Förmågan att vara rolig tog Dilan Apak in i komikervärlden. Men hon ser sig som en skådespelare mer än som komiker.
Förmågan att vara rolig tog Dilan Apak in i komikervärlden. Men hon ser sig som en skådespelare mer än som komiker. Bild: Stefan Jerrevång/ TT

Mörk humor är Dilan Apaks grej

Hon är mest känd från humorserien ”Sagan om Dilan och Moa” och har tävlat i ”På spåret”. Men Dilan Apak ser sig främst som skådespelare, även om komedin har tagit henne dit.

ANNONS

När Dilan och kollegan (och bästisen) Moa Lundqvist ställde upp i "På spåret" 2020 undrade en och annan vilka de var. Svaret är att de driver podcasten ”Dilan och Moa” sedan 2014, har satt upp tre scenföreställningar tillsammans och har skapat två säsonger humorserie för SVT som också heter "Dilan och Moa”. Den handlar om ett kompispar i Malmö som i avsnitt efter avsnitt lyckas skapa problem av ingenting, flankerade av diverse bisarra karaktärer, inte sällan modellerade efter folk de har träffat och känner i Malmö.

Fyller luckan

Dilan Apak beskriver tv-programmet som ”ett värdigt inslag i svensk humor”, gjord för att fylla luckan efter en humor de saknade i Sverige.

ANNONS

– Det var inte mainstream, inte glättigt och inte pajigt. Det var mörkt och cyniskt men äkta och varmt och kul, med karaktärer som man bryr sig om.

Hon talar om "ängslig Solsidan-humor" där man bara vågar sparka uppåt och skoja med överklassen, och säger att Malmö har en egen kultur med en grov, mörk, cynisk humor som hon hämtar mycket inspiration ifrån. Den drivs inte av pengar – eftersom ”alla produktionsbudgetar finns i Stockholm” – utan av sig själv, menar Dilan.

–  Av lust, av motstånd, av cynism, men också av värme. Det är det här mänskliga som jag tycker så mycket om. Som inte har några pretentioner och inga fasader, utan det är rått, kul och avklätt på något sätt.

Fruktbart samarbete

Hon och parhästen Moa har ett fruktbart samarbete sedan 2014. De möttes i ”Tankesmedjan”, ett humorprogram i P3. Där hamnade Dilan efter att ha sprungit på en kompis, SR-profilen Gurgîn Bakircioglu, i Mörby centrum.

–  Han bara ”det var länge sen vi sågs, du är rolig, här – ta det här numret, ring den här killen”.

Numret gick till en Rille Nerbe som var humorscout på P3, och vips så var Dilan programledare och sketchmakare på ”Humorhimlen Lab”. Därmed var en karriär igång som såg rätt annorlunda ut än den hon pluggat till. Dilan Apak gick juristlinjen på Stockholms universitet. Hon hade gått teaterlinjen på gymnasiet hemma i Täby, och egentligen ville hon bli skådespelare. Föräldrarna ville gärna att hon skaffade sig en annan utbildning först.

ANNONS

– Deras erfarenheter av att komma in i det svenska samhället gjorde att de visste att det inte är lätt att jobba med kultur och att vara skådespelare som invandrartjej. Invandrartjejer fick verkligen en typ av roll som inte är så himla kul. Det tyckte att jag måste ha något att falla tillbaka på.

Hon tog sin juristexamen, men kände under studierna att det var teatern hon brann för. Det var inte bortkastade år ändå. Som satirmakare har hon fördel av att förstå samhällsbygget, och juridiken kommer dessutom till pass vid löneförhandlingar.

"Det är det här mänskliga som jag tycker så mycket om. Som inte har några pretentioner och inga fasader, utan det är rått, kul och avklätt på något sätt."
"Det är det här mänskliga som jag tycker så mycket om. Som inte har några pretentioner och inga fasader, utan det är rått, kul och avklätt på något sätt." Bild: Stefan Jerrevång/ TT

Ovanligt nära relation

Förmågan att vara rolig tog henne in i komikervärlden. Men hon ser sig som en skådespelare mer än som komiker – hon jobbar mer med karaktärer än med "punchlines". Hon värnar om sitt samarbete med Moa, och de har en ovanligt nära relation. De inte bara jobbar ihop utan bor också tillsammans, med Dilans pojkvän och Moas nyfödda barn.

På grund av barnets ankomst har de en paus, och Dilan jobbar med egna grejer, och klämmer in en och annan inspelning. Hon har just gjort en liten roll som dålig Tinderdejt i Lina Åströms nya tv-serie för Discovery Plus. Men snart planerar de att dra igång igen, med poddande, med skrivandet på ett långfilmsmanus och med planerna på en scen för improvisation i Malmö.

ANNONS

Mitt i allt ska hon fylla 30, en ålder man kan förhålla sig till på olika sätt. Hon talar om att fortfarande känna sig som ”en barnrumpa i Guds hage”, samtidigt som hon känner att det är dags att ta ställning till om hon vill sätta barn till världen.

–  Vill jag föröka mig? För om jag vill det så måste jag hantera de frågorna nu. Det har jag tyckt har varit oväntat jobbigt att gå in i. Det är så stort.

Dilan Apak

Fyller: 30 år den 28 augusti 2021.

Gör: Komiker och skådespelare, just nu aktuell som programledare i ”Helt sant!” i barnradion och i kortfilmen ”Tjejtoan 4-ever” i regi av Angelika Abramovic.

Bor: Malmö.

Familj: ”Mamma, pappa, tre syskon. Bor tillsammans med pojkvän och med min kära vän Moa Lundqvist som jag också jobbar med.”

Om att fylla 30: ”En knepig ålder när mycket händer, också med utifrånblicken på en. Det är en ålder när så mycket ska befästas, samtidigt som jag vet att det bara är en illusion.”

Så firar jag födelsedagen: ”I Stockholm med min kära familj, och i Skåne på något sätt. Jag vet att min pojkvän håller på att koka ihop något som är hemligt. Om han inte bara säger det för att vinna tid, haha.”

Tittar på: Det tecknande programmet ”Avatar – the last airbender" på Nikelodeon. "Det är bland det bästa jag har sett, bör ses av både stora och små."

Läser: "Brott och straff" av Fjodor Dostojevskij. "Jag är överraskad över hur bra den är."

ANNONS