Människor och beteenden i vår samtid fascinerar Eva Knuts, den ogifta dalkullan som är expert på bröllop. Hennes avhandling "Något gammalt, något nytt" är en gedigen genomgång av gårdagens och dagens bröllop.
Människor och beteenden i vår samtid fascinerar Eva Knuts, den ogifta dalkullan som är expert på bröllop. Hennes avhandling "Något gammalt, något nytt" är en gedigen genomgång av gårdagens och dagens bröllop. Bild: Marita Wass

Med sin avhandling blev Eva hela Sveriges bröllopsexpert

Eva Knuts betraktar sin omgivning, på arbetstid. Som etnolog fördjupar hon sig i olika företeelser i vår samtid. I dag undersöker hon hur vi allt mer köper experttjänster i vår vardag.

ANNONS

Genom sin avhandling "Något gammalt, något nytt – skapandet av bröllopsföreställningar" som Eva Knuts lade fram 2006 blev hon något av landets bröllopsexpert. Hon är den som journalister och andra ringer för att få veta mer om seder och traditioner kring bröllop.

– När jag arbetade med min avhandling, i mitten av 2000-talet, var bröllopen påkostade. Varje brud drömde om att se ut som en prinsessa och bröllopsfesterna var extravaganta.

Eva studerade fenomenet noggrant, intervjuade par och letade kunskap i skriftliga källor.

Talande exempel

Studierna i bröllopssederna är ett talande exempel på vad etnologer, folklivsforskare, arbetar med.

– Vi grottar ner oss i det lilla. Ingen företeelse är helt isolerad, utan en del i ett sammanhang, påpekar hon som arbetar som lektor på avdelningen för kultur på humanistiska institutionen på universitetet i Göteborg.

ANNONS
Eva Knuts går gärna sin egen väg, hon slog in på den akademiska banan först som vuxen och hon hör till skaran som vare sig har körkort eller gymkort.
Eva Knuts går gärna sin egen väg, hon slog in på den akademiska banan först som vuxen och hon hör till skaran som vare sig har körkort eller gymkort. Bild: Marita Wass

Just nu forskar Eva kring begreppet Personal shopper som blivit allt vanligare. Det handlar om att du som kund köper hjälp för att hitta rätt kläder till rätt tillfällen.

Sett i ett större perspektiv handlar det inte bara om att den som ska ekipera sig minimerar risken för felköp, något som i sin tur ger många besparingar.

– Klädindustrin är inte snäll för miljön, konstaterar Eva och fortsätter:

– Det intresserar mig att vi anlitar experter för vårt dagliga liv. Personliga tränare, PT och personlig dietist är andra exempel är andra exempel.

Svårt att avgränsa jobbet

Materialet är insamlat och väntar på att bearbetas.

– Jag har ett jätteroligt jobb. Problemet är att det är så svårt att avgränsa, det pågår hela tiden.

Att Eva skulle skaffa sig en akademisk karriär var långt ifrån en självklarhet. Det var först efter 30-årsdagen som hon läste in de ämnen som gav behörighet till högre studier.

– På gymnasiet gick jag beklädnadslinjen, berättar hon som lärde sig sy på symaskin som femåring.

– Då sydde jag mina egna kläder till Barbie-dockan, minns hon.

Etnologistudier i Göteborg

Efter gymnasiet och en kort sejour norrut hamnade Eva i Stockholm där hon bland annat arbetade på fisk- och delikatessavdelningarna på Åhléns. På fritiden drev hon en syateljé tillsammans med en syster.

ANNONS

Med rätt behörighet väntade etnologistudier i Göteborg som sedan dess varit hennes hem.

Men banden med Dalarna finns kvar. Eva och en av hennes systrar har tagit över föräldrahemmet en bit utanför Leksand.

Hon beskriver uppväxten som gröna-vågen-influerad.

– Vi hade ingen bil och då bodde vi ändå en bit utanför Leksand, säger Eva och berättar att cykeln var det självklara sättet att ta sig fram för trebarnsfamiljen.

I arbetet är det många böcker som ska läsas och det är något Eva gillar. ” Läsning är avkopplande, även om den är kopplad till jobbet,” konstaterar hon.
I arbetet är det många böcker som ska läsas och det är något Eva gillar. ” Läsning är avkopplande, även om den är kopplad till jobbet,” konstaterar hon. Bild: Marita Wass

Det har satt spår, Eva har själv aldrig tagit körkort promenerar ofta från hemmet i Masthugget till arbetet på Göteborgs universitets humanistiska fakultet på Renströmsgatan.

Att lösa gymkort skulle inte falla henne in.

– Jag äger inte ens några gympakläder, säger hon som tycker att gym handlar för mycket om prestation.

– Det påminner för mycket om gymnastiken i grundskolan.

Byggt sin egen kolonistuga

I dag syr Eva sällan, symaskinen har ställts undan och ersatts av hammaren. Hon har byggt sin egen kolonistuga, en liten stuga med ett stort uterum ute på Fagerdalsområdet på Hisingen.

Kommunalt vatten och avlopp är dragit till stugan, något som gör att det går att vistas där i stort sett året runt.

Under coronavåren har Eva mer eller mindre bott där, något som katten Doris trivs med.

Doris, som tillbringade sina första år i småländska Mariannelund, trivs med friheten vid kolonistugan.

ANNONS

Coronapandemin lär ge etnologer många spännande forskningsuppslag. Det är inget Eva tänker på än. Hon är bara glad över att livet börjar bli något mer normalt jämfört med i våras.

Fem månaders hemarbete

Hon undervisar de nya studenterna på plats på campus, något som möjliggörs genom en dispens och en stor del kreativitet.

– Jag delar upp eleverna (studenter!) i olika salar, förklarar hon och konstaterar att hon fortfarande inte hittar riktigt i de nybyggda lokalerna, Nya humanisten som humanistiska avdelningarna flyttade in i början av året.

Fem månaders arbete från hemmet har satt spår.

Och det lär dröja innan allt återgår till det vanliga.

– Vi har fler studenter än tidigare, men få av dem är på plats. De allra flesta studerar på distans.

Och där, med distansstudier, har etnologerna fått nytt område att studera.

Eva Knuts

Ålder: 53 år.

Bor: Lägenhet i Masthugget, Göteborg.

Intressen: Matlagning, trädgård, att bygga på kolonistugan.

Familj: Katten Doris, två systrar.

ANNONS