Röding bästa snabbmaten

Alexandra Zazzi svarar läsare och bjuder på grillad röding.

ANNONS
|

Hej Alexandra!

Gillar grill men hatar kladdiga galler. Har du något sätt att få det rent enklare?

Och när du ändå tar dig tid att svara tar jag ett recept på röding om du har.

Hälsar Krille

Hej Krille!

Mitt spontana svar på gallervård är att alltid skrapa gallret ordentligt efter du grillat när det fortfarande är hett, då kan man ha sin grill länge utan att göra storstädning på gallret. Ta dig de minuterna, köttet eller vad du nu har grillat behöver tid att vila. Ofta är vi alldeles för stressade när det gäller att äta. Väldigt många färdiglagade rätter mår bra av att vila 5-8 minuter innan vi börjar skära i dem/äta dem.

ANNONS

En liten passus förresten, min lillebror har köpt en grill-termos på Cypern som är underbar. Det är en stor, isolerad bytta med isolerat lock. Man lägger i sitt grillade och lägger på locket och sedan åker det fram på bordet. Perfekt tillbehör till grillning. Jag har inte hittat någon sådan i Sverige, men jag brukar värma min stora emaljerade gjutjärnsgryta (ibland ställer jag in den i ugnen på 70 grader, ibland på sidan av grillgallret) och sedan lägger jag mitt grillade i det och ställer fram på bordet. Funkar mycket bra under kyligare kvällar.

Nu tillbaka till ditt trilskande galler. Ett knep som många kör med är att lägga gallret i gräset över natten, vätan och nattkondensen mjukar upp det som bränts fast och sedan kan man rengöra med Svinto och ljummet vatten. I ärlighetens namn är det dock skrubbandet som gör det mesta av jobbet. Något som jag tycker funkar bäst är att hitta en tillräckligt stor bytta där gallret får plats, fylla den med såpavatten och lägga i gallret i blöt 12-24 timmar, bäst funkar det att lägga dit när gallret är hett, men blötläggning är bäst för att sedan skrubba allting rent. Givetvis finns det en del kemiska medel att tillgå men jag brukar använda de naturliga varianterna i största möjliga mån. Såpa är en ypperlig produkt.

ANNONS

Här nedan kommer ett recept på röding! Röding är en sådan trevlig fisk att den är god att bara salta, peppra och grilla med skinnsidan nedåt först och sedan vända. Snabbmat när den är som bäst. På en het grill behöver filén bara någon minut på varje sida. Man lägger in lite smaksättning efter eget tycke i magen och sedan lägger man på hela fisken på ett hett, rent galler på indirekt värme (det vill säga, kolet ligger inte direkt under den ytan du skall använda som grillyta utan värmer på från sidan) men hög värme. Efter cirka 5-10 minuter vänder man. Har man flera fiskar och öppen grill utan lock kan man givetvis göra dem i foliepaket. Det blir ingen grillyta men saftigt och väldigt gott. Köttet får gärna vara lite rått i mitten, framförallt om den är filead, då finns det inga ben som köttet måste släppa ifrån.

Bäst tycker jag den blir helgrillad. Här kommer ett av mina favoritrecept. Smaklig spis!

Helgrillad röding med citron & basilikasås

4 personer

• 1-2 hela, urtagna rödingar ca 700-800 gram totalt

• salt och peppar

• 1 msk färsk pressad citronsaft

• 2-3 msk smör

• 1 msk persilja hackad

• 0,5 vitlöksklyfta (valfritt)

ANNONS

Sås:

• 1 dl majonnäs (helst egengjord)

• 2 msk matyoghurt

• saften av 0,5 citron (smaka av efter tycke)

• 6-8 blad basilika, fint hackad

• smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Servera till:

• nykokt färsk eller småpotatis

Gör gärna så här:

Börja med att röra ihop ingredienserna till såsen, smaka av med salt och peppar och ställ kallt.

Rör eller mixa ihop smör, persilja, citron, salt, peppar och pressad vitlök till mjukt och lent. Gör snitt på fisken, någon millimeter genom skinnet på tvären med ett par centimeters mellanrum. Bred på lite av smörblandningen i snittytorna och bred sedan resten av smörblandningen i magen på fisken.

Hetta upp grillen och skapa en yta av indirekt värme. Lägg på fisken, vänd försiktigt efter 8-10 minuter och kör i ytterligare 8 minuter under lock. Är du osäker på att det skall lossna kan du lägga på en stekhäll eller inoljad grillfolie. Servera med nykokt potatis.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS