Janne Lundahl har alltid hämtat hem sin lön från vanliga vardagskneg, och aldrig strävat efter att försörja sig på fotograferingen. Med tur och talang har dörrar och möjligheter öppnats för honom. Nu visar han sina bästa bilder från tre decenniers konsertfotograferingar, här med en bild på Madonna från en konsert 2009.
Janne Lundahl har alltid hämtat hem sin lön från vanliga vardagskneg, och aldrig strävat efter att försörja sig på fotograferingen. Med tur och talang har dörrar och möjligheter öppnats för honom. Nu visar han sina bästa bilder från tre decenniers konsertfotograferingar, här med en bild på Madonna från en konsert 2009. Bild: Lars Hjertberg

Med kameran redo har Jan fångat världsstjärnor i 30 år

Till vardags jobbar Mölndalskillen Janne Lundahl som vaktmästare på Partille Arena, men när han tar på sig kepsen och blir fotografen Jan M Lundahl är han du och tjenis med några av världens främsta artister. Nu jubilerar han som konsertfotograf och presenterar utställningen: Med blicken mot micken – 30 års musikalisk fotoresa.

ANNONS

– Mamma säger Jan, och kompisarna kallar mig alltid Janne. Men när jag tar på mig fotografkepsen då blir jag Jan M Lundahl. För mig har det alltid varit väldigt viktigt att försöka hålla isär begreppen, säger Mölndalskillen, som en dag för 40 år sedan gjorde ett besök i den lokala foto- och skivbutiken som i grunden kom att förändra hans liv.

– Jag var 13 år, och skulle för allra första gången köpa en LP-skiva för egna pengar. Kim Wilde hade just slagit igenom med ”Kids in America” och på väg till Ericsons Foto i Mölndal var jag helt inställd på att det var den plattan jag skulle ha.

ANNONS

Knockad av konvolutet

Men allt blir inte alltid riktigt som man tänkt sig. Inte för Kim Wilde, och inte för den 13-årige Janne Lundahl…

– I butiken fick jag plötsligt syn på ett konvolut som knockade mig. Jag hade aldrig hört talas om Bruce Springsteen förr, men den där plattan ”Darkness in the edge of town” måste jag ju bara ha.

–Jag var väldigt nöjd med mitt val redan efter att ha hört första spåret – ”Badlands” – men det var ändå uttrycket i den där bilden som etsade sig fast. Den dagen bestämde jag mig för att jag skulle börja fotografera.

Bild: Lars Hjertberg

Så långt avviker inte Jan M Lundahls historia och drömmar särskilt mycket från många andra unga gossars. Fast där de flesta skulle greppat efter en gitarrhals och startat ett band, var det kamerans möjligheter som lockade den här Mölndalsgrabben.

När Bruce Springsteen kom till Ullevi sommaren 1985 var Janne förstås på plats, och så snart körkortet säkrats började han och kompisarna åka iväg på spelningar.

– På Skara Sommarland tog jag bilder av bland andra Jerry Williams, Style och Kenneth and the Knutters och var alltid noga med att säga hej och tack.

Oemotståndlig kombo

Nu hade Janne fått smak på den oemotståndliga kombon: musik och foto. Det var liksom inget som kunde stoppa honom.

ANNONS

– Frågan är fri. Visst man kan få ett nej, men hur farligt är det då?

När Rocktågets första upplaga tuffade iväg sommaren 1991 blev det omöjligt att motstå den ivrige Mölndalskillen. ”Klart grabben ska ha ett fotopass.”

1999 skulle Bruce Springsteen och hans E Street Band komma till Stockholms stadion. Janne var där med sin kamera, och när bandet tre år senare kom tillbaka för en konsert i Globen var det förstås inte mycket att tveka på. Stockholm nästa.

– Då såg jag av en händelse Springsteens gitarrist Nils Lofgren komma flanerande i Kungsträdgården. Jag gick fram och frågade om jag fick visa honom mina bilder från konserten 1999 och sa att han var välkommen att ta så många han ville.

Kontaktades av Nils Lofgren

Svenskättade Lofgren verkade uppriktigt glad och tog tacksamt med sig en hel hög konsertbilder.

Ett år senare ringde telefonen hemma hos Lundahls i Mölndal. Det var Nils Lofgren som bad om lov att få använda Jannes bilder, och rundade av samtalet med frågan: ”By the way, har du lust att följa med oss och fota på vår Nordenturné?

Så började en vänskap som inte bara tagit Janne Lundahl till en lång rad konsertfotograferingar, utan också födelsedagsgratulationer, julhälsningar och annat småprat när andan faller på.

ANNONS

– Efter det öppnades en massa andra dörrar för mig. Som när Beach Boys ringde och ville att jag skulle komma och äta middag med dom, eller när David Crosby bjöd upp mig till Stockholm.

Ingen formell fotoutbildning

På den kommande jubileumsutställningen finns dom med allihop. Liksom Madonna, AC/DC och ett helt gäng till.

Hur kunde det gå så här för 13-åringen från Mölndal som skulle köpa en Kim Wilde-skiva?

– Jag har ju aldrig gått någon fotoutbildning men har tittat väldigt mycket på andras bilder. För mig handlar det helt och hållet om att hitta feelingen. Det är ledordet för mig. Även när jag spelar trummor i vårt coverband Little Street Band som bara har Springsteen-musik på repertoaren. Jag vill ju inte imitera trummisen Max Weinberg. Det är ingen idé. Han finns ju redan.

Jan M Lundahl

Ålder: 53 år.

Yrke: Vaktmästare på Partille Arena, frilansande fotograf.

Bor: Lägenhet i Mölndal, fritidshus i Stråvalla.

Familj: Sönerna Sebastian 22 år och Linus 19 år, särbo med fästmön Eva.

Fritidsintressen: Fotografering, musik, all idrott och fiske.

Favoritmusik: All slags musik, men gärna Ulf Lundell, Bruce Springsteen, Per Gessle, Sade eller Texas.

Senast lästa bok: ”Vardagar 3” av Ulf Lundell.

Utställning

I skrivande stund är följande datum klara för Jan M Lundahls jubileumsutställning ”Med blicken mot micken – 30 års musikalisk fotoresa”:

1-22 februari Hotel Gothia Towers, Göteborg.

6 mars-4 april Clarion Collection Hotel Plaza, Karlstad.

28 juni-15 augusti Clarion Collection Hotel Norre Park, Halmstad.

Under hösten kommer utställningen också att visas i Umeå.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS