Under OS i Tokyo i augusti tog resan för Matthias Falck slut alldeles för snabbt. Men nu är han taggad på att träna och bli än bättre.
Under OS i Tokyo i augusti tog resan för Matthias Falck slut alldeles för snabbt. Men nu är han taggad på att träna och bli än bättre. Bild: Pontus Lundahl/TT

Mattias skakar av sig OS-deppet

OS i Tokyo blev en besvikelse för bordtennisspelaren Mattias Falck. Men nu har han slutat deppa och är ännu mer besluten att satsa på nästa OS, och nästa efter det. Om han älskar sin sport? Svaret är ja.

ANNONS

I bordtennis-VM i Budapest 2019 tog Mattias Falck en silvermedalj – den största individuella bedriften inom svensk pingis på över 20 år. Dessutom fick han turneringens speciella fair play-pris för att ha gett bort en poäng till sin motståndare. Det var en kantboll som domaren missat, men Mattias ville inte vinna på fusk.

Utslagen i andra matchen

I somras, på OS i Tokyo, var det inte tal om någon kantboll hit eller dit. Matthias Falck, ett stort medaljhopp inför de olympiska spelen, blev utslagen redan efter andra matchen.

–  Idrotten är tuff ibland. Klart att jag var besviken och, ja ganska knäckt faktiskt. Ett tag. Sedan när man kommit hem till Halmstad så är det bara ”upp på hästryggen” igen. Träna hårdare. Det är tre år kvar till nästa OS och då måste jag göra det bättre.

ANNONS

Faktum är att han har siktet inställt längre än så. Om sju år hålls de olympiska spelen i Los Angeles och han tänker vara med och slåss om medaljerna även då.

–  Sedan börjar kanske kroppen protestera, men förhoppningsvis har jag åtminstone åtta år kvar på elitnivå. Både Jan-Ove Waldner och min tränare Jörgen Persson var ju runt 40 när de spelade semifinaler i OS.

Resan mot elitnivån

Waldner och Persson har varit två stora förebilder på Mattias resa mot elitnivån. Men den allra tidigaste inspiratören var nog pappa Mikael Karlsson som själv var en bordtennisspelare av rang och hade nyckel till pingishallen i Lyckeby utanför Karlskrona där familjen bodde när Mattias var barn.

–  Jag hängde med pappa när han tränade och spelade matcher. Jag är i princip uppväxt i hallen.

Han spelade också fotboll länge, men när framtidsdrömmarna förvandlades till framtidsplaner fanns bara pingisen kvar. Han hade inte tid med något annat.

Mattias valde bordtennisgymnasiet i Köping och kom in. Vid det laget visste han att det var professionell bordtennisspelare han ville bli. Framgångarna skulle också komma, krönta av SM-guldet han vann med sitt Halmstad BTK 2018 och så VM-silvret året därpå, hans främsta merit hittills.

I dag har Mattias Falck nummer åtta på världsrankingen och som proffs i tyska klubben Werder Bremen får han betalt för att utöva sin sport. Han bor och tränar i Halmstad men åker allt som oftast i väg för att spela matcher i den tyska ligan.

ANNONS

–  Nu har det varit lite speciellt med världsläget, men ett normalt år har jag omkring 200 resdagar om man räknar med mästerskapen på olika håll i världen. Men jag älskar ju pingis. Det är en lyx att få resa runt och se så mycket och samtidigt göra det man älskar.

Pandemin har dock haft det goda med sig att han har fått mer tid för sin familj. För tre år sedan gifte han sig med Julia och bytte då också efternamn från Karlsson till Falck. Deras dotter Lexie fyller snart två år och hon har fått se mer av sin pappa än hon skulle ha fått under ett normalt år.

Många träningstimmar ppå toppnivå

Men även hemma i Halmstad är dagarna fyllda med bordtennis och träning; ett måste för den som vill hålla sig kvar på toppnivå.

–  En normal dag hemma tränar jag pingis två och en halv timme på förmiddagen och sedan ett lika långt pass på eftermiddagen. Och så fys- och konditionsträning på det. Det är antalet träningstimmar som gör skillnad, som i alla idrotter. Sedan underlättar det ju om du älskar det du gör, särskilt de där dagarna när det är lite motigt att sticka i väg till hallen.

ANNONS

Du är uppenbarligen bra på att vinna. Hur bra är du på att förlora?

–  Det gillar man ju inte. Men det var värre när jag var yngre, säger Mattias och skrattar.

På tävlingsfronten väntar nu närmast lag-EM i bordtennis i Rumänien. I november är det så dags för VM i USA.

–  Då ska jag försvara min silvermedalj från förra VM. Eller helst göra det ännu bättre.

"En normal dag hemma tränar jag pingis två och en halv timme på förmiddagen och sedan ett lika långt pass på eftermiddagen", säger bordtennisproffset Mattias Falck. Bild: Anders Bjurö/TT

"Klart att jag var besviken och, ja ganska knäckt faktiskt. Ett tag."

Mattias Falck

Ålder: Fyller 30 år den 7 september.

Gör: Professionell bordtennisspelare.

Bor: Halmstad.

Familj: Frun Julia och dottern Lexie, två år i oktober.

Om att fylla 30: ”Tiden går fort. Men det känns bra. Det är en milstolpe.”

Så firar han födelsedagen: ”Hemma med familjen. Jag fyller år mitt emellan två matcher i ligaspelet i Tyskland så jag måste iväg igen nästa dag.”

På fritiden: ”Hemma är jag mest med familj och vänner. På resor blir det en del dötid och då spelar jag Playstation, kollar på fotboll eller på serier. Just nu följer jag ’Peaky Blinders’ om en gangsterfamilj”.

Efter karriären: ”Ingen aning faktiskt. Jag har ju en gymnasieutbildning, sedan får vi se. Jag tror inte det blir något inom bordtennis, även om det säkert alltid kommer finnas kvar i mitt liv på något sätt.”

ANNONS