Raffinerad smakresa i rotfruktens tecken

Raffinerad smakresa i rotfruktens tecken

ANNONS
|

Bhoga

Norra Hamngatan 10

031-13 80 18

Öppet: tis - lör från 18

Bhoga betyder njutning på sanskrit. För den som har svårt för new age är det kanske inte det perfekta namnvalet för en restaurang. Lite preciöst och sökt. Men innanför dörrarna på Bhoga vid Stora Hamnkanalen möts vi varken av rökelsedoft eller någon mystisk ritual. Från start känner vi oss välkomna och omhändertagna. Vinterrockarna försvinner bort och vi erbjuds bord och en drink.

Ena halvan av sällskapet vill ha alkoholfritt och får ett entusiastiskt leende av servitören som undrar om möjligen båda vill testa en alkoholfri drink. Den kommer strax på bordet och är så långt från standardutbudet du kan tänka dig. Med bland annat mynta och champagnevinäger skapas en frisk dryck med viss tyngd.

ANNONS

Små gröna trekanter kommer som en försmak från köket. Huvudingrediensen är lövtunn kålrabbi som fyllts med broccoli och kelp, ett slags alg.

Just kålrabbi återkommer i fler rätter, bland annat i en utsökt havskräfttartar som serveras med en kräftconsommé.

På Bhoga beställer man menyer, fyra, sex eller åtta rätter (525, 695 respektive 895 kronor), redan när man bokar bord. Vi har valt den största menyn.

Maten varierar från dag till dag, men ett genomgående drag är betoningen på närodlat och ekologiskt, grönsaker överväger och maten är säsongsanpassad.

Eftersom det fortfarande är senvinter är det rotsaker som dominerar vår kväll.

Efter ytterligare en extrarätt och kräfttartaren följer en ljuvlig bohuslänsk bläckfisk med jordärtskocka, rätten är mjäll och krämig. Starten på kvällen är överhuvudtaget varm, rund och åt det nästan söta hållet, en sötma som hålls i schack med frisk syra och bryts av med dryck, som en ofiltrerad Alsace eller en drink på gurka, salt och flädervinäger.

En av flera höjdpunkter under måltiden är fiskrätten på skrej, norsk arktisk torsk med grönt ljus från WWF, som fiskas under senvinter och vår. På Bhoga är den tillagad med sekundpassning, fiskköttet är opakt utan att kännas det minsta rått. Grönkål och gravad (ja, faktiskt) äggula serveras till. Även här får dryckerna rätten att lyfta till en ny dimension. Det röda mjuka Badenvinet, från ännu en av dessa småskaliga producenter, är lent mot fiskens relativa sälta. Det alkoholfria alternativet bygger på ett rökigt lapsangte spetsat med äpplemust och lakrits. En fullträff.

ANNONS

Mitt i måltiden kommer en ljuvlig surdegsfocaccia med tillbehör. Någon traditionell brödkorg finns inte.

Efter en rödbetsrätt med bland annat lingon och hallon är det dags för kvällens enda kötträtt. Det blir en bit karré och en bit kotlett av Linderödsgris, som tur är ingen stor portion. Även detta är perfekt tillagat och serveras med rödlök och bitig pepparrot.

Desserterna håller samma höga klass som övriga menyn och ingredienser som jordärtskocka och fänkål överraskar på ett positivt sätt.

Bhogas kök lever upp till sin Michelinstjärna. Det känns ungt och lekfullt, på tårna. Mat och dryck är både miljösmarta och djurvänliga. Och jovisst, det är en ren njutning. Som namnet säger.

Plus: Konsekvensen i mat- och dryckesval. Fantastisk behandling av råvaror.

Minus: Svårt att komma på något. Kanske skulle man vilja ha menyn utskriven för att minnas mer exakt vad som ingår.

ANNONS