Med regnet kommer svampen

ANNONS
|

Robert Daun har dukat upp ett smörgåsbord med svampsorter inne i Botaniska trädgårdens växthus. Med start den här veckan och fram till den sista september, kan den som vill svänga förbi här och få de svampar man har plockat artbestämda. Det kostar visserligen 20 kronor, men det kan vara väl investerade pengar.

–Det finns svampsorter som smakar harmlöst och till och med gott, men som kan vara direkt livsfarliga, säger Robert Daun.

När svampsäsongen kommer igång på allvar brukar kön till artbestämningen ringla lång. Dock inte i går kväll. Det är glest med svamp i skogen och säsongen har inte kommit igång.

ANNONS

Men det finns svampsorter som trivs med den torra väderleken. Det berättar Magnus Neuendorf, Botaniska trädgårdens svampexpert:

–Soppar är värmeälskare och ligger bara och väntar på lite regn. Så fort det kommer växer de upp snabbt. Björksopp, apelsinsopp och aspsopp kan man nog hitta redan nu.

Även kantarellerna växer snabbt så fort regnet börjar falla, berättar han.

–Man hittade stora kantareller i Torslanda efter den senaste åskskuren vi hade. Och nu kommer en hel del kremlor också.

Precis som Robert Daun är Magnus Neuendorf svag för just kremlor. Det är en bra svampgrupp att rikta in sig på om man är nybörjare, eftersom de sällan förväxlas med giftsvampar, och många av dem är dessutom mycket goda. Sillkremlan – som smakar skaldjur och, som namnet antyder, sill – lyfts fram som en särskild favorit.

Den typiske svenske svampplockaren är emellertid bara intresserad av kantareller och champinjoner. Det är Robert Dauns uppfattning. Kremlor och andra sorter låter man bli att plocka. Och kanske finns det en historiks förklaring till de enkelspåriga svamppreferenserna.

–Fram till slutet av 1800-talet åts i stort sett ingen svamp alls i Sverige – inte ens under perioder med hungernöd. Kanske av rädsla att bli förgiftad, säger Robert Daun.

ANNONS

FAKTA: Svampbestämning 2013

Måndagskvällar fram till 30 september pågår svampbestämning i Växthusentrén på Botaniska kl 18–20. Svampexperter berättar vad du har i svampkorgen. Avgift 20 kr/korg.

ANNONS