Mycket socker i "nyttiga" flingor

ANNONS
|

"Superfruktig."

"Rik på fibrer."

"Naturlig styrka hämtad från jordens rikedom."

De hälsosamma budskapen når oss från butikshyllorna. Frukosten är en viktig måltid som start på dagen men konsumenter kan få svårigheter med att genomskåda marknadsföringen på paketen med frukostflingor:

–Står det bara rik på fibrer eller någon annan nyttighet innehåller det sannolikt mycket socker, säger Anette Jansson, nutritionist på Livsmedelsverket.

En fjärdedel socker

Vi har plockat till oss nio olika sorters frukostflingor. Värstingexemplet Icas Crunchy äpple & kanel innehåller mer än en fjärdedel socker.

Näst värst är Urtekram som basunerar ut "61 procent fullkorn". Där är sockerhalten nästan lika hög som i första exemplet.

ANNONS

–Fy, ja, tyvärr får de skriva så och då kan det vara svårt för konsumenten att veta om fullkorn eller nyckelhålet är bäst, säger Anette Jansson, på Livsmedelsverket.

Kraven skiljer sig

Nyckelhålsmärkningen är en guide till nyttiga produkter. Kraven skiljer sig åt för olika livsmedelskategorier. För frukostflingor och müsli får sockerhalten inte överstiga 13 procent, alltså 13 gram per 100 gram, varav högst 9 gram får vara tillsatt socker. Den senare siffran har nyligen sänkts ett gram. Då höjdes även fullkornskravet till 55 gram per 100 gram i nyckelhålsmärkta produkter (se faktarutan för fler krav).

–Man kommer långt på att välja nyckelhålsmärkta produkter för att nå näringsrekommendationerna, poängterar hon, och understryker att konsumenternas tilltro till nyckelhålet är som högst just för frukostflingor och müsli.

Bra alternativ finns

I butikshyllorna finns också många bra alternativ, oftast utan frukt och bär som bidrar med socker. Det står ibland "inget tillsatt socker" eller "utan tillsatt socker", precis som de tre sorterna från Axa, Frebaco och Sunt & gott original müsli från Finax.

Väljer du en nyckelhålsmärkt flinga till frukost kan du ändå behöva tänka på hur mycket socker du får i dig under en dag.

–Det är en mängd som inte är farlig från en portion om man samtidigt får i sig mycket fibrer och fullkorn och äter bra i övrigt, det vill säga inte mycket godis eller läsk, säger Anette Jansson.

ANNONS

Är det bättre med fruktos än vanligt socker, sackaros?

–Inte när det gäller energin. Den är densamma från vilket socker som helst. Och frukten är ju tillsatt för att det ska bli sött, konstaterar Anette Jansson.

Bland våra tre nyckelhålsmärkta sorter är det minst socker i Sunt & gott original från Finax. Müslin innehåller ingen frukt utan bara flingor från sädesslag, samt cornflakes, där fruktos ingår.

Svenska havreringar från Frebaco innehåller lite mer socker, men är mer än väl godkänd.

Även Minifras från Quaker har den gröna nyckelhålsmärkningen. Just Minifras riktar sig mot barn, med en skojig bläckfisk på paketet och två små händer som håller i en fylld skål.

Minifras, som liksom Svenska havreringar är baserat på havre, håller sig under sockergränsen men har ändå mer än fem gånger högre sockerhalt än havreringarna.

Räkna sockerbitar

Sockret i en portion av Minifras motsvarar en sockerbit. Lägg två deciliter fruktyoghurt till det som motsvarar sex sockerbitar. Redan där är barnet uppe i drygt halva den rekommenderade maxdosen socker.

–Då har vi lagt till en produkt. Även bland fruktyoghurten finns nyckelhålsmärkta sorter, men välj helst en annan, osötad produkt, säger Anette Jansson och pekar på att många importerade sorter har "glada gubbar och färger", som kanske gör att barnen äter mer socker än de borde.

ANNONS

Axas Strawberry & black currant granola skulle ha klarat nyckelhålsmärkningen om sockerhalten hade varit enda kravet men innehåller dubbelt så mycket fett som är tillåtet. Fler faller på det kravet eller att de inte uppnår fullkornshalten.

Fakta: Dagens första mål

 1. Nyckelhålsmärkning får finnas på frukostflingor och müsli som innehåller minst 55 procent fullkorn räknat på produktens torrsubstans.
 2. Glutenfria frukostflingor och müsli ska innehålla minst 20 procent fullkorn räknat på produktens torrsubstans. Dessutom per 100 g:
 3. Fett högst 8 g.
 4. Sockerarter högst 13 g varav tillsatta sockerarter högst 9 g.
 5. Fibrer minst 6 g.
 6. Salt högst 1 g.
 7. Nyckelhålsmärkningen är frivillig.

Portionsstorlek

 1. Crunchy äpple och kanel: 40 g (cirka 1 dl)
 2. Minifras: 30 g
 3. Star wars müsli: 45 g
 4. Sunt & gott original müsli: 1 dl (cirka 35 g)
 5. Urkraft granola: 50 g
 6. Övriga anger inte portionsstorlek på paketen.

Kalorier

 1. Innehåll och näringsvärde som anges under bilderna är tillverkarnas egna uppgifter på paketen. Vi har av utrymmesskäl inte tagit med mineraler och vitaminer.
 2. Priserna är från en och samma butik. Säljs i kiloförpackning: fruktmüsi från Saltå kvarn och Sunt & gott original müsli från Finax. Övriga priser är jämförpriser per kilo.
 3. Barn mellan fyra och sex år rekommenderas att äta maximalt 40 gram socker per dag som motsvarar cirka 13 sockerbitar. En vuxen person bör hålla sig till max 55 gram socker per dag, vilket är ungefär 17 sockerbitar.
 4. Kcal som energimått anges under bilderna. Ett gram kolhydrater motsvarar cirka 4 kcal, detsamma gäller för protein. Ett gram fett motsvarar drygt det dubbla eller 9 kcal.
ANNONS