Italiensk mat som skapar beroende

ANNONS
|

Italienskt är aldrig fel. Idag bjuder vi på en enkel, men förbluffande god, meny med härliga smaker från Italien. Buonissimo, helt enkelt!

Med en pistol mot pannan skulle jag välja det italienska köket – om jag nu vore tvungen att avstå från all annan mat framöver. Valet är svårt, men innerst inne självklart. Jag älskar nämligen italienarnas enkla och avskalade sätt att se på mat. Jag älskar de rena smakerna, det ljuva livet och de självklara kombinationerna.

Många förknippar italienskt bara med pizza och pasta, men det är som att påstå att vi bara äter köttbullar och potatismos i Sverige. Det är ju bara att nafsa på tåspetsen på världens mest kulinariska stövel. Det finns så oändligt mycket mer – från grönsaksrätter till soppor, vilt och smårätter. För att inte tala om hur köket varieras från norr till söder. I norr använder man smör och grädde, vilket aldrig skulle ske i det fattigare södern där man i gengäld dyrkar sin peperoncino, chili.

ANNONS

Men en underskattad råvara som ofta hamnar i skymundan när man talar om italienskt tycker jag faktiskt är kyckling. Italienska matmödrar (för det är fortfarande oftast kvinnan som står i köket, åtminstone på hemmaplan) krånglar inte till kycklingen mer än nödvändigt, men ändå når smakerna ofta himmelska höjder.

Dagens kycklingrätt är vanlig i det som i USA kallas "red sauce-kitchen", det vill säga de italienska invandrarnas version av maten från fäderneslandet. Minst sagt bastanta portioner och enorma mängder tomatsås till det mesta.

Det här är min variant på denna smått fantastiska rätt. Jag har inga förklaringar på hur den kan bli så enormt smakrik. Parmesan, tomat, basilika, mozzarella - och kyckling förstås. Ända sedan jag lagade den här parmigianan första gången har jag blivit smått beroende av den, precis som alla andra som fått smaka.

Prova själv ska du få se. Du lär inte ångra dig. Mängderna är inte så noga (det är de sällan när det handlar om italiensk matlagning), det handlar mer om en kombination av smaker och tillagningsteknik. Personligen tycker jag att den blir snäppet smarrigare med saftig lårfilé än med kycklingbröst.

Amerikaner serverar sin parmigiana på macka, vilket en italienare förmodligen aldrig skulle drömma om. Själv har jag serverat den både med och utan pasta. Den är så gudomlig på egen hand.

ANNONS

De andra rätterna på menyn är små lättlagade godingar som kompletterar kvällen och gör den till en synnerligen lyckad afton all'italiana.

Buon appetito!

Recept:

Kyckling-parmigiana

Minitiramisù med färska bär

Ricottacrostini med balsamico-körsbär

Att dricka till

Förrätt: Prosecco Pizzolato(7870), 89 kronor.

Huvudrätt: Musella Valpolicella Superiore (2393), 109 kronor.

Dessert: Vecchioflorio Marsala Superiore (8403), 62 kronor (37,5 cl).

Alkoholfritt

Förrätt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut , 2014 (1932), 49 kronor.

Huvudrätt: Paulaner Hefe Wessbier (1993), 13,90 kronor.

Dessert: Värmdö Reinetter (99463), 59 kronor.

ANNONS