Erica Palmcrantz Aziz kallar raw food för ett fenomen snarare än en trend.
Erica Palmcrantz Aziz kallar raw food för ett fenomen snarare än en trend.

Raw food - gör det dig verkligen friskare?

ANNONS
|

För göteborgska raw food-inspiratören Erica Palmcrantz Aziz har kosthållningen blivit ett sätt att leva. Hon föreläser, håller kurser, medverkar i TV-program och har hittills gett ut nio böcker på temat.

- Raw food har kommit för att stanna, säger Erica Palmcrantz Aziz.

Föregångaren till raw food är levande föda, en kosthållning som kom till Sverige på 1970-talet. Gemensamt för båda begreppen är att maten inte får upphettas till mer än 42 grader. Kännetecknande för levande föda är att man fokuserar på den läkande delen i kosten genom blötläggning, groddning och vetegräs.

- Inom raw food gör man det lite enklare. Många äter inte raw food till hundra procent och man fokuserar mycket på smakerna, berättar Erica Palmcrantz Aziz.

ANNONS

Första gången hon kom i kontakt med raw food var vid ett USA-besök för tio år sedan. Vid den tiden hade svenskarnas intresse för rå och levande mat svalnat betydligt i Sverige. I takt med att intresset ökat för bland annat yoga och mindfulness på senare år har dieten återigen blivit högaktuell.

Fast Erica Palmcrantz Aziz kallar raw food för ett fenomen snarare än en trend.

- Det är inte bara ett sätt att äta utan också en livsstil. Raw food påverkar min konsumtion och mitt sätt att träna, samtidigt som jag lär känna mig själv. När jag började äta den här maten hände det så mycket med mig själv, både fysiskt och psykiskt. Inte minst blev jag mycket gladare.

Med raw food lever man med god marginal enligt kostrekommendationerna: mycket frukt och grönt, mycket fibrer och mindre socker och vitt mjöl. Dock är det svårt att hitta vetenskapliga studier som styrker att de som äter raw food är friskare än de som äter vanlig kost. Däremot finns studier som visar att dieten ofta innebär viktminskning.

- Det är väldigt individuellt vad som händer beroende på vad man har för bakgrund. Se dig själv som det vetenskapliga resultatet: vad händer med mig när jag äter den här maten? Blir mina värden bättre? Tappar jag i vikt, blir magen lugn?

ANNONS

Behöver man äta tillskott om man bara äter raw food?

Erica Palmcrantz Aziz råd är att besiktiga dig själv hos en näringsfysiolog och se vad du behöver.

Är dieten lämplig för alla, eller finns det grupper av människor som bör undvika den?

Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket, svarar:

- Till fördelarna hör att man får i sig ordentligt med grönsaker, och det är ju bra. Men om man bara äter raw food behöver man komplettera med D-vitamin och vitamin B12.

- Man kan också behöva se till att få i sig tillräckligt av omega-3-fettsyror som finns i fisk, oljor och nötter och som kan vara svårt att få i sig med raw food-kost.

Veronica Öhrvik tycker att en blandad kost är att föredra.

- Äter man väldigt ensidigt av vissa grönsaker kan man få i sig mer oxalsyra, som kan påverka upptaget av vissa mineraler och även kan leda till njursten. En del grönsaker innehåller också mer tungmetaller. Barn under ett år ska inte äta mat som innehåller för mycket nitrat, till exempel spenat, mangold, maché – eller kruksallad, och därmed inte heller grönsaksdrinkar som innehåller dessa.

På senare år har flera forskare lanserat teorin att det var upptäckten av elden som i stor utsträckning har påverkat den mänskliga hjärnans utveckling.

ANNONS

Åke Bruce, professor emeritus i tillämpad näringslära och tidigare anställd på Livsmedelsverket, berättar att människan som jägare och samlare åt allt som var ätbart, men i och med användningen av elden blev kosten mer näringsrik och lättare för kroppen att ta upp.

- Värmebehandling gör det exempelvis lättare att utvinna energin ur sädesslag. Vid tillagning frigörs näringsämnen när växtceller sprängs sönder, och osmältbara växtdelar omvandlas till energirika kolhydrater som kroppen kan ta upp. Det finns också andra näringsämnen, som vitaminer och antioxidanter som blir tillgängliga av värmebehandling, som karoten i morötter och lycopen i tomater.

En del mat, som vissa bönor, behöver värmebehandlas för att minska ämnen som annars kan störa tarmkanalens funktion. Värme ökar alltså både möjligheten att utnyttja maten och minskar risken för gifter, berättar Åke Bruce.

- Självfallet är rå frukt och råa grönsaker jättebra, men man ska inte tro att det är så mycket värdefullare bara för att det är rått. Det finns forskare som påpekat att enzymer som finns i växter snarare skulle vara till nytta för idisslare än för oss.

Och senaste trenden från USA tycks ge honom rätt. Flera kända raw food-profiler ser nu fördelar ur näringssynpunkt med viss mat om den kokas, och har därför delvis börjat tillaga sin mat även om basen fortfarande är vegetarisk.

ANNONS

FAKTA: För och emot rawfood

PLUS

+ Uppfyller kostrekommendationerna om mer frukt, grönt och fibrer och mindre socker, vitt mjöl med mera.

+ Du blir av med överflödiga kilon, sällan problem med övervikt.

+ Du får i dig mycket vitaminer, mineraler, enzymer och näringsämnen.

+ Du äter mindre tillsatser och processad mat.

MINUS

- Tillskott behövs av vitaminerna D och B12 samt ofta även omega-3-fettsyror.

- Krävs tidsplanering och förberedelser för att grodda, mixa och pressa juicer.

- Krångligare att vara social, svårt att exempelvis hitta mat när man äter ute.

- Ökad risk för (ofrivillig) viktnedgång.

FAKTA: Raw food

Gemensamt för raw food-kost är att maten inte värms över 42 grader. Detta för att bibehålla vitaminer, mineraler, enzymer och näringsämnen.

Du äter mest vegetariskt, såsom frukt, grönsaker, rotfrukter, bär, svamp, groddar, nötter, alger, vete- och korngräs, linser, bönor, kallpressade oljor med mera. En del mat kan blötläggas och groddas för att bli optimalt näringsrik. En del väljer även att äta en mindre mängd animalisk kost, som sushi.

ANNONS