Matlådan är din bästa vän

Att packa lunchen själv är ett sätt att spara både pengar och kalorier. Här kommer några tips på hur du kan tänka för att fixa smarta, enkla matlådor.

ANNONS
|

Hur mycket pengar lägger du egentligen på att äta lunch ute? Och handen på hjärtat – hur god brukar den faktiskt vara på en skala? Oftast handlar det mer om ett nödvändigt ont än en kulinarisk glädjekullerbytta. Och dessutom för en rejäl summa om man slår ut kostnaderna på ett år.

Att ta med mat hemifrån är både ekonomiskt vettigt och många gånger betydligt godare än en lunch på stan eller i personalmatsalen. Plus att du har större inflytande över vad du äter och enkelt kan anpassa den efter din egen kassa, diet och dina allmänna preferenser. Och särskilt svårt behöver det inte vara. Du kan förstås göra det enkelt för dig och utgå ifrån gårdagens middagsrester, men med några få enkla grundstenar kan du också skapa betydligt vettigare lunchalternativ med minimal ansträngning.

ANNONS

Tänk gärna i form av någon bas som mättar, men utan att det känns så pass stabbigt att du blir dum i huvudet på eftermiddagen. Gryn som quinoa, bulgur och matkorn är bra byggstenar. Nudlar eller annan pasta mättar också. Grönsaker piggar upp, välj gärna utifrån säsong. Protein behöver vi för att orka jobba dagen lång. Färdiggrillad kyckling kan varieras i det oändliga, avokado är en prima proteinkälla, liksom tofu om du föredrar att käka vegetariskt.

Försök komma ihåg att blanda ned olika typer av konsistenser. Något knaprigt är alltid ett välkommet inslag om "basen" är mjuk. Satsa på smaker med lite drag i som chili, ingefära, lime och koriander.

Finessen med att ta med sin egen matlåda är dessutom att det är lättare att hålla koll på vad du stoppar i dig. Till och med salladsbufféer kan vara rena kaloribomberna, liksom färdigköpt sallad. Bara för att det står sallad på menyn innebär det inte att det rör sig om smalmat.

Och när du ändå är igång kan du lika gärna göra flera matlådor i taget. Lägg alla pengar som du sparar på en lyxig måltid på krogen en ledig kväll i stället. Både roligare och godare.

ANNONS

Eller ännu hellre – stoppa alla tjugor du sparar i en egen liten matlåda. Till sommaren har du förmodligen skrapat ihop till en förnämlig semesterresa. Inklusive goda middagar.

Recept

Quinoa med kyckling, bacon och feta

2 portioner

30 minuter

Quinoa är en perfekt bas i matlådan. Kan även bytas ut mot råris, bulgur eller svart eller rött ris. Matigt, nyttigt och gott.

  1. 2 dl röd quinoa
  2. Valfri buljong
  3. 70 g bacon, strimlat
  4. 1/2 grillad kyckling
  5. 1/2 knippa rädisor
  6. 75 g feta
  7. Nymalen svartpeppar
  8. Färska örter, t ex basilika eller bladpersilja
  9. 1/2 citron

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen, men använd buljong i stället för vatten.

Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Dela kycklingen i mindre bitar och skär rädisorna i klyftor.

Lägg upp quinoan i en burk eller matlåda, toppa med kyckling, bacon och rädisor. Smula över feta, peppra och garnera med örter. Pressa över citron.

Nudelsallad med broccoli och rökt tofu

2 portioner

20 minuter

Lätt och fräsch lunchrätt med massor av sköna smaker.

  1. 200 g nudlar, t.ex. sobanudlar
  2. 1 stånd broccoli, i buketter
  3. 3 msk japansk soja
  4. 2 tsk honung
  5. 1/2 röd chili, finskuren
  6. Cirka 1 msk riven färsk ingefära
  7. 200 g rökt tofu
  8. 1 msk olivolja
  9. 2 tsk sesamolja
  10. 1/2 kruka färsk koriander

Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Låt rinna av och skölj sedan med kallt vatten. Koka broccolin i lättsaltat vatten ett par minuter så att den fortfarande har rejält tuggmotstånd.

Blanda soja, honung, chili och ingefära i en liten skål.

Skär tofun i bitar och blanda runt med olivolja. Stek i het panna i ett par minuter tills den får lite färg runt om.

ANNONS

Häll upp nudlarna i en matlåda eller burk. Toppa med tofu och broccoli. Häll på dressingen och sesamolja och blanda väl. Toppa med koriander.

Mexikansk matlådesallad

2 portioner

10 minuter

Enkel och läcker liten sallad som passar lika väl för vegetarianer som köttätare.

  1. 1 burk kidneybönor eller svarta bönor à 400 g
  2. 1 avokado
  3. 1 mango
  4. 2 tomater
  5. 2 salladslökar
  6. Valfria salladsblad
  7. 1 lime
  8. Olivolja
  9. Salt
  10. Nymalen svartpeppar
  11. Några droppar Tabasco
  12. 1 kruka färsk koriander

Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt. Tärna avokado och mango. Skär tomaterna i mindre bitar och strimla salladslökarna. Lägg alltsammans i en matlåda eller glasburk och blanda ned salladsbladen. Pressa över lime och ringla över lite olivolja. Salta, peppra och stänk på lite Tabasco. Strö över koriander.

Chiapudding med kokos, lime och bär

4 portioner

70 minuter

Gott och mättande. Chiapudding kan egentligen toppas med vad som helst, välj sådant du gillar.

  1. 4 msk chiafrön
  2. 1 burk kokosmjölk à 400 g
  3. 1 tsk vaniljsocker
  4. 1/2 lime
  5. Valfria färska bär
  6. Akaciahonung
  7. Rostade kokosflagor
  8. Ev. pistaschnötter eller andra nötter

Blanda chiafrön med kokosmjölk, vaniljsocker och rivet skal och saft av limen. Låt stå i kylen och svälla i cirka 1 timme (rör om då och då under tiden). Perfekt att göra kvällen innan du ska äta den.

Häll upp i en glasburk och toppa med bär, honung, kokosflagor och eventuellt nötter.

Att dricka till

Smaksätt ditt eget bubbelvatten med gurka och mynta. Roligare än kranvatten.

ANNONS