”Kan jag inspirera andra att våga prata om sitt mående, så är det jättebra. Jag själv är ju ett bevis på att det hjälper”, säger Sofia Åstedt.
”Kan jag inspirera andra att våga prata om sitt mående, så är det jättebra. Jag själv är ju ett bevis på att det hjälper”, säger Sofia Åstedt.

Mental hälsa är lika viktig som den fysiska träningen

För två år sedan mådde hon så dåligt att hon knappt orkade ta sig till simträningen. Med professionell hjälp och mental träning kom simmerskan Sofia Åstedt tillbaka i eliten.

ANNONS

Förra året tog hon dessutom personlig revansch med personbästa och flera SM-medaljer. Idag vill Sofia inspirera andra att våga prata om sitt mående.

Intresset började redan under uppväxten i Skene. Med en storebror som simmade kom hon snabbt in i simskolan och simklubben.

– Vi var ett bra gäng och hade en bra sammanhållning i simklubben här i Skene. Sen ville jag satsa mer på simningen och bytte till SK Elfsborg, berättar Sofia.

Förra året var som sagt ett bra år för Sofia, med flera personbästa och SM-medaljer och dessutom uttagen till EM-laget. Men vägen till framgången har inte varit lika enkel.

ANNONS

– Det började för två år sedan, när corona var som värst. Vi fick inte tävla och inte gå i skolan, så jag blev hemmasittande och isolerad. Sen var min pappa med om en trafikolycka vid den tiden som var nära att gå väldigt illa. Så det blev mycket för både mig och familjen på en gång. Nu så här efteråt så kommer jag inte ihåg så mycket från det året, jag minns bara att jag sov väldigt mycket.

Panik och ångestattacker

Sofia fick återkommande panik och ångestattacker och när det var som värst orkade hon inte ens ta sig till simträningen.

– Min tanke har alltid varit att ge 100 procent även på träningen. Klarar man inte av att ge ens 50 procent, så är det ingen idé. Det blev ofta så att kvällarna bara gick och jag kunde inte ta mig för någonting. Till slut blev det jobbigt att bara vara hemma. Det var som en ond cirkel jag hamnade i.

Efter ett tag insåg Sofia att hon behövde professionell hjälp och kontaktade en Idrottspsykolog i Malmö. Idag är hon glad att hon gjorde det i ett tidigt skede.

– I början hade jag ett visst motstånd till att söka hjälp. Som många andra hade jag en föreställning om att det bara var väldigt sjuka personer som behövde psykologhjälp. Men så är det ju inte. Alla behöver kanske det någon gång i livet. Jag fick i alla fall jättebra hjälp där med olika verktyg övningar att jobba med.

ANNONS

”Ville framstå som stark”

Den exakta orsaken till att hon mådde dåligt har Sofia inget svar på. Hon vet bara att hon var deprimerad och fick de här symptomen med ångestattacker. En reflektion hon gjort är att det ofta också handlar om självbilden.

– Jag var väl sådan innan att jag alltid ville framstå som stark. Men jag insåg sen efter ett tag att det är okej att må dåligt ibland och att våga prata om sina känslor.

Efter samtalen kände Sofia snart att hon kunde prestera mer på träningen. Nu har hon inte haft behov av samtal sedan förra hösten och känner att hon mår bra idag.

– Det är klart att man kan falla tillbaka ibland. Men händer det idag, så har jag verktygen att hantera det på ett annat sätt än tidigare.

Förra året 2021, var året då Sofia på många sätt tog en personlig revansch, med personbästa och flera medaljer, bland annat SM-guld i 50 meter frisim. Hon har också fått representera Sverige i EM.

– Ja, det har gått väldigt bra. Känslan att ta mitt första SM-guld var väldigt kul, men sen är nog EM platsen kanske det allra största. Att ta sig till final är jättekul, men bara det att få bli uttagen till EM är stort.

ANNONS

Vill få bort tabu

Jag frågar om vad hon tycker är det viktigaste verktyget hon burit med sig vad gäller den mentala resan och lärdomen runt det.

– Det är nog det här att tillåta sig själv att ibland vara egoistisk. Att vara öppen men egoistisk. Simningen är ju en speciell och samtidigt individuell sport. Jag fick göra om min egen planering och bestämma att nu tänker jag på mig själv. Det här är min satsning och jag ska inte göra som de andra. Mycket handlar om att inte bli påverkad, särskilt inte negativt.

Sofia vill uppmana andra som mår psykiskt dåligt att söka hjälp och att ta bort alla tabun om att må dåligt.

– Mental hälsa är lika viktig som den fysiska träningen. Kan jag inspirera andra att våga prata om sitt mående, så är det jättebra. Jag själv är ju ett bevis på att det hjälper. I början funderade jag, som många andra, över vad andra ska tycka om att jag går till en psykolog. Men jag märkte snart att ingen tyckte att det var märkvärdigt. Tvärtom, de flesta konstaterade bara att jag gick och pratade med någon, sen var det inte så mycket mer med det.

Kvalar till VM

Framöver ligger målsättningen på kval till sommarens VM-tävlingar. Hon känner sig i bra form, både fysiskt och psykiskt. Sofia återkommer till den mentala resan och menar att man kan ha nytta av det hon kommit till insikt om även i vardagen. Hon har också blivit mer intresserad av psykologi.

ANNONS

– Det är fascinerande att någon annan människa kan förstå och hjälpa en så mycket, bara av att ge mig ibland ganska självklara råd. Men det är ju så att när man är mitt inne i det jobbiga, så hittar man inte själv fram till den enkla lösningen. Det är väl just därför man behöver ta emot den hjälpen ibland, menar Sofia.

Sofia Åstedt

Familj: Pojkvän. Mamma, pappa och storebror.

Ålder: 18 år

Yrke: Studerar på Riksidrottsgymnasiet i Helsingborg.

Bor: Helsingborg. Föräldrahemmet i Skene.

Intressen: Matlagning.

Instagram: https://www.instagram.com/sofiaastedt/

ANNONS