Söta cupcakes till fikat

ANNONS
|

Vi besöker ett av Göteborgs nya cupcake­ställen och här håller en driftig ung entreprenör i slevarna – Leticia Johnsson, självlärd bakentusiast som sköter allting i Be My Cupcake, företaget som hon startade för drygt ett år sedan.

Lokalen har Leticia gjort i ordning själv med lite hjälp, fixat försäljningsdisken av en gammal köksbänk och målat fondväggen cerise.

–Tycker färgen passar bra ihop med mina söta cupcakes.

Varför ett cupcakeställe?

–Jag jobbade i receptionen på ett advokat­kontor men har nog alltid varit lite av en entreprenör, berättar Leticia Johnsson. Jag visste tidigt att jag ville driva eget företag. Baka har jag gjort sedan jag var liten och av en ren slump halkade jag in på några cupcakesbloggar. Jag kände att det här var något för mig och att det saknades i Göteborg. Sedan arbetade jag fram en affärsplan, tränade upp mig på att göra fina cupcakes och kom över den här lokalen.

ANNONS

Kunderna är framförallt kvinnor, säger Leticia, de flesta mellan 25 och 40 år. Och så kommer en hel del män. De har inköpslista och är hitskickade av sina fruar.

–Men för någon månad sedan hade jag faktiskt de första herrarna på kurs här. Det var en mamma som ville överraska sina söner med en kurs. Det har också varit några män här när företag har arrangerat kurs för sin personal.

Om sina framtidsdrömmar avslöjar Leticia att hon gärna vill utveckla försäljningen av baktillbehör och kanske öppna ett ställe till. En ”cupcake­lucka” inne i centrala Göteborg.

–Helst ett litet krypin med några fönster­platser där man slinker in på fina cupcakes med bra kaffe. Men tillverkning och kurser ska jag ha kvar här i Lunden.

Sätt tyll i en spritspåse. Leticias favorit är rosentyll (sprits).

Sätt spritspåsen i ett stadigt litermått eller i särskild ställning. Fyll med frosting, snurra ihop påsen väl och ta ett stadigt grepp om den.

Håll spritspåsen rakt ovanför bakverket.

Spritsa i en jämn cirkel runt bakverket, håll någon mm innanför kanten.

Spritsa 1 ½ varv, en ”swirl”.

Avsluta i mitten med att bara släppa rakt upp.

• Färga flowerpaste rosa.

• Rulla fem små kulor (se bild).

• Platta ut varje kula till en liten tunn cirkelformad platta ca 3 cm i diameter.

• Rulla samman den första plattan.

• Bygg sedan på med resterande plattor. Vik ut upptill som kronblad.

• Avsluta med att nypa ihop rosen nedtill.

Ta en liten bit flowerpaste, använd tandpetare och en droppe pastafärg. Dra i degen och knåda in färgen. Håll på till färgen fördelas jämnt.

Vanilj och choklad är, föga förvånande, de mest populära smakerna, berättar Leticia Johnsson som egentligen tycker att vi svenskar är lite smakfega som inte vågar prova nya kombinationer.

– Jag älskar choklad i alla former och har försökt göra varianter med hackade godisbitar som till exempel Bounty och även med jordnötssmör… men få vågar prova.

Sugarpaste – en formbar, kritvit massa som består av framförallt socker och glykos. Kan köpas via nätet, i livsmedelsaffär (små förpackningar) eller i baktillbehörsbutiker. Kan färgas med livsmedelsfärg. Bäst resultat ger pastafärg. En droppe räcker långt!

Sugarpaste – används till att täcka tårtor och cupcakes – den håller sig mjuk, torkar inte. När man ska täcka en cupcake eller tårta med sugarpaste fäster den bättre om man först breder lite frosting eller vispgrädde på bakverket. En spatel eller lilleman är ett bra redskap.

Flowerpaste – används till tunna dekorationer som små rosor och blad, torkar snabbt, kan förberedas långt i förväg och förvaras i burk.

Modelling paste – används till dekorationer, torkar inte lika fort.

ANNONS