Mössens gen kan förklara manlig infertilitet

Exakt varför en del mäns spermier inte simmar som de ska har länge gäckat forskare. Nu kan en ny avhandling vid Göteborgs universitet ha hittat svar – och banat vägen för ett nytt preventivmedel.

ANNONS
|

Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt ett nytt protein som tycks styra spermiers simkunnighet hos möss. Proteinets funktion är att koppla samman spermiens huvud och svans, och på så sätt möjliggöra en koordinerad rörelse fram till ägget.

– Utan en sådan koppling kommer svansen och huvudet visserligen vara perfekt skapade var för sig, men till ingen nytta, eftersom de inte kan nå målet, säger Kexin Zhang, doktorand på Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Kexin Zhang, doktorand vid Göteborgs universitet.
Kexin Zhang, doktorand vid Göteborgs universitet. Bild: Kexin Zhang

Det livsviktiga proteinet styrs i sin tur av en viss gen. När Kexin Zhang och hennes kollegor klippte bort genen med en gensax slutade proteinet att produceras – och mössen blev infertila.

ANNONS

Kan bli manligt preventivmedel

Av de 15 procent av heterosexuella par som har svårt att få barn beror detta i omkring hälften av fallen på mannen.

Mössens gen sitter inte på könskromosomen och den påverkar därför inte fertiliteten hos honor. Istället tros avsaknaden av genen vara en av flera anledningar till att upp mot 30 procent av infertila män inte kan få barn av genetiska skäl.

– Jag hoppas att vår forskning i förlängningen kan leda till nya diagnosmetoder och till nya behandlingar mot manlig infertilitet. Man kan även tänka sig att skapa ett manligt preventivmedel genom att stänga av den här genen, säger Kexin Zhang.

Infertilitet hos män

Oftast vet man inte varför män är infertila. Utöver olika, ibland obesvarade genetiska faktorer kan infertiliteten bero på följande:

  • En infektion i bitestikeln, till exempel gonorré eller klamydia.
  • Operationer, exempelvis för pungåderbråck.
  • Testiklarna har inte kommit ner i pungen.
  • Strålning eller cytostatika vid tidigare behandling för cancer eller andra sjukdomar.
  • Testikelfunktionen har påverkats av anabola steroider.
  • Andra medfödda tillstånd som till exempel Klinefelters syndrom.

Källa: 1177.se

LÄS MER:Frida Blom skrev en bok ofrivillig barnlöshet

LÄS MER:Denise från Uddevalla är frivilligt barnlös – valde att sterilisera sig

LÄS MER:40 år sedan första IVF-barnet på Sahlgrenska föddes

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS