Göteborgaren Noah Falkman pluggar på Rymdgymnasiet i Kiruna, landets nordligast belägna gymnasieskola. "Gemenskapen är nummer ett, den är väldigt stark här", konstaterar han.
Göteborgaren Noah Falkman pluggar på Rymdgymnasiet i Kiruna, landets nordligast belägna gymnasieskola. "Gemenskapen är nummer ett, den är väldigt stark här", konstaterar han. Bild: Alice Nordevik

Noah flyttade 160 mil hemifrån – som 16-åring

Noah Falkman var 16 år när han flyttade till Kiruna för att gå på Rymdgymnasiet. Från att ha haft gångavstånd till skolan reste han över 160 mil hemifrån, till Sveriges nordligaste gymnasieskola. Från Göteborgsregn till polarnätter och midnattssol.

ANNONS
|

Det är onsdagsförmiddag, terminen har precis börjat och årskurs två på Rymdgymnasiet har lektion i astronautkunskap. Läraren Lisa Holmström går igenom dagens uppgift: ett grupparbete om människans historia i rymden.

– För att förstå var vi är i dag måste man veta var vi började. Det är en väldigt viktig del, säger hon.

I klassrummet är en hel vägg täckt av en målning av månen i detalj, kratrar och gropar i närbild med ett nattsvart djup bakom. Någon har klippt ut små rymdskepp från filmserien Star Wars och klistrat upp på väggen: stjärnkryssare och rymdfarkosten Millennium Falcon svävar ovanför eleverna där de sitter i sina bänkar. I ett hörn av rummet står en flera meter hög modell av en rymdraket.

ANNONS

Brorsan tipsade

Noah Falkman hade aldrig hört talas om den lilla skolan i Kiruna innan han började där.

– Det var min bror som kände till den och berättade för mig. Jag hade känt mig orolig inför gymnasievalet och velat mellan olika skolor i Göteborg, och bara namnet Rymdgymnasiet stack ju ut, berättar han.

Han sökte och kom in – men inte ens då var det ett självklart val.

– Det var ju det största beslutet jag hade tagit och jag funderade i två veckor innan jag bestämde mig. Men när jag väl tog beslutet var det bara positivt, säger han.

Stor omställning

Nu går Noah i årskurs två på gymnasiet och har hunnit vänja sig vid sin nya hemstad, men det har varit en omställning.

– Mellan april och oktober är det ljust hela tiden här. Och sedan vänder det och är bara mörker, det är inte klokt. Lärarna har sagt åt oss att äta extra D-vitamin och det hjälper lite mot tröttheten. Men ett tag hade jag fyra väckarklockor plus mamma som ringde för att jag skulle vakna på morgnarna.

Dessutom blir det ofta upp mot 20 minusgrader på vintrarna, men det är inte ett lika stort problem.

– Det blåser nästan inget och är låg luftfuktighet, så kylan bits inte lika mycket. Klär man sig rätt så gör det inget. Då är snön nästan jobbigare de gånger man måste vada genom den. Men de är väldigt bra på att skotta så det brukar inte behövas, säger Noah.

ANNONS

Elever från hela Sverige

Rymdgymnasiet är en liten skola med runt nittio elever fördelade på tre årskurser. Eleverna kommer från hela Sverige och läser antingen inriktningen rymdvetenskap, ett naturvetenskapligt program, eller rymdteknik, en teknisk linje.

– Jag går rymdvetenskap så det är en tuff utbildning. Men dessutom har man allt ansvar för att laga mat, tvätta, städa och ta hand om sig själv. Man har inga föräldrar som tjatar här uppe, säger Noah.

Att flytta hemifrån som 16-åring kan vara tufft, men det har även sina fördelar. Alla sitter i samma båt.

– Gemenskapen är nummer ett, den är väldigt stark. Allt är inte perfekt men alla kan relatera till varandra, säger Noah.

Han delar lägenhet med en klasskompis, vilket många av eleverna på skolan gör.

När de inte har några föräldrar att komma hem till blir de varandras familj: lagar mat tillsammans, hjälps åt med läxor och åker på utflykter på helgerna.

– Nästan alla stannar kvar i skolan på eftermiddagarna och tycker om det. Där har vi en hel sal för umgänge med tv och Netflix, soffor, schackbräden och spel. Vi turas om så att en elev är ansvarig varje dag, då ser man till att det är städat och låser när alla går hem senast klockan 22, säger Noah.

ANNONS

Vill bli forskare

Många på skolan drömmer om att bli astronauter, men inte Noah. Han vill bli forskare.

– Min dröm är att ha ett arbetslag av forskare som testar nya grejer och driver forskningen framåt. Jag vet inte exakt inom vilket ämne, men rymden är definitivt intressant.

Tillsammans med skolan gör de en hel del utflykter: vandring i Abisko och utflykter till toppen av berget Luossavaara. Men till och med vanliga vardagskvällar överraskar i Lappland.

– I vintras skulle jag gå ut med soporna snabbt, men när jag kom ut möttes jag av ett starkt sken som dansade över hela skolan. Det lyste minst lika starkt som gatlamporna.

Det som skulle bli en snabb tur ut med soporna tog betydligt längre tid.

– Det var det starkaste norrskenet jag har sett, jag höll på att falla till marken. Jag stod och tittade med soppåsen i handen i minst 15 minuter. Då kände jag mig hemma på en helt otrolig nivå, säger Noah.

Noah Falkman

Ålder: 17 år.

Bor: Kiruna, men kommer från Torslanda och Eriksberg i Göteborg.

Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.

Gör: Läser andra året på rymdvetenskapsprogrammet, en naturvetenskaplig linje på Rymdgymnasiet.

Intressen: Scouting och naturen, spela piano, lära mig mer om världen och framtiden.

ANNONS