärden som uppfostrar valpen och tar med den ut i så många olika miljöer som möjligt. Fodervärden betyder mycket för hundens fortsatta utveckling. När hunden gått genom alla tester och godkänts påbörjas utbildningen till ledarhund på anläggningen. Och när den är klar ska hunden matchas med sin blivande förare som också behöver utbildas ihop med sin hund.

– När hunden levereras finns vi på plats och stannar där i fjorton dagar. Efter den tiden brukar allt fungera perfekt för då har hunden fått lära sig hur den ska gå på sin nya bostadsort. Vilka övergångsställen som är säkrast och bästa vägen till affären eller frisören.

ANNONS

Håller alltid till vänster

När ledarhunden har flyttat in hos sin förare påverkar den inte bara med sin blotta närvaro inomhus. Så snart ekipaget går ut möts föraren ofta av ett helt nytt bemötande. Plötsligt blir den blinda personen “sedd” av sina grannar som gärna pratar om hunden. Nya sociala kontakter uppstår och det blir lättare att börja prata.

Vad ska man tänka på när man möter en ledarhund med sin förare?

– Gå åt sidan och släpp aldrig fram din egen hund för att hälsa. Ledarhunden håller alltid till vänster och väjer bara om det är något hinder i vägen. Då stör man inte hunden.

Robert Jönsson

Ålder: 52 år.

Gör: Bedriver avel och utbildning av hundar och instruktörer tillsammans med makan Carina.

Bor: Ljungskile.

Familj: Carina, dottern Malin 22 och tvillingarna Fredrik och Patrik 20 samt fyra hundar.

Intressen: Allt som rör hundutbildning.

Carina Jönsson

Ålder: 50 år.

Gör: bedriver avel och utbildning av hundar och instruktörer tillsammans med maken Robert.

Bor: Ljungskile.

Familj: Robert, dottern Malin, tvillingarna Fredrik och Patrik samt fyra hundar.

Intressen: Miljön och allt som rör hundutbildning och djur.

Bonusinfo: Hundarna Lilla Nymo och Fyran som figurerar i "Nyhetsmorgon" på TV4 kommer från Kustmarken och Petter Stordalen som högaktar Robert och Carinas insatser gick in som delägare i verksamheten 2019.

ANNONS