Sedan 36 år tillbaka driver Mona Olsson anrika Björnens Parfymeri i centrala Göteborg. "Jag har en trogen och relativt stor kundkrets som är glada att ”Björnen” finns kvar, det är jag tacksam för", säger hon.
Sedan 36 år tillbaka driver Mona Olsson anrika Björnens Parfymeri i centrala Göteborg. "Jag har en trogen och relativt stor kundkrets som är glada att ”Björnen” finns kvar, det är jag tacksam för", säger hon. Bild: Kicki Media

Mona tänker fortsätta få göteborgarna att dofta gott

I hörnet av Engelbrektsgatan och Lorensbergsgatan ligger Björnens Parfymeri. Det har funnits där sedan huset byggdes 1934. Då öppnade en fru Agnes Björn ett parfymeri i de nya lokalerna. Nu är det Mona Olsson som sedan 36 år tillbaka äger och driver parfymeriet.

ANNONS

Mona är infödd göteborgare, uppvuxen på Godhemsgatan i hjärtat av stadsdelen Majorna.

Efter avslutad skolgång i Kungsladugårdsskolan och fortsatt utbildning inom affärsområdet på dåvarande Yrkesskolan fick hon en utannonserad plats hos fru Björn 1957.

– Jag var där en kort tid för jag skulle fortsätta min utbildning på Folkhögskolan i Malung. En dag ringde fru Björn och frågade om jag inte hade lust att komma tillbaka. Det gjorde jag gärna. Men när jag gifte mig och fick mina pojkar var jag tvungen att sluta. Då blev jag hemmafru i tio år. Men en dag längtade jag tillbaka till branschen. Jag fick ett jobb på ”Parfymeri Antoinette” som låg på Fredsgatan, men som i dag är nedlagt, säger hon.

ANNONS

Tvekade inte när frågan kom

1984 fick Mona åter kontakt med Björnens parfymeri. Då frågade fru Björn om hon inte kunde komma tillbaka och jobba i affären igen.

– Det gjorde jag och på den vägen är det.

Mona har alltid varit intresserad av parfymeri. Så hon tvekade inte när familjen Björn en dag frågade om hon var intresserad av att ta över affären.

– Då tackade jag ja och det har jag aldrig ångrat.

Här inne i dofternas värld står många av de klassiska märkena i vackra fantasifulla flaskor på hyllorna. Men hur länge håller sig doften kvar i en öppnad flaska?

– Parfym är ju en färskvara, säger Mona. En öppnad flaska håller sin ursprungliga doft som mest i ett par år. Det går i regel att se på flaskan för den ändrar färg allt efter som. Är den oöppnad kan kvalitén vara den samma under många år. När det gäller hudkrämer och läppstift står det ofta på förpackningen hur lång hållbarhetstid produkten har.

Undvik kylskåp och solljus

Man bör inte låta parfym, hudkrämer eller läppstift vara i kylskåp eller ligga framme i solljus.

– Många kanske tror att ett parfymeri är något som bara kvinnor är intresserade av. Men det är fel. Här finns en hel del även för män. En viktig del är våra hudvårdsprodukter och våra specialtvålar.

ANNONS

Svenskarnas charterresor de senaste decennierna har gjort att den spanska tvålen ”Maja” blivit en av de populäraste varorna Mona Olsson har i sitt sortiment. En annan omtyckt produkt är den japanska hudvårdsseren ”Sensay”.

Enda som finns kvar

”Björnen Parfymeri” är den enda kvarvarande parfymaffären i Göteborg.

– Vi hade också en gång en filial på Gibraltargatan i Johanneberg men den lades ned på 70-talet.

Den stora köprushen är normalt sett julhandeln då många kommer in och köper sina doftpresenter. Hur det blir i år på grund av pandemin vet ingen.

– Kunder ringer gärna hit och beställer och kommer sedan snabbt in och hämta sina varor. Jag hoppas förstås att det här ska gå över, men befarar att det kan gå ut över just julhandeln. Vi får se när den dagen kommer.

Näthandeln utgör ett hot

Mona Olsson är inte särskilt optimistisk om parfymeriaffärernas framtid. Numera är hennes den enda fristående som finns kvar i Göteborg.

Varuhusen har byggt upp stora avdelningar och den ständigt växande näthandeln har också medfört att det blir allt värre för en enskild butik att klara sig.

– Men jag har en trogen och relativt stor kundkrets som är glada att ”Björnen” finns kvar. Och det är jag tacksam för. Men jag har en känsla av att det i framtiden kan bli allt svårare att konkurrera.

ANNONS

Byggt upp fin relation

Men än tänker inte Mona Olsson ge upp. Trots aktningsvärd ålder är hon alltjämt intresserad av parfymeri och de andra produkterna runt omkring.

Hon har byggt upp en fin relation med sina ständigt återkommande kunder och hoppas att det fortsätter ännu flera år framåt.

Mona Olsson

Ålder: 78 år.

Yrke: Egen företagare.

Familj: Maken Peder, sönerna Magnus, 54, och tvillingarna Martin och Mikael, 52.

Bor: I Önnered.

Hobby: Läser gärna historiska böcker och går i Qigong.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS