Vanliga produkter med halter av akrylamid.
Vanliga produkter med halter av akrylamid.

Nya varningar för akrylamid i maten

ANNONS
|

- Många är rädda för rester av bekämpningsmedel i mat, men experterna anser inte att den rädslan är befogad. Däremot innebär halterna av akrylamid som vi hittat risker som är betydligt högre än vad man normalt accepterar för mat.

Det menar Lilliane Abramsson Zetterberg, professor och toxikolog på Livsmedelsverket och som länge har studerat just akrylamid.

- Men det är lite grand som att jämföra äpplen och päron. Höga halter av bekämpningsmedel har andra hälsoeffekter än akrylamid. Även om man exponeras för flera olika bekämpningsmedel så kommer man troligtvis inte upp i sådana doser att det blir hälsofarligt. Men när det gäller exponeringen av ett kromosomförändrande och cancerframkallande ämne som akrylamid, som finns i olika halter i många livsmedel, är den betydligt högre än vad vi kan acceptera, säger Lilliane Abramsson Zetterberg.

ANNONS

I somras publicerade EU:s livsmedelsmyndighet Efsa en rapport där 43 419 livsmedel hade analyserats. Resultatet visade att de höga halter av akrylamid som hittats i bland annat chips, pommes frites, bröd och frukostflingor inte hade minskat. En uppföljande rapport som Livsmedelsverket just nu sammanställer ser ut att visa på samma resultat.

Läs mer: En tredjedel av akrylamiden från kaffe

Om riskerna bedöms som så höga, varför tillåter myndigheterna att produkterna fortfarande säljs?

- Vi kan inte säga "låt bli att dricka kaffe" eller "sluta äta chips, kakor och bröd". Då blir det inget kvar på hyllorna! Dessutom finns det positiva hälsovinster med både kaffe och bröd, de kan vi inte bortse ifrån.

Livsmedelsverkets strategi är att genom information till företagen arbeta för en sänkning av halterna. Något som verkar fungera sådär enligt en undersökning av 204 livsmedel på den svenska marknaden som Livsmedelsverket publicerade förra året.

- Den visade att vi hade ungefär samma halter av akrylamid som vi hade för tio år sedan. Som helhet hade tillverkarna inte förbättrat sig.

Vad krävs för en förändring tror du?

- Det undrar vi också. Livsmedelsverket har ögonen på tillverkarna. Vi har personal som går ut i industrin och försöker få dem att sänka halterna. Inom EU pågår arbete som kanske kan ge ett gränsvärde, det skulle sätta fart på industrin. Men det är en politisk fråga, säger Lilliane Abramsson Zetterberg.

ANNONS

Några av chipsen hade i rapporten från Livsmedelsverket akrylamidhalter på flera tusen gånger det enda gränsvärde för akrylamid som finns, det på under 1 mikrogram per liter för vatten som Världshälsoorganisationen fastställt.

Hur farligt är det att äta chips med sådana halter akrylamid?

- Det är svårt att säga. För dig och mig som individer är det väldigt liten risk men tittar man på hela svenska befolkningen är risken för cancer onödigt hög. Det beror på hur mycket vi äter av det.

Vi nås av flera olika matlarm - kemikalierester, tillsatser, salt, fett. Om man rangordnar, är akrylamid den värsta hälsorisken vi har i dag?

- Ja, om man pratar om riskerna av enskilda kemikalier vi har i mat så utgör nog akrylamid den högsta hälsorisken. Men fet mat är också farligt.

Chipstillverkaren Estrellas utvecklingsdirektör Anders Andersson tycker att allt fokus orättvist hamnade på chipsen när larmet kom 2002.

- Det blev som att akrylamid var ett chipsgift. Men ser man till helheten kommer 29 procent av akrylamidintaget från kaffe, och bara tolv procent från chips.

Han säger att Estrella mäter akrylamidhalten på sina chips varje dag.

- Vi tar verkligen detta på allvar. Sedan 2002 håller vi på att byta ut de potatissorter som ger höga halter, till exempel Saturna, vi har installerat optiska system som sorterar ut de mest brända chipsen, vi friterar på lägre temperaturer och i dagarna tas ett nytt patenterat system i bruk för att ta ut sockret ur vissa potatissorter och därmed minska halten i bruk.

ANNONS

Anders Andersson menar att Livsmedelsverket mäter akrylamidhalten i chips när den är som högst och inte till exempel på hösten när den är som lägst.

- I de mätningar vi gjorde förra veckan låg halterna på mellan 90 och 200 mikrogram per kilo. I Livsmedelsverkets mätning från 2011 låg våra chips på upp till 2800 mikrogram per kilo, året därpå hade vi lägst halt med 214 mikrogram. Värdena varierar mycket under säsongen. I snitt ligger vi på 600 mikrogram per kilo men förväntar oss ännu lägre årssnitt med den nya patenterade teknologin.

Fakta: Detta är akrylamid

Akrylamid är ett ämne som bildas naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, som vid ugnsbakning, fritering och rostning. Hur mycket akrylamid som bildas beror på tillagningstid och temperatur.

Livsmedel som kan innehålla höga halter akrylamid är potatischips, pommes frites, kaffe, bröd, frukostflingor, kex och kakor. Generellt gäller att ju mörkare och torrare ytan på produkten blir desto mer akrylamid bildas.

Källa: Livsmedelsverket

Fakta: Akrylamid har vi allihopa

Enligt Livsmedelsverkets senaste analys innehöll produkterna på bilden så här mycket akrylamid:

Tunna saltade chips (Garant): 2387 mikrogram/kg.

Chips cream an onion (Änglamark): 2735 mikrogram/kg.

Kavring (Pågen): 420 mikrogram/kg.

Fäbodknäcke, häradsbygden (Leksands): 526 mikrogram/kg.

ANNONS

Delikatessknäckebröd, linfrö (Wasa): 368 mikrogram/kg.

Special K (Kellogg´s): 266 mikrogram/kg.

Kaffe mellanrost (Ica): 457 mikrogram/kg.

Läs också: En tredjedel av akrylamiden från kaffe

ANNONS