Med hjälp av kameran berättar Nicklas Holmqvist om gamla torpruiner, ödehus och ladugårdar. ”Om 50 år kanske det inte finns några spår kvar av vad som en gång fanns på dessa platser”, säger han.
Med hjälp av kameran berättar Nicklas Holmqvist om gamla torpruiner, ödehus och ladugårdar. ”Om 50 år kanske det inte finns några spår kvar av vad som en gång fanns på dessa platser”, säger han. Bild: Jan Larsson

Nicklas dokumenterar vår historia innan den glöms bort

En tidig novembermorgon stannade Nicklas Holmqvist till framför en torpruin och började fundera över dess historia. Detta blev starten på ett projekt där han via hemsidan och en utställning berättar om glömda platser, som torpruiner, ladugårdar, sågverk och ödehus.

ANNONS

Det är en varm högsommardag och vi vandrar i trädens svalkande skugga längs en gammal skogsväg. Efter ett tag syns en glänta och bakom en stor ek reser sig den bleknade fasaden av ett gammalt ödetorp. Nicklas ser sig omkring.

– Första gången jag kom hit var det helt magiskt. Jag såg huset, odlingsröset och grunden från ladugården som skymtade under mossan. Det är ju så mycket historia, så många berättelser som sådana här platser rymmer.

Med underlag från äldre kartor markerar Nicklas ut alla platser i Google Maps. Därefter jämför han med flygkartor från 1950-, 1960- och 1970-talen.

– Det är här ute i skogen man kan se det intressanta och ibland det lite tråkiga. På den gamla kartan kanske man ser en åker som är grön och fin, men så kommer man dit och ser att den växt igen och i stället finns där en granplantage.

ANNONS

Speciell stämning

Fotografering har länge varit ett starkt intresse med mycket landskap och skogsmiljöer. Det var också under en skogspromenad utanför Berghem för något år sedan som projektet startade.

– Jag stannade till framför en torpruin med en vildvuxen åker bredvid och kände en väldigt speciell stämning och känsla av historia. Det var mycket tankar som sattes igång. Vilka levde här? Hur såg deras vardag ut?

En gammal sågruin.
En gammal sågruin. Bild: Nicklas Holmqvist

Nicklas började leta upp fler platser, kollade och jämförde kartor, markerade ut intressanta ställen att besöka. Efterhand växte projektet.

– Jag märkte under mina promenader att det fanns gamla färdvägar som inte var utmärkta på den ursprungliga kartan, så jag började markera in mer och mer sådant på Google Maps.

Livet som torpare var hårt och att stå framför ruinerna och föreställa sig den vardagen ger ibland starka upplevelser.

– Det kan bli emotionellt för mig att gå omkring där och tänka att här gick de och slet på sina dagsverken. Sen kom de hem och fick börja med att plöja upp den egna åkern. Kanske gick de här och arbetade sent på kvällarna med lykta? Allt detta är ju historia, någon har byggt det här torpet, levt här och brukat det.

Utställning

Just nu har Nicklas en utställning med namnet ”Glömd Värld” i Kinna bibliotek. Där visar han bilder på gamla torpruiner, sågverk och ladugårdar i Marks härad. I utställningen har han hängt upp fotografier på platserna med tillhörande beskrivningar, artiklar och QR-koder

ANNONS

– Vissa av bilderna har QR-kod till ytterligare bilder. Det blir mer interaktivt och bidrar till helhetsbilden av vad som en gång fanns på dessa ställen, berättar Nicklas.

Till hösten ska Nicklas studera till webbutvecklare, något som han hoppas blir en hjälp i projektet.

– Jag kommer att lära mig mer om att bygga hemsidor och databaser. Så det hade varit kul att kunna bygga en databas med alla mina markeringar, så att man kan gå in på hemsidan och söka på ett namn, eller socken och sen få upp punkterna på någon Google Maps sida.

Ett ödetorp från 1960-talet.
Ett ödetorp från 1960-talet. Bild: Nicklas Holmqvist

När jag frågar om övriga intressen, skakar Nicklas på huvudet och skrattar.

– Jag hinner inte med så mycket mer. Det tar ju mycket tid att samla in och dokumentera alla platser och markera ut på kartorna. Samtidigt ska jag inte klaga, hela det här projektet är mitt livs stora intresse.

Han säger att det roligaste är att få träffa människorna som kan berätta om platserna.

– Det är så inspirerande och spännande att få ta del av deras berättelser om hur man levde i vardagen. Samtidigt finns det en sorg i att de som kan berätta blir gamla och försvinner. Det är lite det jag brinner för, att dokumentera innan allt växer igen och glöms bort. Om 50 år kanske det inte finns några spår kvar av vad som en gång fanns på dessa platser.

ANNONS

Nicklas Holmqvist

Ålder: 36 år.

Yrke: Studerande.

Familj: Sambon Hanna och sonen Dante.

Aktuell: Utställningen ”Glömd Värld”, som pågår till och med 22 augusti på Kinna bibliotek.

Hemsida: https://www.nicklasfoto.se/glomd-varld

Instagram: https://www.instagram.com/nicklas.holmqvist/

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS