Till en början byggdes en del av den gula tegelvillan om till en enrumslägenhet. Men efter att lilla Yasmin föddes utökades lägenheten med ytterligare ett rum. ”Vi bestämde att vi inte behövdes något förråd – vi har ett stort garage där vi kan förvara grejer”, säger Helena Göransson. På bilden: Sahra och Ahmed till vänster ihop med barnen Yasmin och Yusef. Och i dörren välkomnar Helena och Arnold.
Till en början byggdes en del av den gula tegelvillan om till en enrumslägenhet. Men efter att lilla Yasmin föddes utökades lägenheten med ytterligare ett rum. ”Vi bestämde att vi inte behövdes något förråd – vi har ett stort garage där vi kan förvara grejer”, säger Helena Göransson. På bilden: Sahra och Ahmed till vänster ihop med barnen Yasmin och Yusef. Och i dörren välkomnar Helena och Arnold. Bild: Anna Edlund

Paret Göransson öppnade sitt hem för Sahra och Ahmed

De hade funderat på det redan innan. Men när Arnold och Helena Göransson läste om Räddningsmissionens projekt Hjärterum gjorde de slag i saken och beslutade sig för att hyra ut en del av sitt hus. Ett lyckokast för alla inblandade.

ANNONS
|

Den 10 mars 2017. Sahra Husein minns det exakta datumet då hon flyttade in hos Helena och Arnold Göransson i Fiskebäck. En del av den gula tegelvillan hade då byggts om till en separat liten lägenhet.

– Vi läste en debattartikel i GP där Räddningsmissionen uppmanade människor att hyra ut ett rum eller någon del av sin bostad, berättar Arnold.

– Det var 2016, det låg i tiden att ta hand om de som inte hade någonstans att bo, fyller Helena i.

Tre utflugna barn

Med de tre barnen utflyttade fanns det möjlighet för Arnold och Helena att hoppa på initiativ Hjärterum – Räddningsmissionens verksamhet i Hjärterum.

ANNONS

– Räddningsmissionen tillsammans med kommunen identifierade Sahra och förde oss samman för att se om det skulle kunna fungera, förklarar Arnold. Det kändes jättebra att kunna hjälpa någon nyanländ.

Sahra Husein och dottern Yasmin.
Sahra Husein och dottern Yasmin. Bild: Anna Edlund

I den blommande trädgården rullar fyraårige Yusef omkring med en trampbil medan lillasyster Yasmin, snart tre år, sitter på en trehjuling. När Sahra och hennes pojkvän Ahmed Abdiqani flyttade in hos Helena och Arnold var Sahra höggravid.

– Vi hade tur, konstaterar Ahmed med ett leende. Jag bodde hos en kompis innan. Sahra bodde på ungdomsboende.

Drömmer om jobb på hotell

Han berättar vidare att han arbetar på ett LSS-boende och även extra inom äldreomsorgen. Sahra går på folkhögskola och drömmer om att jobba på hotell.

– Jag hade lite svenskundervisning med Sahra i början när hon var föräldraledig, berättar Helena. Men sedan kom corona. Tidigare, innan corona, bakade vi också mycket tillsammans.

– Jag tycker om att baka, säger Sahra och ler svagt. Särskilt tårtor. Med Helena har jag bakat morotskaka. Det var jättegott!

– Efter corona kanske det blir du som får lära mig något nytt, säger Helena.

Har bott i Afrika

Helena och Arnold, som tidigare bott i både Rwanda och Kongo där de utbildade skolpersonal, konstaterar att det kändes extra roligt att det blev just en barnfamilj som flyttade in.

ANNONS

– Det överträffade våra förväntningar, säger Arnold. Vi umgås och barnen brukar komma in och leka i ett rum där våra barns gamla leksaker finns. Men det är på vårt initiativ, vi har inget formellt ansvar. Det är så roligt på eftermiddagarna när man hör Yusef och Yasmin komma hem från förskolan. Vi kan verkligen rekommendera detta – det berikar och det är nyttigt att bo tätt ihop med människor som kommer från helt andra förutsättningar.

– Och upplägget känns tryggt, fyller Helena i. Räddningsmissionen hyr av oss, och Sahra och Ahmed betalar hyran till Räddningsmissionen.

Helena och Arnold Göransson.
Helena och Arnold Göransson. Bild: Anna Edlund

Innan Sahra och Ahmed flyttade in hos Helena och Arnold gick Arnold runt bland grannarna och berättade om vad som skulle ske.

– Vi har bara fått positiv respons, säger han.

– Grannarna är jättetrevliga – och de kom med presenter när vi fick barn, berättar Ahmed.

– Ni är ju så skötsamma och ordentliga, då får man tillbaka, säger Helena.

”Kan vara ett sätt att bidra”

Yusef frågar efter en skiftnyckel för att laga trampbilen medan Helena fortsätter:

– Vi har ju problem med integration i Sverige, vi lär inte känna varandra. På ett större plan hjälper man till med integrationen genom att göra något sådant här. Många är oroliga – detta kan vara ett sätt att bidra.

ANNONS

Hon vänder sig mot Sahra när hon lägger till:

– Jag minns att du berättade, första gången vi träffades, att du inte hade varit hemma hos någon svensk tidigare.

– Det blir win-win, säger Ahmed. Vi kan träna svenska och det finns massor man kan hjälpa varandra med.

– Du sa en gång att din pappa brukade säga ”om du ser en gammal man, hjälp honom”, säger Arnold och ler en aning. Ibland kommer Ahmed och hjälper mig när jag är ute och gräver i trädgården.

– Sånt är livet, man hjälps åt, konstaterar Ahmed. Jag har fått hjälp med mitt cv och Arnold hjälpte mig också att fixa barnens leksakskök.

”Var är Arnold och Helena?”. Yasmin som slumrat till vaknar och ser sig omkring. Under tiden hon sovit har Arnold och Helena försvunnit runt husknuten tillsammans med fotografen.

– Barnen frågar alltid ”var är Arnold och Helena?”, säger Ahmed och skrattar lite. Och de längtar efter dem om de varit bortresta på semester. Vi har inte någon egen familj här, inte några släktningar. Arnold och Helena ger en extra trygghet och barnen tycker om dem mycket.

– Arnold och Helena välkomnade oss och är jättesnälla, säger Sahra. De känns som våra föräldrar.

ANNONS

Helena och Arnold Göransson

Ålder: 71 respektive 76 år.

Bor: Fiskebäck.

Gör: Pensionärer, arbetade tidigare i undervisningssektorn.

Familj: Tre barn och åtta barnbarn.

Intressen: Trädgård, baka, laga mat, läsa, historia, andra kulturer.

Sahra Husein och Ahmed Abdiqani

Ålder: 23 respektive 24 år.

Bor: Fiskebäck.

Familj: Två barn.

Gör: Studerar och jobbar inom vården.

Intressen: Bakning och sport.

ANNONS