Angela Wulff är professorn i marin ekologi som älskar utmaningar och vill inspirera andra. Hennes forskning på kiselalger tror hon kan leda till uppfinningar som är bra för klimatet.
Angela Wulff är professorn i marin ekologi som älskar utmaningar och vill inspirera andra. Hennes forskning på kiselalger tror hon kan leda till uppfinningar som är bra för klimatet. Bild: Sanna Ekstedt Larsson

Ny värld öppnades när Angela gick till botten med problemen

Hon är inte bara professor i marin ekologi. Angela Wulff har svart bälte i taekwondo, är kapten i flygvapnet och har gjort ett antal polarexpeditioner. Nya utmaningar och viljan att inspirera andra driver henne ständigt framåt.

ANNONS
|

Angela Wulff tar emot på sitt kontor på Göteborgs universitet. Det inglasade rummet är litet och ligger i direkt anslutning till laboratoriet. Hyllor fulla med böcker klär väggarna och en färgglad soffa tar upp halva golvytan.

– Det är som ett litet akvarium här inne. När jag vill titta på något i mikroskopet, som på en alg, så är det bara att gå ut genom dörren och göra det. Så är jag nära medarbetarna här också, säger Angela Wulff.

Flera forskningsprojekt

Hon är involverad i flera forskningsprojekt men nästan all forskning handlar om alger och klimatförändringarnas påverkan på alger. Just nu kretsar mycket kring kiselalger som står för 25 procent av den globala syreproduktionen i världen.

ANNONS

– Kiselalger finns precis överallt, inte bara i haven utan i vatten och alla fuktiga miljöer. De är en viktig bas i näringsväven och för att näringskedjan i havet ska fungera. De är ryggraden i den polara näringskedjan så att ta reda på vad som händer med dessa när polarisarna smälter är viktigt, säger Angela Wulff.

En annan del i hennes forskning handlar om kiselalgernas förmåga att genom sina skal släppa igenom ljus och ändra ljus. På det området, som kallas fotonik, ser forskarna stora möjligheter att öka effektiviteten både i solceller och i vanliga batterier, bland annat. Och där klappar hennes hjärta lite extra.

– Att nyttogöra forskningen kring kiselalger, att det också kommer något konkret ur våra upptäckter, är superviktigt. Här har vi faktiskt ett område där forskning och innovationer på allvar kan minska klimatpåverkan.

Jobbade som idrottslärare

Det var intresset för havet och sportdykning som ledde in Angela Wulff på marinbiologi. Hon arbetade som idrotts- och biologilärare när hon sökte tjänstledigt för att börja plugga på universitetet igen.

– Jag måste erkänna att jag hade en lite naiv bild av hur jag som marinbiolog skulle stå på en båt ute i havet, hoppa i vattnet och klappa delfiner.

Men under en lektion hände något. En lärare började prata om mikroskopiska alger som lever på havets botten och en helt ny värld öppnade sig.

ANNONS

– Jag blev helt fast och var bara tvungen att lära mig mer. Jag tror att det handlar om att dessa små organismer har en väldigt stor betydelse i ekosystemet. Sedan är de oerhört vackra.

Att kunna ta en paus på soffan på kontoret är viktigt för Angela Wulff.
Att kunna ta en paus på soffan på kontoret är viktigt för Angela Wulff. Bild: Sanna Ekstedt Larsson

Angela Wulff älskar att undervisa, inspirera andra och sprida kunskap. Hon undervisar på gymnasiet och universitetet. I mån av tid.

– Sedan är jag ju också sådan att jag kan lägga mig här på soffan och skita i allt en stund. Jag blir inte uppstressad så lätt och det är något jag lärde mig när jag gjorde militärtjänsten.

Reservofficer i flygvapnet

Angela var en av de första kvinnorna som gjorde militärtjänstgöring i Sverige. Hon hade precis gått ut gymnasiet när Försvarsmakten annonserade och Angela blev en av 35 kvinnor som fick chansen. Samtliga placerades inledningsvis på Uppsala flygflottilj. I dag är hon reservofficer med kaptens grad i flygvapnet.

– Det är den bästa ledarskapsutbildningen jag har haft. Jag lärde mig vara ledare i de mest utsatta situationer, när människor inte vill och är kalla och hungriga. Det går inte att stå och skrika och hitta på dumma saker då. Man måste hitta sätt att motivera sig själv och andra och skapa gemensamma mål.

Angela Wulffs arbetsplats vid Göteborgs universitet ligger ett stenkast från Botaniska trädgården och Carl Milles staty Najad från 1931.
Angela Wulffs arbetsplats vid Göteborgs universitet ligger ett stenkast från Botaniska trädgården och Carl Milles staty Najad från 1931. Bild: Sanna Ekstedt Larsson

Fyra gånger har hon genomfört den svenska klassikern med Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Nyligen tog hon svart bälte i taekwondo. Det har också blivit flera polarexpeditioner till både Arktisk och Antarktis. Hon säger att det är genomgående i mycket hon gör, att hitta utmaningar och klara av dem.

ANNONS

– Under polarresorna till exempel, resorna till Arktis var lyxiga med restaurang och bekvämligheter ombord. Men resorna till Antarktis var kalla och vi sov i våningssängar. Utrustningen gick sönder och maten tog slut. Då gällde det att vara kreativ.

Miste sin moster i tsunamin

En händelse som har påverkat Angela Wulff mycket är tsunamin i Thailand 2004. Hon var inte på plats själv men miste sin moster som stod henne väldigt nära.

– Efter det har jag omprioriterat en hel del och gör mer av det som får mig att må bra och minskar onödiga måsten. Det är viktigt att hitta stabiliteten inom sig.

Hur hittar du stabilitet i vardagen?

– Jag sätter gränser för mig själv. Går jobbet ut över sömnen eller om jag hoppar över mina träningspass då är det broms direkt. Finns oro sticker jag ut och springer eller rider. Naturen är ju läkande, säger Angela Wulff.

Angela Wulff

Ålder: 55 år.

Gör: Professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet.

Bor: I villa i Vänersnäs utanför Vänersborg.

Familj: Man och två tonårsdöttrar, två hästar och en schäferhund.

Intressen: Taekwondo, löpning, ridning, träna hunden och att läsa deckare (helst Anne Holt).

ANNONS