Musik är livet för systrarna Ericsson

ANNONS
|

Vi träffas i en mysig lägenhet i Gammelstaden där Linnea och Elin Ericsson bor och arbetar tillsammans. På väggen hänger fioler och gitarrer och en keyboard står i ett hörn i vardagsrummet, som har blivit systrarnas musikverkstad. Det är här låtarna tar form, en idé eller en melodislinga blir under några timmar snyggt paketerat i verser och refränger.

– Oftast kommer allt på samma kväll, då blir det bäst, man finner liksom de rätta orden i stundens hetta, den här låten till exempel gjorde vi under en kväll, säger Elin samtidigt som hon knappar på mobilen och snabbt hittar titeln ”Rör vid mig” på Youtube.

ANNONS

GP får lyssna på en vacker och känsloladdad låt, där Elin sjunger och Linnea spelar keyboard.

– Vi skriver på både svenska och engelska. Vi brukar börja med att göra melodin och musiken, sedan ser vi vilket språk som passar bäst in, förklarar Linnea.

Mycket som systrarna sjunger om är självbiografiskt, de skriver om livet i stort och smått, om relationer, kärlek, tvivel och besvikelser. Det är enkla och starka texter som säkert många tjejer i deras ålder kan relatera till.

– De bästa låtarna skriver vi när det sker mycket i privatlivet, då man har många känslor att bearbeta och uttrycka. Vi skriver alltid utifrån oss själva, det blir som att skriva dagbok med musiken som bakgrund, säger Elin.

– Jag tror det är lättare att lämna ut oss själva i texterna, just för att vi har varandra och gör det tillsammans, inflikar Linnea.


    Linnea (till vänster) och Elin Ericsson trivs som bäst när de snickrar ihop sina låtar tillsammans. Bild: Stéphane Maréchal
Linnea (till vänster) och Elin Ericsson trivs som bäst när de snickrar ihop sina låtar tillsammans. Bild: Stéphane Maréchal

Systrarna har hållit på med musik sedan de var små, de växte upp i en liten by i Värmland och båda föräldrarna är klassiska musiker.

– Det har alltid varit en självklarhet för oss att få välja vår egen väg i musiken, vår bror är jazzpianist och jag har tidigare spelat mycket folkmusik. När jag och Elin skriver låtar blir det en blandning av indie, folkmusik och pop, förklarar Linnea.

ANNONS

Tjejerna är mycket olika till sättet, Elin är temperamentsfull och instinktiv medan Linnea är mer lugn och eftertänksam men de kompletterar varandra bra när de skriver låtarna.

Linnea sjunger och spelar keyboard och olika stränginstrument, favoriten är den svarta Bozoukin en sorts irländsk mandolin. Elin spelar maracas och cajon en lådliknande trumma som man sitter på och spelar med händerna på framsidan men hennes huvudinstrument är rösten.

– Jag var tretton år första gången jag sjöng ett solo inför publik. Det var på högstadiet i Arvika, aulan var fullsatt och allt fokus var på mig. Det är klart jag var jättenervös men jag fick en sådan jäkla adrenalinkick på det och förstod där och då att sång var min grej och att jag aldrig ville sluta sjunga, säger Elin.

De kommer inte ihåg när de skrev den första sången men för några år sedan började de på allvar skriva egna låtar. När de la ut dem på Youtube och Facebook var reaktionerna många.

– Vi blev så överraskade av all positiva feedback vi fick och vi började förstå att andra kunde tycka om våra låtar.

Det ena ledde till det andra, Linnea och Elin blev intervjuade på radio, fick sjunga på festivaler och caféer runt Arvika och Karlstad. Men efter ett tag ville de prova sina vingar i större sammanhang och bestämde sig för att flytta till Göteborg.

ANNONS

– Det är många värmlänningar som dras till Göteborg, det är väl som man säger att värmlänningar och göteborgare är lite av samma skrot och korn, säger Elin och skrattar.

– Det är en så härlig atmosfär här, rikt kulturliv med många gigställen och det är inspirerande för oss att se andra uppträda live, inflikar Linnea.

Systrarna har redan spelat på barer och krogar i stan samt på restaurangen på Sahlgrenska.

– När vi har spelningar sjunger vi både covers och egen musik. Vi har märkt att folk lyssnar mer när vi drar våra egna låtar, vilket är jättekul.

Linnea och Elin är fortfarande i startfasen av deras musikkarriär och är beredda på att det kan ta tid innan de slår igenom. För att kunna betala mat och hyra jobbar båda två extra inom barnomsorgen.

– Vi vet att det kommer ta ett tag innan vi helt kan leva på vår musik men vi vill inte bara bli några dagsländor utan vill hålla på med detta länge så det gäller att ha tålamod. Det är tur vi är tillsammans, så kan vi peppa varandra när vi har motvind, säger Linnea och Elin nickar instämmande.

ANNONS

Fakta: Linnea och Elin Ericsson

Ålder: 27 respektive 22 år.

Bor: hyresrätt i Gamlestaden.

Yrke: musiker, förskollärare och nanny.

Familj: föräldrarna och storebror Johan.

Fritidsintressen: träffa vänner, träna, laga mat, gå på klubbar och lyssna på livemusik.

Drömmer om: att få jobba med en producent och spela in en cd.

För mer info: www.systrarnaericsson.com

ANNONS