Allting började med att Mia Martinius gick en drejkurs som gav mersmak för över 30 år sedan. I dag levererar hon exklusiva tallrikar  till flera av Göteborgs stjärnkrogar. "Nu senast var jag involverad i Vrå på Clarion Hotel Post och tog fram små skålar och fat till deras asiatiska meny, det var riktigt roligt", berättar hon.
Allting började med att Mia Martinius gick en drejkurs som gav mersmak för över 30 år sedan. I dag levererar hon exklusiva tallrikar till flera av Göteborgs stjärnkrogar. "Nu senast var jag involverad i Vrå på Clarion Hotel Post och tog fram små skålar och fat till deras asiatiska meny, det var riktigt roligt", berättar hon. Bild: Maria Zihammou

Mias keramiktallrikar har hittat till stadens stjärnkrogar

Mia Martinius livfulla keramik bygger på ett hantverk som ligger helt rätt i tiden och hyllas av stjärnkockar, matstylister och syns överallt. Det började med en äggkopp och har i dag vuxit till ett gigantiskt urval av fat, skålar och mycket annat skapat med händerna.

ANNONS
|

Att stiga in i Mia Martinius keramikvärld, är som att ge sig ut på en sinnlig färd där naturliga toner får sätta färg på bruksföremål som sätter det dukade bordet i fokus. Hon säger att hon känner sig mer som en hantverkare, gillar att hålla ett högt tempo och få saker gjort, det finns en tillfredsställelse när hon ser produktionen av en ny tallrik ta form och radas upp för att torka innan det är dags för bränning och glasyr. Och hon har dessutom fått med sig barnen i företaget som ständigt är på väg och nyfiket letar efter nya uttryck för att utvecklas i lokalen nere vid Göteborgs fiskhamn.

ANNONS

– Jag hamnade i det här yrket av en slump, tror att det också handlar om att jag inte gillar att vara anställd. Jag vill vara fri och har en drivkraft att bara göra. Det har alltid varit min dröm att få med mig barnen i företaget och jag brukar ofta få som jag vill. Jag älskar de här människorna och vi kommer väldigt bra överens. Jag är egentligen ingen team player men här kan vi alla vara ärliga och naturliga mot varandra.

ABF-kurs för länge sedan

Det började med att hon gick en drejkurs för över 30 år sedan på ABF som gav mersmak. När Mia och hennes man Christian flyttade till hus köpte de också en ugn till hennes nyvunna intresse att skapa i lera. Mia började experimentera och satt hemma och drejade på Västergården som även gett namn till keramikföretaget.

– Jag gjorde äggkoppar i form av olika djur som blev otroligt poppis. Det var lite galet faktiskt, jag gick runt till några olika butiker i Haga som tog in äggkopparna formade som anka, ko, älg och får. Det ledde till att jag öppnade en butik i Haga.

Mia Martinius har alltid drömt om att få jobba med sina barn. "Vi kommer väldigt bra överens”, säger Mia, här tillsammans med barnen Axel, Britta och Max.
Mia Martinius har alltid drömt om att få jobba med sina barn. "Vi kommer väldigt bra överens”, säger Mia, här tillsammans med barnen Axel, Britta och Max. Bild: Maria Zihammou

Det har blivit några olika adresser efter det som den kombinerade verkstaden och butiken vid Kronhusbodarna. Då i mitten av 1990-talet var uttrycket vitt och ljust i en romantisk stil som skapades i en kollektion med skålar, fat och muggar. I dag ser det lite annorlunda ut även om hon har delar av den tidiga produktionen kvar. Lokalen i fiskhamnen är praktisk och passar bra när man skall lasta in den tunga leran. Ungefär ett ton lera i olika kulörer lastas in varje månad. Mia drejar och sönerna Max och Axel sköter lite allt möjligt praktiskt där Axel sätter glasyrer. Dottern Britta har i stället fokus på kommunikation och hjälper till med att finputsa det som Mia drejat.

ANNONS

– Jag gör aldrig skisser utan känner in formen direkt och gör i stället om när jag inte blir nöjd. Jag gillar tydliga former. Stilen jag har i dag har växt fram, det är så jag gillar att jobba som när jag tar fram keramik till olika restauranger. Då brukar jag först tillverka några olika varianter som vi tillsammans pratar igenom. Det skall fungera när det gäller storlek och kulör på glasyren innan produktionen drar igång.

Speciell drivkraft

Det finns en speciell drivkraft när hon sedan får se keramiken på plats och det känns alltid extra roligt när maten serveras på det som hon skapat. Hon har ett stort matintresse och kan snöa in på olika rätter. Samtal om mat bollas fram och tillbaka mellan henne och barnen, om man verkligen behöver en äggkopp. Hur vill man äta, på vad och så där håller det på.

Säkert är att intresset för rustik keramik har fått ett lyft och att äta en varm soppa, sallad eller gryta från en handgjord keramikskål ger ätandet ytterligare en trivsam dimension som Mia håller med om.

– Man äter ju faktiskt även med ögat och jag vill att min keramik inte bara skall vara prydnad. Jag jobbar i stengodslera i några olika kulörer, det gör att vi kan få fram olika färger när vi sedan glaserar som ger en skön känsla. Jag gillar också när glasyren har flera dimensioner och ett djup som ger en fin färgeffekt.

ANNONS

Snöar in på detaljer

Hon håller upp en tallrik i mjölkig vit glasyr med läckra grå cirklar som nästan flyter fram över tallriken på ett lekfullt sätt. Hon kan också snöa in på små detaljer som en avskalad rå kant längst ner på en mugg eller skål och att lasyren även kan få skifta i färg och ge ett levande uttryck.

Det finns så mycket kul hon varit och är involverad i, som att ta fram keramik till stjärnkrogen SK Mat och Människor. Där det handlar om att vara lyhörd och tillsammans med restaurangen skapa keramik som kompletterar maten som serveras.

– Just nu är det poppis att hälla något på tallriken eller skålen för att ge ytterligare en upplevelse till gästen. Det kan vara en soppa, buljong eller sås som man tillsätter vid bordet. Nu senast var jag involverad i Vrå på Clarion Hotel Post och tog fram små skålar och fat till deras asiatiska meny, det var riktigt roligt.

Intresset för Mias keramik har hela tiden ökat eftersom man kanske ätit på en restaurang som använder hennes keramik. Sociala medier som instagram har också gjort avtryck där hennes keramik ofta används av matstylister till recept i olika tidningar, magasin och reklamfoto.

Gillar att avsluta saker

Hon tror också att vi vill ha en rustikare stil som är handgjord. Det finns ett värde med det som ligger i tiden, precis som att vi vill äta mer lokalproducerat och är trötta på massproduktion.

ANNONS

Hon sätter sig en stund för att dreja och konstaterar att hon gillar att avsluta saker, beta av och är ganska rastlös.

– Jag gillar verkligen att jobba, förverkliga nya idéer och är intresserad av vad jag kan göra av leran på ett fritt sätt.

Mia Martinius

Ålder: 53 år.

Familj: Mannen Christian och barnen Max 24 år, Axel 26 år och Britta 28 år.

Bor: Majorna.

Gör: Hantverkare på Västergården, gör bruksföremål i stengodslera.

Intressen: Vinterbada, laga mat och drömmer om att öppna bageri.

Favoritföremål: "Jag gillar skålar i alla möjliga former, 'anteater' i vit lera med matt glasyr är en favorit. Vi sprayar på grå färg för att skapa unika mönster".

Mia om att bo i Göteborg: ”Jag är djupt rotad i Göteborg. Jag älskar den här staden och att få vara med min familj och mina vänner som jag haft hela livet”.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS