Allt fler handlar mat på nätet

ANNONS
|

Redan för tio år sedan trodde många livsmedelsföretag på en näthandelsboom i Göteborg, men då uteblev den.

Nu vågar företagen satsa igen.

Under förra året handlade tolv procent av svenskarna mat på nätet, enligt Svensk handel. De mest populära varorna var torrvaror, frukt och grönsaker och färdiga middagslösningar.

När det gäller antalet konsumenter som handlat matkassar har det ökat med 60 procent sedan 2009.

Ett av de nya företagen som satsar i Göteborg är MatHem. För två veckor sedan öppnade de sin näthandelsbutik på västkusten.

För att snabbare komma igång med verksamheten köpte de upp företaget Hemmalivs.

– Hemmalivs var duktiga men hade inte de ekonomiska musklerna som krävdes. Första gången man kör ut så går det inte riktigt ihop. Om ett år räknar vi med att det kommer att bli lönsamt för oss i Göteborg, säger Tomas Kull, vd på MatHem.

ANNONS

Företaget hade gärna öppnat tidigare i Göteborg men handeln i Stockholm, Uppsala och Malmöområdet har gått före.

För ett och ett halvt år sedan hade de fem anställda i dag har de närmre 100 anställda.

Förutom det uppköpta företaget Hemmalivs har även Matservice fått lägga ner sin verksamhet i Göteborg. Enligt deras vd Rolf Bäck gick företaget bra men deras problem var kassaflödet.

– Vi hade en 100-miljoners fond som skulle investera i bolaget men finansinspektionen granskade dem och satte stopp för de planerna, säger han.

Rolf Bäck tror dock att göteborgarna är redo för näthandeln och tror att det kommer att gå bra för de företag som satsar på västkustens största stad.

Förutom Mathem erbjuder även Coop, Ica och Nätlivs.se tjänster för att handla mat på nätet och få den levererad till dörren.

Endel nätbutiker har olika priser beroende på vart man bor medan andra har fast pris.

Nätlivs.se

Leveransavgiften inklusive moms är 85 kr för privatpersoner och 120 kr för företag. Vid beställningar över 2500 kr bjuder de på leveransavgiften.

Mathem.se

Leveransavgift cirka 80 kronor inklusive moms. Priset är beräknat på om man bor vid Redbergsplatsen och får maten levererad på eftermiddagen en vardag.

Coop Extra Eriksberg

Erbjuder tjänsten till företag, föreningar, dagis och skolor, ej privatpersoner. Leverans kostar 120 kr exklusive moms. Till postnummer som börjar med 417 XX, 418 XX och 422 XX.

Ica Kvantum Landvetter

Kostar 129- 249 kr inklusive moms. Om man exempelvis handlar 1-30 artiklar kostar det 149 kr för utkörning och 129 kr om man endast vill hämta en färdigpackad kasse.

ANNONS