"Allt jag gjort har varit byggstenar i ett större projekt som jag håller på med", säger artisten Ebbot Lundberg, som nu fyller 55 år. När pandemiläget tillåter ska han delta i föreställningen ”Medea” på Göteborgs Stadsteater.
"Allt jag gjort har varit byggstenar i ett större projekt som jag håller på med", säger artisten Ebbot Lundberg, som nu fyller 55 år. När pandemiläget tillåter ska han delta i föreställningen ”Medea” på Göteborgs Stadsteater. Bild: Björn Larsson Rosvall

”Musik är precis lika välgörande som att gå på gym”

Dyker det upp ett intressant sidoprojekt hoppar gärna sångaren Ebbot Lundberg på. Just nu spelar han klassisk teater. Allt han ger sig i kast med blir byggstenar i det större livsprojekt han ständigt arbetar på.

ANNONS

Året var 1987 och 21-årige Torbjörn Lundberg skulle sätta sitt namn på rockbandet Union Carbide Productions debutalbum. Då kände han att det var något som inte riktigt stämde. Torbjörn Lundberg?

Vände på namnet

Han var inte bekväm med namnet. Inte på en rockskiva. Men så kom han ihåg en glad fest ett par år tidigare. Fram på småtimmarna hade han gått runt med en bandspelare och intervjuat sina kompisar och uttalat deras namn baklänges.

– Mats blev Stam och … ja, jag var ju Tobbe och det blev Ebbot.

Ebbot fick det bli på skivomslaget.

– Eller först tänkte jag på Cole, som tönten Cole Gioberti i 80-talsserien ”Falcon Crest” men Ebbot kändes starkare. Till den figuren kunde jag relatera på något sätt. Sedan har det bara fortsatt, säger han och skrattar.

ANNONS

Stort genombrott

Det stora genombrottet kom som sångare och frontfigur i bandet The Soundtrack of Our Lives som var verksamt år 1995 till 2012. Därefter har Ebbot Lundberg huvudsakligen varit soloartist men också breddat sig mot en ny publik genom att bland annat sommarprata i P1, medverka i ”Så mycket bättre” och leda det egna tv-programmet ”Ebbots ark”.

Just nu repeterar han ”Medea”, Euripides 2 500 år gamla drama om svek, svartsjuka och hämnd. Till Göteborgs stadsteaters uppsättning har han skrivit musik och han medverkar även på scenen som körledare och berättare. Nu har alla föreställningar ställts in på grund av pandemin, men förhoppningen är att pjäsen ska sättas upp när det blir möjligt.

– Det är nytt för mig att stå på en teaterscen. Men det är kul och jag gillar att testa nya grejer, har alltid växlat in på olika konstnärliga sidospår. Dyker det upp något intressant har jag svårt att hålla mig borta. Det jag har försökt undvika är väl lekprogram på tv.

Bild: Björn Larsson Rosvall

Undantaget är frågesportprogrammet ”Alla mot alla” där han vann första säsongen ihop med radioprofilen och författaren Hanna Hellquist.

Ny egen soloskiva på gång

Men musiken lär fortsätta att vara huvudspåret. För närvarande producerar Ebbot Lundberg åt Nicolai Dunger. Men han kommer också att släppa en egen soloskiva så småningom. Den ska bygga vidare på allt han har gjort tidigare, och kan samtidigt ses som en sammanfattning av hans tidigare musikaliska produktion.

ANNONS

– Allt jag gjort har varit byggstenar i ett större projekt som jag håller på med. Jag har alltid haft ett helhetstänk, men det känner inte så många till. Tror fan det, jag har ju inte själv koll.

Vill man hitta ett genomgående tema i Ebbot Lundbergs liv blir det kanske fascinationen för ljud. Som barn ockuperade han familjens stereoanläggning och provade att spela skivor på olika hastigheter för att se hur det lät.

Olika intryck skapar musiken

Och finns det inte ljud skapar han dem. Det händer ofta att musik uppstår i huvudet som en följd av olika intryck. Till exempel kan det bli toner och ljud av människor han ser.

– Där går en bastuba, där kommer en piccolaflöjt. Jag tonsätter min omgivning. Inte så konstigt att vi hette The Soundtrack of Our Lives.

Ljud är helande om man frågar Ebbot Lundberg.

– Det borde politikerna förstå, att det vi håller på med är healing, det kan man inte skära ned på. Musik är precis lika välgörande som att gå på gym.

Tränar du själv?

– Jag skulle börja en gång i tjugoårsåldern, köpte något pulver med vaniljsmak och åt upp det. Sedan var min gymperiod över. Men jag har faktiskt en träningscykel här hemma som jag kör på ibland.

ANNONS

Det är träning som passar Ebbot Lundberg. Då kan han kolla på tv samtidigt. Eller blicka ut över sin fina trädgård. Det vill säga, trädgården är inte fin på det där kantklippta sättet, utan snarare levande och lite mystisk. Den påminner honom om ”Sagan om ringen”. På sommarhalvåret ligger han i hängmattan där ute och tittar på djur- och växtlivet.

Verkligen ingen pedant

Någon trädgårdspedant är han alltså inte, och inte någon annan sorts pedant heller. Till ordning och klockslag har Ebbot Lundberg ett mycket liberalt förhållande.

– Det bara blir så. Det är alltid någon som agerar assistent när jag är med, för jag kan inte hålla ordning själv. Men det där är nog ingen överraskning, det tycker jag man kan läsa av i hela min uppenbarelse, säger han med skratt.

Torbjörn ”Ebbot” Lundberg

Ålder: Fyller 55 år den 26 februari.

Gör: Artist.

Bor: Hus i Särö, söder om Göteborg.

Aktuell: Kommer att släppa smakprov från kommande soloplattan under året.

Om att fylla 55: ”Det är mer helhet nu. Jag har hittat fler delar av mig själv och byggt ihop dem. Men jag letar fortfarande, det tar nog aldrig slut.”

Så firar han födelsedagen: ”Jag kommer nog bara att vara för mig själv någonstans och inte göra om misstaget när jag fyllde 50 och släppa en platta samtidigt och allt bara handlade om den.”

Lyssnar på: ”Inte så mycket pop och rock faktiskt, mera jazz och klassiskt.”

Engagerad i: Miljöorganisationen Green Cross Sweden.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS