För att kunna förverkliga sin första film har Monika Wahlgren arbetat nästan dygnet runt. Hon har gjort allt från rekvisita till att regissera.
För att kunna förverkliga sin första film har Monika Wahlgren arbetat nästan dygnet runt. Hon har gjort allt från rekvisita till att regissera. Bild: Marita Wass

Monika är filmaren som gör allt själv – nästan

Monika Wahlgren tackade nej till en mindre roll i prisade Slumdog Millionaire för hon skulle hem till Sverige för att fira jul. Det gick bra ändå. Nu har hon precis avslutat arbetet med sin första långfilm, Hela bilden. En film som blivit verklighet trots en mycket liten budget.

ANNONS
|

Monika Wahlgren växte upp i Åkered i Näset i västra Göteborg. Efter det har kontrasterna i livet varit många och stora. Kanske har det att göra med att hon är uppväxt med två kulturer.

– Min mamma kommer från Sri Lanka, min pappa var svensk.

Efter studenten väntade juridikstudier i England, i Birmingham och London.

– Jag visste inte riktigt vad jag ville och tänkte att jag lika gärna kunde läsa juridik som något annat.

På fritiden provade Monika allt från fäktning till teater. Snart ägnades all den lediga tiden åt olika kreativa projekt inom teater, reklamfilm, foto, teckning, skulptur och måleri.

ANNONS

– Jag har alltid skrivit, i olika former.

Jobbade som fotomodell och skådespelare

Efter examen lämnade hon juridiken för att istället arbeta som fotomodell och skådespelare i London. Konkurrensen var tuff och någon föreslog att den unga svenskan skulle prova lyckan i Indien. Hennes utseende, mörkt hår och ljus hy, var efterfrågat.

Monika köpte en enkelbiljett och det dröjde inte länge förrän uppdragen strömmade in.

– Jag har rest över nästan hela Indien. Men eftersom jag har jobbat hela tiden har jag inte hunnit se så mycket.

Trots att karriären gick strålande var det något som gnagde.

– Jag fick inga djupare roller, det handlade mer om att se bra ut. Det var inte riktigt det jag ville ägna mig åt.

Skrattar åt att hon tackade nej till Oscarsbelönad film

Tillfälligheter formar livet och idag kan Monika skratta åt att hon tackade nej till roll i Slumdog Millionaire, den åttafaldigt Oscarsbelönade filmen från 2008. Hon skulle hem till Sverige för att fira jul med familjen.

– Det var en liten roll jag erbjöds, men ändå.

Ett inbjudan förändrade livet

Trots det damp inbjudan till den guldkantade premiären i London ner i brevlådan. En premiär som förändrade livet.

Kontakter knöts och Monika lärde känna den indiske film- och konstfotografen Ashok Salian. Kort därpå började hon att arbeta som hans assistent.

ANNONS

– Ashok är nytänkande i allt han gör och har gjort. Han lärde mig så otroligt mycket.

Några år senare förverkligades drömmen, hon gjorde egna kortfilmer vid sidan av agerandet.

Under åren i Indien hade Monika kvar en fot i Göteborg. Drömmen om ett större hus med ordentligt med yta för olika projekt fanns där. Men prisnivån på stora hus i Göteborg gjorde det till en omöjlighet och för sex år sedan hittade hon en annons om att det 250 kvadratmeter stora huset på Tingsgatan i Floby var till salu.

Monika hade ingen koppling till samhället som kanske främst gjort sig ett namn för sina två SM-guld i volleyboll (1982 och 1997). Men hon gillade det stora huset och slog till.

Pluggade film i Los Angeles

De första åren tillbringade Monika fortfarande det mesta av sin tid i Indien bortsett från ett års filmstudier i Los Angeles.

2018 var allt klart för den första långfilmen med Monikas signum. Den indiske skådespelaren Abdil Hussain, bland annat känd från Berättelsen om Pi, var kontrakterad. Men när Monika var på Sverigebesök samma år och skadade hon knät allvarligt vid en mopedolycka. Arbetet lades på is.

– Det blev något av en livskris.

Hon stannade kvar i Sverige och ägnade sig åt det knät tillät. Det blev en del, bland annat en dokumentär om konstnären Jan Eklund, flera kortfilmer och olika konstprojekt.

ANNONS

Under arbetet med de svenska produktionerna Ghabe och Besten i Bullaren lärde hon känna fotografen David Nilsson.

För ett par veckor sedan tog David de sista rutorna till Monikas första långfilm, Hela bilden.

Har gjort det mesta själv med liten budget

Satsningen har hennes signum rakt igenom. Hon har skrivit manus, regisserat, producerat, tillsatt rollerna, gjort scenografi och rekvisita.

Hade budgeten varit större hade hon gärna delat med sig av arbetsuppgifterna. Men med en snålt tilltagen budget har alternativen varit få.

Huvudfinansiären är en god vän i London som trott på projektet.

– Filmen handlar om det svåra i att se helheten, säger Monika och beskriver den som tragikomisk. Handlingen utspelar sig i en annan tid än vår och bärs fram av en äldre man, spelad av Anders Josefsson. Han har svårt att ta till sig tidens nya teknik och får svaren på sina frågor från oväntat håll.

Använt sig av amatörskådespelare

För att få pengarna att räcka till har Monika uteslutande använt sig av amatörskådespelare.

– De har varit fantastiska.

Nu återstår redigeringsarbetet och allt det andra som måste till men som aldrig syns utåt.

– Förhoppningen är att den ska visas på internationella festivaler.

Monika Wahlgren

Ålder: 38 år.

Familj: Pojkvännen Lasse Härjerud, mamma och bror.

Bor: I Floby.

Yrke: Filmregissör, konstnär.

Intressen: Odlar örter, skriver, målar.

Favoritregissör: Federico Fellini.

Bästa filmen: 8 ½

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS