Fettskatt följs av sockerskatt

ANNONS
|

Den så kallade fettavgiften infördes i Danmark den 1 oktober förra året. Den är hårt kritiserad av livsmedelsbranschen, som anser att den slår mot jobben, ökar inflationen och ändå inte har några hälsomässiga effekter.

Enligt Livsmedel i fokus granskas utformningen av fettavgiften för närvarande av EU-kommissionen. Det skulle kunna visa sig att den strider mot EU:s regler om fri rörlighet för varor.

Trots kritiken tar den danska regeringen ytterligare ett steg i kampen mot "osunda livsmedel".

Det handlar om en sockeravgift, som ska införas nästa år, 2013. Avgiften kommer att läggas på choklad och godis, men även på varor som inlagda rödbetor och gurkor.

ANNONS

Det har gjort att även sockeravgiften hamnat i skottgluggen.

I den danska tidningen Politiken presenteras en undersökning som har genomförts av Landbrug och Fødevarer, en organisation för aktörer inom livsmedelsbranschen.

Bara en procent av de tillfrågade i undersökningen tycker att det är okej att avgiftsbelägga sådant som inlagda gurkor och rödbetor. Fem procent accepterar att sötad yoghurt är dyrare. Bara tre procent tycker att det är rättvist med ökade priser på sylt, marmelad och liknande.

En större andel, 30-50 procent, av danskarna tycker dock att det är okej att varor som läskedrycker och choklad blir dyrare.

Skatteministern Thor Möger Pedersen står dock fast vid att avgiften är befogad.

- För det är osunt att äta mycket socker - oavsett om det kommer från sådant som choklad eller är tillsatser i andra livsmedel, som ättiksgurka eller rödbetor, säger han till 24timer.

Sockeravgiften beräknas enligt Livsmedel i fokus årligen inbringa 1,4 miljarder SEK till statskassan. Den redan införda fettavgiften förväntas ge ett tillskott på över 1,7 miljarder SEK.

ANNONS